Jak w temacie.
Chce kupić kabinę prysznicową o wymiarach mniej więcej 150x90.
Z wysokim brodzikiem, (ok. 50cm) żeby dzieci można było tam posadzić jak w wannie.
Szukam czegoś z dobrej firmy, żeby to nie było chińskie badziewie i posłużyło kilka lat.
W jakich firmach się obracać do kwoty 2500pln?
To co znalazłem w OBI i mi sie podoba to szjas z opinii ludzi na internecie
Lyjo dobra rada--ŻADNYCH firmowych kompletnych KABIN !!!!!
Wierz mi coś o tym wiem brodzik można sobie wymurować do takiej wysokości jakiej chcesz i zapłacisz o wiele mniej ,szyba najlepiej otwierana na zewnątrz ,nie przesuwana bo rolki padają szybko a nowe to w zależności od firmy duży koszt(chyba że miejsca mało)lub sam szyba zasłaniająca tylko część gdzie leci woda,a sam prysznic to oddzielny wydatek i cudo możesz sobie kupić Bo to co pokazałeś to raczej dla ciebie ) bo dzieciakom to wsio ryba
Gdybym wiedział to co dzisiaj to we wszystkich łazienkach murował bym brodziki i nie bawiłbym się w gotowce bo naprawdę szkoda kasy
dla przykładu
--- http://muratordom.pl/lazienka/pomysly-i ... hoto=24396
Ostatnio zmieniony śr wrz 26, 2012 23:10 przez QQRYDZA, łącznie zmieniany 1 raz.
Powiem tak. Ja dla siebie bym chciał z masażem, z racji bólów pleców.
Dzieciaki lubią wannę więc muszę mieć gdzie siedzieć.
A i w łazience za dużo miejsca nie ma
No sam widzisz ,prysznic z masażem możesz dokupić oddzielnie a ty sobie chcesz wielką kapsułę kosmiczną zafundować a brodzić możesz sobie wymurować zajefajny i dać kabinę na wannową tak jak marynarz napisał.Wybór jest przeogromny
tak czytam o murowanych brodzikach i aż chce się zapytać kto ma taki?????? Albo chociaż kto widział taki brodzik po np. 3 latach eksploatacji???
Pracuję w branży budowlanej od '96 roku i coś o łazienkach wiem.
Co do ceny - fachowiec + płytki i fuga typu epoksydowego, masa uszczelniająca ( membrana wodoszczelna - folia płynna), jakiś fachowy odpływ do kanalizacji, wylanie odpowiedniej stopki konstrukcyjnej ( bo na wylewce się nie muruje). Jakieś bloczki (Ytong) lub jeszcze droższa płyta Wedi...... liczył to ktoś?
Co do samego pomysłu - ostre krawędzie docinanych płytek, zimno w stopy - o pozycji siedząc gołą D na betonie nawet nie myślę. Zależnie od rodzaju płytek albo ślizgawka albo nie do umycia płytki anty poślizgowe.
Co do kwestii użytkowych - kto będzie czyścił fugi i osad wapienny +mydło ( lub żele) z płytek.
A teraz brodzik głęboki lub mala wanna - koszt zależnie od modelu -300-700, do tego fachowy syfon ok.100 zł.
Z racji użytego materiału (akryl) ciepła i przyjemna w dotyku, żadnych ostrych krawędzi , idealna szczelność, przy odrobinie manualnej zdolności ZERO kosztów montażu. Materiał łatwo zmywalny, z natury antypoślizgowy, bezpieczny.
Wybór oczywiście jest Twój ale gdybyś na coś się zdecydował ( niezależnie od wersji) chętnie służe radą oraz pomocą w wyborze ( jeśli byś był z moich okolic także extra warunkami zakupu, lub w Twojej okolicy mogę Cię podesłać do kogoś kto zrobi ci dobrą cenę - będziesz chciał to pisz PW)
Co do samych producentów to popatrz na KOŁO ( mam kabinę od 7 lat i żadne rolki się nie psują), Sanplast - to również polski renomowany producent, Ravak- pepik ale bardzo przyzwoity.
To w granicach ceny jaką podałeś - jest Koralle, Albatros ale to już trochę droższe.
aawol, Widzę że się znasz na rzeczy, powiedz mi co ja mam zrobić z połączeniem silikonowym brodzika i ściany kafelkowanej, mam problem z pleśnią- co ok 6miesięcy muszę wymieniać silikon, już nie wiem co mam kupować żeby mieć spokój kupowałem już różnych tańszych i droższych producentów jakieś neutralne i takie tam. Kupowałem tą kabinę jakieś 4lata temu i tania nie była i nie kupowana w markecie a doprowadza mnie do szału i chętnie wymieniłbym na wannę z szybą.
Pzdr
Przemek_85 pisze:aawol, Widzę że się znasz na rzeczy, powiedz mi co ja mam zrobić z połączeniem silikonowym brodzika i ściany kafelkowanej, mam problem z pleśnią- co ok 6miesięcy muszę wymieniać silikon, już nie wiem co mam kupować żeby mieć spokój kupowałem już różnych tańszych i droższych producentów jakieś neutralne i takie tam. Kupowałem tą kabinę jakieś 4lata temu i tania nie była i nie kupowana w markecie a doprowadza mnie do szału i chętnie wymieniłbym na wannę z szybą.
Pzdr
Przemek pleśń nie wybiera chyba, że wycierasz i masz dobre wietrzenie w łazience. Pleśni nie unikniesz na silikonie zawsze gdzieś zostanie woda itp.
Przemek_85 pisze:aawol, Widzę że się znasz na rzeczy, powiedz mi co ja mam zrobić z połączeniem silikonowym brodzika i ściany kafelkowanej, mam problem z pleśnią- co ok 6miesięcy muszę wymieniać silikon, już nie wiem co mam kupować żeby mieć spokój kupowałem już różnych tańszych i droższych producentów jakieś neutralne i takie tam. Kupowałem tą kabinę jakieś 4lata temu i tania nie była i nie kupowana w markecie a doprowadza mnie do szału i chętnie wymieniłbym na wannę z szybą.
Pzdr
Przypomnij mi to jutro dam ci namiar na dobry srodek
[ Dodano: Czw Wrz 27, 2012 22:24 ]
a co do brodzików murowanych to akurat ja mam u siebie tak zrobiony prysznic i wyszedł 2x taniej od innych,nawet nie mam szyby bo nie potrzebna a od 5 lat bez problemu wszystko działa.
aawol różni fachowcy są ja trafiłem na dobrego i nie narzekam i moim skromnym zdaniem taki murowany jest lepszy ale może patrze okiem kogoś kto wynajmuje pokoje i taka łazienka dostaje wciry u mnie prze 2-3 miesiące tak jak twoja przez 2-3 lata ;/
i już wymieniałem i wymieniam dalej rolki i inne bzdety które tanie nie są i na dodatek ciężko dostać a firma KOŁO zeszła na psy ;/(tak na marginesie)
Nie chciałbym bronić producenta (żadnego) ale weź pod uwagę że każdy z nich ma produkty klasy market i klasy premium, w przypadku KOŁA kabiny poniżej ATOL PLUS to market a atol i powyżej to premium. znam te produkty od kilku lat i uwierz mi jakość się nie zmienia - dochodzą nowe serie produktów spełniające oczekiwania klientów (CCC) i pewnie stąd odczucie że schodzi na psy..... Zrobiłem sobie taką kalkulację kosztów wykonania profi brodzika z flizami i żadną miarą nie wychodzi taniej od gotowca..... sama kratka do zamurowania z fajnym rusztem kosztuje ponad połowę dobrego brodzika a to norma150 zeta ( o profi odpływie liniowym nawet nie wspomnę - tu idzie pod tysiaka!!!! ) Folia płynna ( dobra Izohan lub Sika) z taśmami narożnikowymi to wydatek 130-150, klej elastyczny 70, fuga epoksyd - 45, bardzo przeciętne płytki gresowe szkliwione ( mają niską nasiąkliwość -poniżej 0,5%) -40 no i do tego robocizna - żeby zrobić to dobrze ( dokładnie i ładnie) trzeba poświęcić kilka popołudni ( bo na raz tego nikt nie zrobi - zrobić spadki-musi wyschnąć, położyć folię płynną - musi wyschnąć, dociąć i przykleić płytki - musi wyschnąć, zalać fugą epoksydową - musi wyschnąć) więc za zrobienie takiego brodzika trzeba dać fachowcowi 2-3 stówy ( przynajmniej w K-owie).
Podsumujmy - liczę na koszty na poziomie 700-800 złotych za taką kasę można kupić wannę dobrej firmy lub dwa brodziki..... Biorąc pod uwagę że kolega robi to dla siebie pewnie na jakości wolałby nie oszczędzać - bardziej obstawiałbym górną granicę kosztów - ładne płytki kosztują.
Co do pytania o pleśniejący silikon - obstawiam że czyszczenie nic nie daje bo pleśń idzie od dołu więc profi rozwiązaniem jest demontaż ( prosta robota) całkowite usunięcie starych uszczelnień - czyszczenie z użyciem środków typu grzybostop, nałożenie środka typu grzybochron, ponowny montaż z dokładnym 2-3 warstwowym uszczelnieniem .