Chodzi mi o prace turbiny i ruszanie ..
1. Mam wrazenie ze na 1 turbina nie idzie .. to normalny objaw ? ciezko jest ruszyc w miare ostro ... trzeba szybko na 2 dawac ... no chyba ze mam mocno 'gazeowac"
2. no i wlasnie 2 .. tu mam wrazenie ze w okolicach 2200 -2500 mam mocno wyczowalny skok mocy na plus .... nie powinno byc to w okolicach 1700-1800 ?
3. na 3 chyba juz nie mam tego skoku ...
oczywisie to wszytsko to moje odczucia moze tak ma byc ?
prosze o wyrozumiałość ale to moj pierwszy diesel
Obecnie szukam VACS wiec poki co logów brak ...
a jest opcje szybkiego recznego sprawdzenia łopatek turbiny czy trzeba dużo rozbierac ?
i jeszcze spalanie wiem ze to pojecie wzgledne ale chodzi mi o bieg jałowy ... mam w okolicach 0.8-0.9 czasami 1.0 l/h i właczenie wyłaczenie klimy nie zmienia w sumie nic ...
pozdrawiam
Artur
Praca turbiny ....
-
collega
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1.9 TDI BXE 2006
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Ciezko powiedziec ale u mnie wydaje mi sie ze turbina startuje od ok 1500 i idzie gorzej jest jak przekroczy 150km/h to juz auto sie robi troche mulowate
Co do sprawdzenia lopatek to mozesz wejsc pod auto odpiac gruche od ciegna sterowania lopatkami i zobaczyc jak chodza lopatki tylko nie mam pewnosci czy w touranie jest dostep zeby odpiac sztange od ciegna
Co do spalania u mnie jest na 0.4l/h jak auto zagrzane i nie ma duzego zuzycia pradu spada do 0.2-0.3l/h mozesz miec zle ustawiony kat synchronizacji walka rozrzadu u mnie jak byl na -2.5 to spalanie bylo 0.6 po ustawieniu na 0.0 spalanie na postoju spadlo ale bez vcds nic nie sprawdzisz
Co do sprawdzenia lopatek to mozesz wejsc pod auto odpiac gruche od ciegna sterowania lopatkami i zobaczyc jak chodza lopatki tylko nie mam pewnosci czy w touranie jest dostep zeby odpiac sztange od ciegna
Co do spalania u mnie jest na 0.4l/h jak auto zagrzane i nie ma duzego zuzycia pradu spada do 0.2-0.3l/h mozesz miec zle ustawiony kat synchronizacji walka rozrzadu u mnie jak byl na -2.5 to spalanie bylo 0.6 po ustawieniu na 0.0 spalanie na postoju spadlo ale bez vcds nic nie sprawdzisz
- RedArt
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 BKD 1T2
- Imię:: Artur
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Tzn jak jade to słysze ja ze rusza w okolicach 1700 tylko ta zwyzka moce na 2200-2500 na 2 mnie zastanawia ....niko02 pisze:Turbina startuje w tym przypadku od 1750-1850.
Mam nadzieje ze interfejs bede mial juz poczatkiem przyszlego tygodnia .... da sie wtedy oczytac parametry turbiny tzn jak działa ?
Co do dostania sie do łopatek to chetnie bym to zrobil jak tylko dajde jak ....