jakie dywaniki gumowe na zmę i matę do bagażnika poleacie

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
nemo
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

jakie dywaniki gumowe na zmę i matę do bagażnika poleacie

Post autor: nemo »

Jak w temacie - może macie jakieś sprawdzone zamienniki dobrej jakości..?
wszystko ok
Piotr1979
Specjalista
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: Piotr1979 »

Petex.
Sam posiadam takowe i nie narzekam (w polifcie). Jedyny feler to fakt, że ranty maty zasłaniają uchwyty na siatki unieruchamiające bagaż.
Temat wałkowany na forum.
PZDR
Szukajcie a znajdziecie.
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

polecam oryginały, choć muszę przyznać że pod względem wytrzymałości i jakości to VW trochę zaoszczędził, gumowe dywaniki mam od czerwca i widać znaczne wytarcia, czego nie było kiedyś (przy dywanikach do PASSATA B6).
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
palma85
Początkujący
Podziękował: 1 raz

Post autor: palma85 »

Ja mam dywaniki firmy Petex. Jak na razie nie narzekam na nie a nabyłem je na Alle... w komplecie z mata bagażnika i dywanikiem na tylny tunel .
Awatar użytkownika
borge
Przeglądacz
Auto:: Nissan X-Trail
Imię:: Grzegorz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: jakie dywaniki gumowe na zmę i matę do bagażnika poleaci

Post autor: borge »

nemo pisze:gumowe na zmę
jesli miales na mysli zime i czesto wsiadasz do auta ze sniegu, to najlepsze sa takie ktore maja wysoki rant
Petex jest dobry ale takiego rantu nie ma, zima po dniu jazdy trzeba z dywanikow wylewac wode
z rozpuszczonego sniegu i uwazac zeby sie nie ulalo na wykladzine, dodatkowo Petex ma otwory
na mocowanie kolkow i jak tej wody zrobi sie za duzo, przeleci przez nie na wykladzine

pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
AZIK
Użytkownik
Auto:: 1T3 1,4 TSI
Imię:: Michał
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: AZIK »

Również mam petex i jestem zadowolony... Od maja br. używam i nie stwierdziłem uszkodzeń mechanicznych czy zużycia technicznego...

Takie same miałem w Ałdi A-cztery i sprawowały się bardzo dobrze... pod tym samym względem...

Coprawda rant może niski ale oryginały mają niższy...

Petex to bardzo dobra jakość w stosunku do ceny...
Awatar użytkownika
Tomek
Przeglądacz
Auto:: chwilowo bmw e46
Imię:: Tomek
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: Tomek »

ja mam PETEXa i chwalę sobie
Pozdrawiam
ZWzPD
krzysiek_rybak
Użytkownik
Auto:: touran '05 bkc
Imię:: Krzysiek
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: krzysiek_rybak »

Ja przednie mam oryginalne i nie zauwazyłem jakiegos nadmiernego zuzycia. W bagażniku natomiast mam firmy rezaw-plast. Jest lekka, nie jest ona z tej samej gumy co wycieraczki z przodu. Nie jest także wykonana z jakiegoś plastiku jest elastyczna. Wycieraczki bagażnika, które są na allegro w granicah 60zl są wlaśnie takie plastikowe i sztywne. Miałem kiedys taką w vektrze b. i nie byłem z niej zadowolony. Zaletą wycieraczki rezaw-plast jest duża antypoślizgowość.
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik

Post autor: gsmfun »

No więc tak ja z kolei ostatnimi czasy też rozglądałem się za dywanikami. Oryginały dla mnie za drogie, ok. Petex był brany pod uwagę i wałkowany wszędzie ale brakowało mi przy nich tych rantów naokoło tak by nie wylewało się nic poza. Wierzcie ze przy obfitych opadach sniegu i wnoszeniu go butami na dywanik gumowy koniec końców dywaniki petexa nei dają rady i woda wylewa się poza.

Wpadłem na allegro na aukcję dość świeżej firmy która wchodzi na rynek, jak się okazało mają deedykowane dywaniki do Tourana wysoki rant, zamówiłem. Jestem mega zadowolony!Wysoki rant idealnie pasują, jedyne co ro mocowania przełożyłem od welurowych bo domyślnie miały okrągłe nie eliptyczne. Wykonanie masywnem guma nie smierdzi ładne logo Jaguara czy czego to tam jest, dość wysoki rant dla mnie to ogromny plus i ogółem wykonanie godne polecenia.

Firma to

Geyer & Hosaja jak widać chociażby na allegro dobrze się sprzedają. Stosunek cena/jakość :ok:
Mechatronik z zawodu..
bujający w świecie Elektroniki i Automatyki
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

gsmfun pisze:Wierzcie ze przy obfitych opadach sniegu i wnoszeniu go butami na dywanik gumowy koniec końców dywaniki petexa nei dają rady i woda wylewa się poza.
Gumofilce przed wejsciem do samochodu sie otrzepuje... taki żarcik :piwo:

Ja po 4 zimach z petexem nie narzekam sa OK
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

przede wszystkim szukaj z zaczepami. To podstawa.

Ja mam komplet oryginalnych. Fakt-cena jest dosc wysoka, ale jakosc i spasowanie rowniez ;)
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Łukaszz
Zaawansowany
Auto:: BLS 1.9 tdi
Imię:: Łukasz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Łukaszz »

Petex- są jakościowo i cenowo ok, a i mimo gumowych dywaników dbam o czystość nie wyobrażam sobie że tam stoi woda ;)
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik

marynarz75 pisze:
gsmfun pisze:Wierzcie ze przy obfitych opadach sniegu i wnoszeniu go butami na dywanik gumowy koniec końców dywaniki petexa nei dają rady i woda wylewa się poza.
Gumofilce przed wejsciem do samochodu sie otrzepuje... taki żarcik :piwo:

Ja po 4 zimach z petexem nie narzekam sa OK
Ja mam podgrzewane :haha: :piwo:

No z reguły dywaniki są z zaczepami, to chyba już standard, nie wszystkie będą pasować ale to nie problem np przełożyć sobie z letnich welurowych zaczepy na gumowe. Przyjdzie lato to sie pomysli o welurkach wtedy :)
Mechatronik z zawodu..
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Ja na pierwszym miejscu stawiam oryginalne, na drugim Petex-a, te dywaniki są z bardzo dobrych materiałów i świetnie do pasowe.
Sam ma teraz w autku Petex-a, które właśnie zostaną zmienione na oryginalne (prezent pod choinkę).

A zapinki do dywaników to żaden problem, sam musiałem właśnie zamówić owalne bo w oryginalnych dywanikach, które mam dostać na prezent są okrągłe.
Na allegro kosztują grosze, za 4 sztuki zapłaciłem 5 zł + przesyłka.

http://allegro.pl/show_item.php?item=2873587783

Dodano dnia: 29.12.2010

Wczoraj założyłem zamiast Petexa oryginalne dywaniki i muszę przyznać, że są bardziej dopasowane i lepiej wykonane niż te od Petex-a.
Guma w oryginalnych jest twardsza i same dywaniki są cięższe.
A tak wyglądają:

Obrazek

- przód str. kierowcy:

Obrazek Obrazek

- przód str. pasażera:

Obrazek Obrazek

- tył:

Obrazek Obrazek Obrazek

Oryginalne dywaniki mają rany pod kontem co idealnie dopasowuje się do ścianek wykładziny, do tego wszystko jest tak wyprofilowane, że prawie nie ma szczelin (np. pedał gazu), do tego tylne wycieraczki mają delikatnie pod kątem wyprofilowane wcięcia pod prowadnice fotela, a w przedniej części mamy wyprofilowanie do podniesienia klapki schowka pod stopami z dywanikiem gumowym, u Petex-a nie ma takich rzeczy.

Na koniec zostaje nam pytanie, które wybrać i tu sam się przyznam, że miałbym duży problem. Sprawa by była prosta jak by cena dywaników była podobna, ale tu za oryginalne można by kupić z dwa zestawy z firmy Petex. Dlatego jak bym miał kupić sam to bym wybrał te od Petex-a, stosunek jakości do ceny naprawdę jest bardzo dobry.
Te oryginalne są lepiej wykonane, ale jednak cena powala. Jeżeli nie bierzemy kwestii finansowej pod uwagę to oryginalne wygrywają.
Myślę, że trochę przybliżyłem kolegom temat dywaników gumowych.

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik

no ci powiem ze oryginały miodek. widzielim ze prezent dostales widzielim. Pozazdrościć Tomek :brawa:

U mnie w Geyerach tez jest ladny rant jak u Ciebie tylko troche ino ten caly obszar objety rantem jest mniejszy. W oryginałach widze rancik dopiero na samych brzegach jest umiejscowiony. I wlasnie tak powino byc.

Ja z kolei ze stoperami nie mam problemu. Brak mi jednego tego motylka co sie go obraca w celu mocowania stopera;/ za chiny nie moge tego nigdzie dostac ;/
Mechatronik z zawodu..
ODPOWIEDZ