Witam .
Jest to mój pierwszy temat ,tak więc przepraszam za jakieś wpadki .
Wczoraj w południe wsiadłem do auta i po przekręceniu kluczyka ukazał mi się błąd "IMMOBILIZER ACTIVE" a zaraz po nim "Engine fault" i mrugały naprzemiennie kontrolki immo i świec żarowych. Zdziwiony tą sytuacją sprawdziłem na drugim kluczyku i to samo .Podpiąłem auto pod komputer zalogowałem się do sterownika immo i widzę że w pamięci sterownika istnieją 2 kluczyki ,sterownik nie posiadał błędów .Jedynie co mnie zdziwiło to fakt iż w pomiarach obydwa kluczyki były nie rozpoznawane ,dopiero za którymś przekręceniu kluczyk został rozpoznany jako pasujący do mojego auta. Zakodowałem kluczyki ponownie i obydwa działają, można by powiedzieć iż problem rozwiązany tylko nasuwa się myśl dlaczego auto nie widziało kluczyków ,może ktoś z Was miał podobną sytuację bo muszę przyznać iż jest to trochę niepokojąca sprawa zwłaszcza podczas trasy .Dodam tylko iż jakiś miesiąc temu kodowałem nowy kluczyk (raczej nie oryginalny patrząc po jakości wykonania) który działał bez problemu (jeździłem na nim przez tydzień). Panowie, jakieś pomysły ,rady ?
IMMOBILIZER ACTIVE - wykasowane kluczyki ,silnik nie odpala
- adamus
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
Raczej nie ponieważ bateria jest tylko do pilota a nie do zasilania transpondera w kluczyku .Przykładem są kluczyki bez pilota , one nie mają żadnej baterii .Zastanawiałem się nad jakimiś zakłóceniami w komunikacji tylko nie wiem od czego zacząć poszukiwania .marynarz75 pisze:Czyzby zasilala immo w kluczyku?
- adamus
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
PanĂłw w dresach nie widziaĂ
âem, kluczyk to oryginaĂ
â od auta natomiast ten 2 to z allegro ale problem pojawiĂ
â siĂâ˘na tym oryginalnym. Dzisiaj auto odpaliĂ
âem normalnie
[ Dodano: Sob Lis 17, 2012 19:34 ]
Póki co problem się nie pojawił ponownie .Przeskanowałem wszystkie sterowniki ,sprawdziłem aku i na tym zakończyłem poszukiwania i oby nie spotkało mnie to nigdy w trasie.
[ Dodano: Sob Lis 17, 2012 19:34 ]
Póki co problem się nie pojawił ponownie .Przeskanowałem wszystkie sterowniki ,sprawdziłem aku i na tym zakończyłem poszukiwania i oby nie spotkało mnie to nigdy w trasie.