Proszę o ocenę Tourana (niedoświadczony z VW)

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
czendlik82
Auto:: Touran
Imię::

Proszę o ocenę Tourana (niedoświadczony z VW)

Post autor: czendlik82 »

Witam. Jestem nowym użytkownikiem tego forum więc proszę o wyrozumiałość. Mam zamiar kupić VW TOURAN. Nie mam doświadczenia żadnego z samochodami VW. Byłem dziś zobaczyć jednego. W środku czyściutki nie zniszczony, z zewnątrz też rewelacja. Proszę szanownych użytkowników o opinie. Za dużo nie dowiedziałem się ponieważ nie było właściciela.

VW TOURAN 2.0TDI 136KM
Awatar użytkownika
kowet
Zaawansowany
Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
Imię:: Tomek
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: kowet »

Najpierw się witamy w odpowiednim dziale, a następnie czytamy, czytamy, czytamy i oczywiście możesz liczyć na naszą pomoc.
Co do samochodu to wygląda dość ciekawie dla mnie trochę mały przebieg - obstawiam, że ma o 60-100 tyś więcej, ja mam z 2004 i obecnie 232 tyś a jest to drugi samochód w rodzinie :)
Jeśli jest serwisowany to VIN i do serwisu VW w celu sprawdzenia (a najlepiej z samochodem) - chromowane relingi... nie wiem czy w tym modelu były - chyba, że jest to wersja HIGHLINE. Włącznik świateł chyba powycierany (a może to słońce) ale jeśli tak to ja mam mniej wytarty a u nas jeździ się na światłach więc używa się go częściej. Silnik obowiązkowo do sprawdzenia pod KOMPem i rozrząd wymieniony - f-ra gdzie i kiedy?
To tyle poczekaj na inne opisy i sam zdecydujesz. Jeśli chcesz zobaczyć kilka Touranów to poczytaj bo teraz grupa śląska organizuje taki duży zlot i będzie tam trochę aut i ich właścicieli więc podjedź i popytaj. Ja niestety nie mogę - praca :(
Już nie Touran :( ale Sharan...
phalt
Początkujący

Post autor: phalt »

Co do relingów to może być, że są oryginalne. Ostatnio kolega kupił "golasa",
a chromowane relingi posiadał.
Ja ze zdjęć widzę, że drzwi kierowcy są malowane. A, że gość pisze o sprawdzeniu czujnikiem to jeszcze nie świadczy o niemalowaniu żadnego elementu.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

To jest wersja HIGHLINE, więc relingi są OK. Przebieg raczej jest nieprawdopodobny, tym bardziej że jest sprowadzony.

Przede wszystkim podłączenie pod kompa. Druga rzecz to potwierdzenie wymiany rozrządu.

Widzę że ma pełne webasto, to atut, pytanie czy sprawne.

Ze zdjęć trudno ocenić czy było coś robione z balcharką.
czendlik82

Post autor: czendlik82 »

Byłem go dziś zobaczyć ze znajomym lakiernikiem. Nie miał się czego doczepić. Jest na pewno po polerce. Silnik ładnie cichutko i równo chodzi. Wpadł tam jakiś inny koleś i pojechał na jazdę próbną, jak go nie weźmie to się zastanowię. Widziałem książkę serwisową ostatni wpis z 12.01.2011r coś około 130000km było. Powiedział że daje gwarancję na przebieg, i że do VW na sprawdzenie pojechać. Z kompem też się można podpiąć i posprawdzać.
Awatar użytkownika
kowet
Zaawansowany
Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: kowet »

Może faktycznie jakiś rodzynek się trafił... ale na zimne dmuchaj - VIN i do serwisu na sprawdzenie historii serwisowej na początek.
Już nie Touran :( ale Sharan...
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Książką się nie sugeruj, nie takie rzeczy widziałem. Tym bardziej że ostatni wpis jest sprzed 2 dwóch lat.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

Tomas ma rację. Potrafią i przebieg w ASO zmniejszyć.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

cheles pisze:Tomas ma rację. Potrafią i przebieg w ASO zmniejszyć.
Zmniejszyć to się nie da ;)

Ewentualnie niektórzy robią tak, że cofają licznik, jadą na przegląd czy dwa i auto ma 2 ostatnie wpisy z nowym stanem licznika. Dlatego przy kupnie warto uzyskać PEŁNĄ (o ile jest) historię z ASO, nie tylko ostatni przegląd (chociaż tyle to podają w każdym ASO, z pełną historią nie jest tak łatwo).

A później wychodzą kwiatki: przeglądy przy 200, 230, 260 i nagle ostatni przy 170kkm :haha:
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

admin,
Dokładnie tak jak napisałeś. Tak właśnie kombinują z potwierdzeniem stanu licznika w ASO. Jadą na wymianę jakieś dupereli za 20- 50 euro i podaj zmieniony stan licznika.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
ODPOWIEDZ