Dzisiaj w czasie jazdy pojawiła mi się kontrolka wspomagania kierownicy na początku koloru czerwonego potem zaczęła na przemian migać na pomarańczowo a na końcu była cały czas pomarańczowa :/zgasiłem i zapaliłem auto i dalej się świeciła na pomarańczowo , dojechałem do celu tam auto stało jakieś 0,5 godziny i po odpaleniu auta już było ok
po powrocie do domu sprawdziłem vcds-esem i pokazywało taki błąd
1 Fault Found
01312- Powertrain Data Bus
014- Defective- Intermittent
Freeze Frame:
Mileage: 6960 km
Temperature 45.0 C
Voltage : 14,30 V
Voltage: 14.20 V
może ktoś wie co to może oznaczać i czy zacząć już się bać :)
Rafik, mogą to być początki złego... Tak się dzieje jak zalewa sterownik i już dostaje zwary i sieje błędem...nie chcę Cię straszyć,ale to moze być poczatek powaznej awarii całej przekładni..
Muti pisze:Rafik, mogą to być początki złego... Tak się dzieje jak zalewa sterownik i już dostaje zwary i sieje błędem...nie chcę Cię straszyć,ale to moze być poczatek powaznej awarii całej przekładni..
Może nie przekładni ale samego silnika - ja to właśnie miałem w sierpniu (?) ale dzięki koledze jarry problem rozwiązany - wymiana silnika na używany ale sprawny. Objaw nie jest zbyt przyjemny bo traci się zupełnie wspomaganie bez uprzedzenia - naszczęście to mnie to dopadło w mieście i gdy ja prowadziłem - jeśli jechałaby moja żona to mógłby być problem - kiera strasznie ciężko pracuje bez wspomagania