Dziwny hałas przy silniku od strony alternatora. Info!!

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
rofal
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 2007
Imię:: Robert
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Dziwny hałas przy silniku od strony alternatora. Info!!

Post autor: rofal »

Chciałbym tu opisać swój przypadek z hałasem przy silniku może się komuś przyda .

A mianowicie kilka dni temu zaczęło się to dziać jakieś dziwne szumy, dźwięki od strony alternatora najpierw padła diagnoza że padł napinacz paska wieloklinowego bo za mocne miał drgania ale co się okazało? Po ściągnięciu paska napinacz ok, rolka ok ale sprzędło alternatora zablokowane które powinno się w jedną stronę kręcić swobodnie a w drugą zablokowywać.

Można to sprawdzić jeszcze łatwiej należy zdjąć taką pokrywkę plastikową z tego kółka na alternatorze i imbusem gwiazdkowym spróbować pokręcić jeśli idzie w jedną stronę bez okręcania paska jest ok jeśli nie da rady pokręcić w jedną ani w drugą stronę to znaczy że jest do wymiany.

No i nie należy się ociągać z wymianą bo grozi ukręceniem osi alternatora!!!

A tak wracając do napinacza teraz ma o wiele mniejsze drgania i już tak nie skacze bo to sprzęgło nie pozwala mu na takie szarpania.
,,Jeśli ktoś uważa Cię za głupka, to nie odzywaj się by go w tym nie utwierdzić.''
BODZIO1975
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 6 razy

Post autor: BODZIO1975 »

Post kolegi rofal :piwo: pomógł mi ponieważ miałem taki objaw lecz ja podejrzewałem świeżo wymieniony rozrząd.Po sprawdzeniu okazało się że to jednak sprzęgło alternatora.
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Ja to przechodziłem latem (wymiana sprzęgiełka i oczywiście nowy pasek), u mnie objawiało się to dość głośnymi piskami jak się włączało klimę.
Oczywiście najpierw zlokalizowałem co mi tak piszczy.
Wymiana nie jest skomplikowana, ale alternator raczej trzeba wykręcić z samochodu.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
BRUNO55
Przeglądacz
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Re: Dziwny hałas przy silniku od strony alternatora. Info!!

Post autor: BRUNO55 »

rofal pisze:Chciałbym tu opisać swój przypadek z hałasem przy silniku może się komuś przyda .

A mianowicie kilka dni temu zaczęło się to dziać jakieś dziwne szumy, dźwięki od strony alternatora najpierw padła diagnoza że padł napinacz paska wieloklinowego bo za mocne miał drgania ale co się okazało? Po ściągnięciu paska napinacz ok, rolka ok ale sprzędło alternatora zablokowane które powinno się w jedną stronę kręcić swobodnie a w drugą zablokowywa.
OOOOOO!!!! Chyba mam coś takiego u siebie. Szybko trzeba się tym zająć.
Awatar użytkownika
rofal
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 2007
Imię:: Robert
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: rofal »

Tomasz_W-wa pisze: Wymiana nie jest skomplikowana, ale alternator raczej trzeba wykręcić z samochodu.
Nie trzeba wcale demontować alternatora tylko użyć odpowiednich narzędzi
,,Jeśli ktoś uważa Cię za głupka, to nie odzywaj się by go w tym nie utwierdzić.''
Awatar użytkownika
BRUNO55
Przeglądacz

rofal pisze:
Tomasz_W-wa pisze: Wymiana nie jest skomplikowana, ale alternator raczej trzeba wykręcić z samochodu.
Nie trzeba wcale demontować alternatora tylko użyć odpowiednich narzędzi
Ale pasek trzeba zdjąć ?
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

BRUNO55 pisze:Ale pasek trzeba zdjąć ?
Raczej to oczywiste... Wystarczy ulżyć napinaczowi i zrzucić go tylko z kółka z alternatora...
Awatar użytkownika
BRUNO55
Przeglądacz

Sprawdziłem dzisiaj u siebie działanie tego sprzegiełka alternatora zgodnie z pierwszym postem tego tematu. Okazuje się że sprzegiełko działa prawidłowo tzn w jedną stronę ma całkowity opór a w drugą można obracać z wyczuwalnym lekkim oporem. Jednak po tym sprawdzeniu poobserwowałem troszkę zachowanie się napinacza paska. I tak na wolnych obrotach przy włączonej klimatyzacji napinacz drży i wydaje dżwięk w rodzaju brzęczenia. Po przegazowaniu silnika drżenie napinacza nieco zmalało ale dżwięk brzęczenia pozostał. Kiedy wyłączyłem klimatyzację to napinacz wyrażnie się uspokoił a brzęczenie ucichło. W tym momencie mam pytanie. Czy to już koniec napinacza i trzeba będzie go wymienić ?
Myślę że konieczność wymiany sprzęgiełka wyjaśnia ten film : https://www.youtube.com/watch?v=MTGD8MZf-oM oraz ten: http://translate.google.pl/translate?sl ... dp&act=url
himi
Użytkownik
Auto:: Był Touran jest Jetta
Imię:: Michał
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: himi »

Czy to to?
https://www.youtube.com/watch?v=m1feG3p ... RtRt2DBdtA

Czy pad sprzęgiełka może generować szum w czasie jazdy? Szum zgodny ze wzrostem obrotów silnika, słyszalny przy większych prędkościach, podobny do powietrza wpadającego gdzieś bokiem.
Był Touran 1,9 TDI
jest Octavia II FL 2,0 TDI CR 140km
Awatar użytkownika
BRUNO55
Przeglądacz

Jak napisałem w poprzednim moim poście w końcu doszło do wymiany napinacza paska i wszystko wróciło do normy. Wszelkie drgania i szumy zniknęły.
ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ