Tak mi wpadł temat w oko, bo mój ojciec chce kupić sobie paska B6 i czytam o silnikach
Awaria pompy oleju
- Rauko
- Expert
- Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Awaria pompy oleju
Czy w Touranie występuje problem z awariami pompy oleju, spotykany w paskach?
Tak mi wpadł temat w oko, bo mój ojciec chce kupić sobie paska B6 i czytam o silnikach
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 215 razy
- Otrzymał podziękowań: 681 razy
Zależy jaki silnik ale myślę że piszesz o 2.0TDI. w Pasku jest tkz. moduł wałków wyrównoważających i napęd pompy olejowej przez tkz. imbusik. A w Touranie jest klasyczny napęd bez modułu jak w silnikach 1.9TDI. Nie wiem jak jest z silnikiem 2.0tdi BKP w Touranie...Bo nie mogę znaleźć info czy był on w ogóle w Touranie? Czy tylko Vw Pasek...
- Tomek
- Przeglądacz
- Auto:: chwilowo bmw e46
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
usterki napędu pompy olejowej
no forum nie znalazłem wszystkiego co chce wiedzieć dlatego odnawiam temat.
Jak w końcu wygląda sprawa z awariami napędu pompy olejowej w tourankach (mnie interesuje silnik BKD)? Niby nie posiadamy wałków wyrównoważających ale napęd przekazywany jest za pomocą zębatek i łańcucha. Ktoś mówił o przypadkach takiego zużycia zębatek, że łańcuch nie przekazywał napędu i silnik ulegał zatarciu.
Jak to było rozwiązane w "bezawaryjnym" 1,9 np z passata B5 FL?
Czy ewentualnie taka modyfikacja wchodzi w grę w touranie:
http://allegro.pl/audi-a4-passat-b6-pom ... 08579.html
Czy któryś z forumowiczów miał jakieś problemy z napędem pompy olejowej?
Jak w końcu wygląda sprawa z awariami napędu pompy olejowej w tourankach (mnie interesuje silnik BKD)? Niby nie posiadamy wałków wyrównoważających ale napęd przekazywany jest za pomocą zębatek i łańcucha. Ktoś mówił o przypadkach takiego zużycia zębatek, że łańcuch nie przekazywał napędu i silnik ulegał zatarciu.
Jak to było rozwiązane w "bezawaryjnym" 1,9 np z passata B5 FL?
Czy ewentualnie taka modyfikacja wchodzi w grę w touranie:
http://allegro.pl/audi-a4-passat-b6-pom ... 08579.html
Czy któryś z forumowiczów miał jakieś problemy z napędem pompy olejowej?
Pozdrawiam
ZWzPD
ZWzPD
- jeżu
- Władca postów
Osobiście nie słyszałem o jakiś problemach z "bezpośrednim" napędem pompy oleju za pomocą łańcuszka. I to zarówno w starszych modelach 1.9 np AVB/AWX/AVF i nowszych 2.0 np BKD. Praktycznie mają identycznie rozwiązany napęd pompy olejowej. (rys poniżej) Tu nie ma wałków wyrównoważających itd. Co innego kiedy napęd jest przenoszony poprzez łańcuszek dalej wałki wyrównoważające i tkz "imbusik". Dochodzi mi.in np do wytarcia gniazda w wałku albo "obrobienia" koła zębatego i dalej to już..... Przeważnie silniki 2.0 w Passach/A4/A6.
Także raczej spokojna głowa...

(starsze 1.9tdi)

(nowsze 2.0tdi bez wałków)

(2.0tdi z modułem wałków)
Także raczej spokojna głowa...

(starsze 1.9tdi)

(nowsze 2.0tdi bez wałków)

(2.0tdi z modułem wałków)
-
poliglota
- Przeglądacz
- Auto:: trendline, 2.0, AZV
- Imię:: Jacek
Re: Awaria pompy oleju
Panowie, czy w 100 % jesteście przekonani że w touranie z silnikiem AZV tego nie ma. Serwis w Świdnicy twierdzi że jednak taki problem występuje.
Gdzie można dowiedzieć się w którym modelach silnika 2.0 TDI taki problem istnieje?
pozdrawiam
Gdzie można dowiedzieć się w którym modelach silnika 2.0 TDI taki problem istnieje?
pozdrawiam
- jeżu
- Władca postów
Re: Awaria pompy oleju
na 100% nie ma takiego rozwiązania w AZV. Tu występuje klasyczny napęd (nie poprzez moduł wałków wyrównoważających)poliglota pisze:Panowie, czy w 100 % jesteście przekonani że w touranie z silnikiem AZV tego nie ma. Serwis w Świdnicy twierdzi że jednak taki problem występuje.
pozdrawiam
Problemy z napędem pompy oleju maja silniki:
- 2.0 TDI 16 V z wałkami (BKP, BMR, BRD)
Sam ten temat przerabiałem z kilka miesięcy temu w A4 gdzie pozbyłem się tego modułu i zrobiliśmy swapa na klasyczny napęd jak np w Touranie czy starszych jednostkach np 1.9TDI 130KM