IMMOBILIZER ACTIVE - wykasowane kluczyki ,silnik nie odpala

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
adamus
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

IMMOBILIZER ACTIVE - wykasowane kluczyki ,silnik nie odpala

Post autor: adamus »

Witam .
Jest to mój pierwszy temat ,tak więc przepraszam za jakieś wpadki .
Wczoraj w południe wsiadłem do auta i po przekręceniu kluczyka ukazał mi się błąd "IMMOBILIZER ACTIVE" a zaraz po nim "Engine fault" i mrugały naprzemiennie kontrolki immo i świec żarowych. Zdziwiony tą sytuacją sprawdziłem na drugim kluczyku i to samo .Podpiąłem auto pod komputer zalogowałem się do sterownika immo i widzę że w pamięci sterownika istnieją 2 kluczyki ,sterownik nie posiadał błędów .Jedynie co mnie zdziwiło to fakt iż w pomiarach obydwa kluczyki były nie rozpoznawane ,dopiero za którymś przekręceniu kluczyk został rozpoznany jako pasujący do mojego auta. Zakodowałem kluczyki ponownie i obydwa działają, można by powiedzieć iż problem rozwiązany tylko nasuwa się myśl dlaczego auto nie widziało kluczyków ,może ktoś z Was miał podobną sytuację bo muszę przyznać iż jest to trochę niepokojąca sprawa zwłaszcza podczas trasy .Dodam tylko iż jakiś miesiąc temu kodowałem nowy kluczyk (raczej nie oryginalny patrząc po jakości wykonania) który działał bez problemu (jeździłem na nim przez tydzień). Panowie, jakieś pomysły ,rady ?
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

A w jakiej kondycji masz baterie w tych kluczykach?

http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3675
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
adamus
Kandydat

Jeden z kluczyków jest nowy ,także bateria raczej też a drugi to nie wiem ,tylko zastanawiam się co wspólnego może mieć bateria pilota z immo?
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Czyzby zasilala immo w kluczyku? ;)
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
adamus
Kandydat

marynarz75 pisze:Czyzby zasilala immo w kluczyku? ;)
Raczej nie ponieważ bateria jest tylko do pilota a nie do zasilania transpondera w kluczyku .Przykładem są kluczyki bez pilota , one nie mają żadnej baterii .Zastanawiałem się nad jakimiś zakłóceniami w komunikacji tylko nie wiem od czego zacząć poszukiwania .
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

A może rozejrzyj się za BMW serii 5 i 7 wokół z panami w dresach (taki stereotyp), może próbowali przechwycić sygnał żeby zawinąć Ci auto, stąd te zakłócenia. Kluczyk masz z pewnego źródła ?
Awatar użytkownika
adamus
Kandydat

PanÃłw w dresach nie widziaÅ‚em, kluczyk to oryginaÅ‚ od auta natomiast ten 2 to z allegro ale problem pojawiÅ‚ siÄ™na tym oryginalnym. Dzisiaj auto odpaliÅ‚em normalnie

[ Dodano: Sob Lis 17, 2012 19:34 ]
Póki co problem się nie pojawił ponownie .Przeskanowałem wszystkie sterowniki ,sprawdziłem aku i na tym zakończyłem poszukiwania i oby nie spotkało mnie to nigdy w trasie.
ODPOWIEDZ