1.9TDI Ile sekund u was grzeją świece żarowe przy(-15st)
-
Patrol
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
1.9TDI Ile sekund u was grzeją świece żarowe przy(-15st)
VW Caddy 1.9TDI 105ps u mnie chyba coś nie tak.Bo dzisiaj rano -15st a świece grzały ok 3,4 sekundy (kontrolka oczywiście).Troszkę krótko nie? W każdym vw,audi jakie miałem to przy takich mrozach grzały znacznie dłużej.Jak to u Was wygląda?Jakiś czujnik mi padł?
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
zibi1961, kontrolka jest wyznacznikiem kiedy jest możliwy rozruch,a to że jeszcze grzeją to tylko jeszcze bardziej ułatwia rozruch 
Co do czasu grzania świec,to współcześnie bardzo mocno się on skrócił.
Spowodowane jest to budową samej świecy..Jest cieńsza,"uzwojenie"jestcieńsze przez co szybciej się grzeje,a w 2.0 zastosowano dodatkowo 3 razy krótsze uzwojenie(przez to napięcie świec jest 4,4V) co dodatkowo spowodowało jeszcze wieksze skrócenie czasu potrzebnego do pełnego rozgrzania, dzięki zasilaniu pulsacyjnym prądem nawet 11V spadającym wraz ze stopniem rozgrzania..
A dodatkowo zapraszam do aktywności w nowym wątku,który moze rozwiać takie wątpliwości
LINK
Co do czasu grzania świec,to współcześnie bardzo mocno się on skrócił.
Spowodowane jest to budową samej świecy..Jest cieńsza,"uzwojenie"jestcieńsze przez co szybciej się grzeje,a w 2.0 zastosowano dodatkowo 3 razy krótsze uzwojenie(przez to napięcie świec jest 4,4V) co dodatkowo spowodowało jeszcze wieksze skrócenie czasu potrzebnego do pełnego rozgrzania, dzięki zasilaniu pulsacyjnym prądem nawet 11V spadającym wraz ze stopniem rozgrzania..
A dodatkowo zapraszam do aktywności w nowym wątku,który moze rozwiać takie wątpliwości
LINK
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
black fury
- Początkujący
- Auto:: cross BLS 2007
- Imię:: Janusz
Witam kolegów!
Króciutko o mojej dzisiejszej przygodzie. Rano wyjazd do pracy, minus 8 st. autko odpaliło bez problemu za pierwszym razem. Po kilku minutach jazdy zaczyna migać kontrolka świec żarowych
i tak aż do momentu zgaszenia silnika. Zaraz po zgaszeniu uruchomiłem jeszcze raz na moment silnik. Kontrolka nie migała. Zastanawiam się co to oznacza i czy odpalę o 15 auto jak będzie zimne. Czy jeśli padnie któraś ze świec jest to sygnalizowane migającą kontrolką czy to jakaś poważniejsza awaria
Sugestie mile widziane.
Pozdrawiam!
Króciutko o mojej dzisiejszej przygodzie. Rano wyjazd do pracy, minus 8 st. autko odpaliło bez problemu za pierwszym razem. Po kilku minutach jazdy zaczyna migać kontrolka świec żarowych
Pozdrawiam!
-
zibi1961
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
- Imię:: Zbigniew
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
czas grzania świec żarowych
FUNKCJA : PODGRZEWANIE-DOGRZEWANIE .BOSCH EDC 16.
Dokument pdf z opisem
Dokument pdf z opisem
- Załączniki
-
- Funkcja Podgrzewanie-dogrzewanie (BOSCH EDC 16 C34).pdf
- (115.01 KiB) Pobrany 328 razy
-
nitrous001
- Początkujący
- Auto:: 1T1 BXE 105 KM, 2007
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 2 razy
Re: 1.9TDI Ile sekund u was grzeją świece żarowe przy(-15st)
Witam, chciałbym odświeżyć trochę temat. Z pdf'a poprzednika wynika, że świece przy -15 grzeją 5 sekund, później rozruch silnika i 180 sekund dogrzewają. Pytanie Czy po tych 5 sekundach świece dalej grzeją jak w trybie dogrzewania jeżeli nie uruchomię silnika?
- Dziadek13
- Specjalista
- Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
- Imię:: Jorg
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowań: 67 razy
Można na klemach to miernikiem pomierzyć najlepiej analogiem wychyłowym dobrze na nim widać pobór prądu, można też miernikiem z cengami zrobić pomiar.
- wesol
- Władca postów
- Auto:: touran BLS i 2x CAYC
- Imię:: Pawel
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowań: 420 razy
Cegami ale nieważne. Kontrolka na liczniku to nie kontrolka świec tylko gotowości do uruchomienia. Świece są grzane jeszcze nawet jak zgaśnie ta kontrolka i to nawet całkiem długo. Po odpaleniu grzeją też do osiągnięcia 68 stopni lub 2.5 minuty zależy co szybciej. Oczewiscie podniesienie obrotów chyba powyżej 2500 obr też wyłącza świece. To grzanie to zabieg ekologiczny oczewiscie.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
-
nitrous001
- Początkujący
- Auto:: 1T1 BXE 105 KM, 2007
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 2 razy
Dwa dni temu robiłem test. Podpialem miernik i mierzyłem napięcie. Po trzech sekundach był skok napięcia. Po ponad trzech minutach nie zauważyłem skoku napięcia, ale może dlatego ze bylo ok 1.5 stopnia na plusie i to dalsze podgrzewanie nie działa wtedy. Czekam na możniejszy czas żeby to zaobserwować jeszcze. Jaka zasada działania wiem. Chodzi mi jak długo świece jeszcze podgrzewają po wstępnej fazie tych kilku sekund. Cegami niestety nie dysponuje.
-- Pn gru 06, 2021 21:44 --
Nurtuje mnie to na tyle poważnie że chyba zakupie cęgi przez to
-- Pn gru 06, 2021 21:44 --
Nurtuje mnie to na tyle poważnie że chyba zakupie cęgi przez to