Mam taki mały/duży problem...po podpięciu pod kompa wywala błąd dotyczący m.in. czujnika temp. silnika, błąd czujnika temp. paliwa czy błąd wentylatora.
Wiadomo że prosto jest wymienić sam czujnik, udało mi się jednak zauważyć przed oddaniem auta do serwisu że wiązka idąca do czujnika paliwa jest popękana, plastikowa osłona prawie nie istnieje (rozpadła się w rękach) a kable w jednym miejscu są poprzecierane (druty wyłażą na wierzch). Prawdopodobnie tam jest zwarcie a sam czujnik być może jest dobry, podobnie może być z czujnikiem temp. silnika (wiązki od tego czujnika nie jestem w stanie zobaczyć).
Generalnie cała instalacja elek. do sprawdzenia, wszystkie plastikowe osłonki do rozprucia + montaż nowych.
Czy poszczególne wiązki z uszkodzeniem będą kwalifikowały się do wymiany czy można je jakoś naprawić (wstawić kawałki przewodów o takim samym przekroju i polutować)?!
Czy ktoś miał już podobne problemy z uszk. przewodami w instalacji i gdzieś to naprawiał? Może dwa słowa o kosztach?!
Problem z instalacją elek. - okablowanie
- lukasz22i
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 3 razy
Czyli widzę że miałeś ten sam problem z czujnikiem temp. paliwa?! U Ciebie czujnik okazał się sprawny? Jaki przewód wstawiłeś zamiast starego, piszesz że o większym przekroju ale z takiej samej instalacji? Czy po wymienia uszk. przewodu wszystko już gra, nie wywala błędów?jeffik pisze:Witam!
Ja u siebie miałem problemy z przewodami od czujnika temperatury paliwa i czujnika położenia wałka rozrządu. Naprawę przeprowadziłem sam. Wyciąłem stary przewód a w jego miejsce dolutowałem nowy o większym przekroju i mam spokój.
Pozdrawiam!
Rozumiem że temat do ogarnięcia przez zwykłego elektromechanika?
Dzięki Panowie za odp.