Włącznik świateł w chromie

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Włącznik świateł w chromie

Post autor: Tomasz_W-wa »

Witam
Mam mały problem, chce kupić włącznik w chromie z funkcją Auto i tylnymi przeciwmgielnymi, ale występuje on w dwóch wersjach:

- 3C8 941 431

Obrazek Obrazek

oraz:
- 3C8 941 431 M

Obrazek Obrazek

Czy może ktoś wie czym one się różnią bo nie wiem jaki kupić.
Za wszelkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Tomasz_W_wa
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

Trochę to dziwne ale z Etki wychodzi,że ten z koń M ma inne zastosowanie Sciricco/Tiguan/Passat CC (ale nie tylko) natomiast ten bez literki ma już nieco większe zastosowanie i miedzy innymi jest Touran 2011-> Podejrzewam,że jeden i drugi będzie działał, ale jak coś decyduj się ten bez literki.... A czy nie lepiej zdecydować się na ten i z przednia przeciwmgłą? Bodajże można założyć i wszystko działa. Koledzy na forum pewnie potwierdzą...
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

Z tego co pamiętam Kolega Tomek ma troszkę inną instalację zrobioną niż oryginalna ;)
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

GioW, :?: :?: tzn
Awatar użytkownika
GioW
Expert

Niech sam opisze dokładnie, byłem tylko przy sprawdzaniu przełącznika z opcją przód i tył i doszedł do wniosku, że jest zbędny. Tam jakoś tak ma, że przy załączeniu tyłu od razu mu się przód zapalał... chyba tak to było.
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Instalację ma zrobioną tak, że jak włożyliśmy mój włącznik z przodem i tyłem to tył włączał przód i tył i sam przód nic ;)
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

jeżu dzięki za info i piwko dla Ciebie za zainteresowanie tematem :piwo:
Co do sprawdzenia w Etka to sam patrzyłem wcześniej i nawet w kilku przypadkach jest tak że ten z "M" można zastąpić bez "M".
Myślę, że tak jak pisałeś poszedł by taki i taki, ale dla bezpieczeństwa (czytać nie będę się bawił w odsyłanie jak by wyszło, że coś chodzi źle) będę szukał tego bez literki "M".

Co do instalacji w moim autku to sprawa jest taka, że były właściciel (Rowik) zakładał to (dał do jakiegoś elektryka samochodowego) i z tego co widziałem jak zakładałem czujniki parkowania to podłączone jest to w następujący sposób.

Instalacja wpięta jest w lewą lampę w kable od przeciwmgielnych za boczkiem znalazłem dwa takie moduły:

Obrazek

i jeszcze taki mniejszy:

Obrazek

Przy skrzynce z bezpiecznikami w komorze silnika jest również taki mały.

Można powiedzieć, że jest trochę namieszane, ale .....
Moje przednie halogeny przeciwmgielne nie do końca są nimi.
W miejsce halogenów założone są oryginalne lampy do jazdy dziennej z Fabii RS, do tego elektryk tak to założył, że jak się włącza silnik zapalają się światła to jazdy dziennej, a jak wyciągamy włącznik świateł na pozycję tylnych przeciwmgielnych, zapalają się tyle, a przednie do jazdy dziennej świecą z dwukrotnie większą siłą.
Na razie nie przeszkadza mi taki układ, ma on tylko mały mankament, ponieważ jak jest dość spora mgła i jeździmy w mieście to ja nie mogę włączyć samych przednich świateł przeciwmgielnym (u mnie od razu świecą się przednie i tylne), a jak by ktoś nie wiedział (a nie wiedzą bo tak jeżdżą) w mieście można używać tylko przednich przeciwmgielnych, a tylne są zabronione (za silne światło, które może doprowadzić do wypadku).

Może w przyszłości zrobię to tak jak powinno być, ale tak jak pisałem na razie mi to nie przeszkadza i raczej wolałbym najpierw zamontować sensor zmierzchu, żeby przełączały mi się światła z jazdy dziennej na światła mijania.

Tyle od mnie i jeszcze raz wielkie dzięki.
Teraz pozostaje mi szukać przełącznik bez "M"
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
GioW
Expert

Ooo kurde nie wiedziałem, że masz te halogeny od RSa :/ ajj, a miałem okazję je obczaić... może następnym razem :)
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów

GioW nie ma problemu, następnym razem możesz nawet pogrzebać w moim autku. He He

A tu masz filmiki jak to wygląda na żywo (filmy zrobione jeszcze przez poprzedniego właściciela Rowik-a)

http://w81.wrzuta.pl/film/25S6n6IIiXH/v ... avia_scout

http://w81.wrzuta.pl/film/18rBE2LZTwV/v ... a_scout_.2

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
GioW
Expert

Widziałem te filmiki, z pieskiem w roli główne :mrgreen:

Czyli mam pozwolenie na pogrzebanie, hmmm... nie obrazisz się jak się wymienimy halogenami :mrgreen: może wtedy zaczną Ci normalnie działać :P
ODPOWIEDZ