problem z olejem - ubywa go
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Kontakt:
problem z olejem - ubywa go
Witam mam problem z olejem, ubywa go.
WV Toran 1.9, 2009 r.
Wymianę zrobiłem zaraz po zakupie, wlałem Castrol EDGE 5w30
przy przebiegu 18 2281. Po przejechaniu ponad 4 tys km, zaświeciła się żółta kontrolka od oleju, dolałem około jeden litr oleju przy przebiegu dokładnie 186310. Dzisiaj wsiadam do auta i ponownie widzę żółta kontrolkę od oleju przebieg - 188992, od ostatniej dolewki zrobiłem niedużo ponad 2 500 km. Czy to normalne że tak tego oleju ubywa ? i należy go uzupełniać?
W poprzednim aucie nie miałem takich akcji z olejem jak zalałem przy wymianie to jeździłem przez rok bez żadnych dolewek, fakt ze miał mniejszy przebieg no ale czy to normalne?
reasumując
18 2281 – wymiana oleju
18 6310 – zaświeca się kontrolka - dolanie około 1 litra
18 8992 – ponownie zaświeca się kontrolka.
Co może być przyczyna ?
WV Toran 1.9, 2009 r.
Wymianę zrobiłem zaraz po zakupie, wlałem Castrol EDGE 5w30
przy przebiegu 18 2281. Po przejechaniu ponad 4 tys km, zaświeciła się żółta kontrolka od oleju, dolałem około jeden litr oleju przy przebiegu dokładnie 186310. Dzisiaj wsiadam do auta i ponownie widzę żółta kontrolkę od oleju przebieg - 188992, od ostatniej dolewki zrobiłem niedużo ponad 2 500 km. Czy to normalne że tak tego oleju ubywa ? i należy go uzupełniać?
W poprzednim aucie nie miałem takich akcji z olejem jak zalałem przy wymianie to jeździłem przez rok bez żadnych dolewek, fakt ze miał mniejszy przebieg no ale czy to normalne?
reasumując
18 2281 – wymiana oleju
18 6310 – zaświeca się kontrolka - dolanie około 1 litra
18 8992 – ponownie zaświeca się kontrolka.
Co może być przyczyna ?
- Tomas
- Władca postów
- Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 438 razy
- Otrzymał podziękowań: 127 razy
No bez ściągnięcia niewiele zobaczysz, jeżeli będzie mokry to wytrzyj do sucha np ręcznikami papierowymi i ew poczekaj trochę bo wycieku możesz nie zobaczyć odrazu.
[ Dodano: Sro Wrz 26, 2012 10:05 ]
Ściągnij też obudowę plastikową, górną , bo ja przez przypadek odkryłem że mi olej wywalał tamtędy, lepiej się upewnić.
[ Dodano: Sro Wrz 26, 2012 10:05 ]
Ściągnij też obudowę plastikową, górną , bo ja przez przypadek odkryłem że mi olej wywalał tamtędy, lepiej się upewnić.
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Kontakt:
ok dzieki za wyjaśnienia !
[ Dodano: Pią Kwi 26, 2013 09:17 ]
temat powraca, jakieś 6 miesiecy temu okazało sie ze faktycznie turbina powodowała że olej gdzies uciekał, więc oddałem auto do mechanika regenerowałem turbine i do wczoraj był spokój.
Zaświeciła sie kontrolka żólta od oleju, patrze na bagnet brak oleju. Po 6 miesiacach znowu ta sama akcja ?
[ Dodano: Pią Kwi 26, 2013 09:17 ]
temat powraca, jakieś 6 miesiecy temu okazało sie ze faktycznie turbina powodowała że olej gdzies uciekał, więc oddałem auto do mechanika regenerowałem turbine i do wczoraj był spokój.
Zaświeciła sie kontrolka żólta od oleju, patrze na bagnet brak oleju. Po 6 miesiacach znowu ta sama akcja ?