Chodzi oczywiście o TDI
ile średnio lejecie oleju "na dolewkę"?
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
ile średnio lejecie oleju "na dolewkę"?
Jestem ciekaw ile śrenido ml. oleju dolewacie kiedy macie niski poziom bądź zasygnalizuje to lampka "olstand pruffen"
Chodzi oczywiście o TDI
i chodzi oczywiście o tych którzy dolewają 
Chodzi oczywiście o TDI
Ostatnio zmieniony pn gru 17, 2012 23:14 przez Ciapek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam!
- rofal
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 2007
- Imię:: Robert
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
krankor pisze:U mnie też się wg bagnetu nie zmienia. Jednak, żeby komputer zauważył, ostatnio dolałem 300 jak po 10k zaalarmował niskim poziomem.
To w jaki sposób ci się nie zmienił jak czujnik poziomu pokazał niski poziom no wiesz nie kumam tego może powinieneś wymienić czujnik poziomu bo tak jeszcze dolejesz i ci coś rozwali jak będzie za wysoki poziom albo ja nie kumam może nie wiesz jak mierzyć poziom no nie wiem
A mój na long life który wyszedł 23 tyś wziął 0,9 l
,,Jeśli ktoś uważa Cię za głupka, to nie odzywaj się by go w tym nie utwierdzić.''
- krankor
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 1T1, 1.9 AVQ 2004
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowań: 52 razy
No nie zmienił
Jeśli ufałbym tylko moim oczom, to od wymiany oleju do wymiany trzyma się poziom dokładnie w połowie pola kontrolnego bagnetu. I jeśli tylko to miałoby być miarą nie dolewałbym. Ale czujnik prosi o dolanie.
A pomyślałeś rofal, o ile te 3 setki podniosą poziom oleju na powierzchni miski olejowej? 1 mm, 2? Na bagnecie nie zauważę a czujnikowi wystarcza.
Mój prosi o jedną taką dolewkę w ok 3/4 przebiegu oleju. Więc myślę, że nie jest tak tragicznie.
A pomyślałeś rofal, o ile te 3 setki podniosą poziom oleju na powierzchni miski olejowej? 1 mm, 2? Na bagnecie nie zauważę a czujnikowi wystarcza.
Mój prosi o jedną taką dolewkę w ok 3/4 przebiegu oleju. Więc myślę, że nie jest tak tragicznie.
pozdrawiam Grzegorz
- Ciapek
- Expert
- Auto:: 2.0 DSG BKD '05
- Imię:: B
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
mi zapaliła się kontrolka, sprawdziłem na bagnecie i poziom był na kresce jako odpowiedni ale był w niższej jego partii. więc kontrolka zasygnalizowała dobrze sugestię skontrolowania poziomu oleju bo nie była to czerwona tylko żółta jak wiadomo.
Dolałem profilaktycznie ok. 200 ml.
Mi też taka akcja zdarzyła się raz, dwa w czasie cyklu zmiany oleju.
Dolałem profilaktycznie ok. 200 ml.
Mi też taka akcja zdarzyła się raz, dwa w czasie cyklu zmiany oleju.
Ostatnio zmieniony wt gru 18, 2012 00:31 przez Ciapek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam!
- rofal
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 2007
- Imię:: Robert
No wszystko ok, ja znowu Panowie trzymam górny stan na bagnecie i dlatego uważam że jest łatwiej wyłapać spadek poziomu niżeli jest on w środkowym położeniu i sprawdzam zawsze po rozgrzaniu silnika na równym terenie żeby nie było kiszki i też dolewam po około 300 ml ale zawsze mam tą możliwość wyłapania jeszcze przed czujnikiem tylko trzeba uważać żeby nie przeholować
,,Jeśli ktoś uważa Cię za głupka, to nie odzywaj się by go w tym nie utwierdzić.''
- Cesarz
- Władca postów
- Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
- Imię:: Michał
- Podziękował: 629 razy
- Otrzymał podziękowań: 223 razy
A ja tam dolewam, staram sie trzymac gorny poziom, wiec dolewki sa rózne... Ale od wymiany do wymiany czyli co 15 tys. km dolewam okolo 0,7l... tak było na MOBIL1 ESP formula, od niedawna jest sławny MOTUL, zobaczymy co bedzie
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
- borge
- Przeglądacz
- Auto:: Nissan X-Trail
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 1 raz
o takich jednostkach miary pierwsze slysze ; )cheles pisze:troszeczkę. może trzy cztery korki jakby przeliczyć.
moj przebieg to 138 000 km, u siebie zrobilem od zmiany do zmiany oleju 9 000 km
i w trakcie dolalem 100 ml i to bardziej dlatego ze blysnela zolta kontrolka,
niz z rzeczywistej potrzeby uzupelnienia (poziomu na bagnecie)
9 000 km dlatego ze robie wymiane oleju 1x w roku i w tym tylko tyle udalo mi sie przejechac
srednio wierze w specyfikacje Long Life, tzn. byc moze ten olej ma lepsze wlasciwosci
smarujace ale jazda na tym samym oleju silnikowym powyzej 10 000 - 12 000 km
nie budzi mojego zaufania
staram sie zapewnic mojemu silnikowi komfortowe warunki pracy i jak na razie on mnie
sie odplaca tym samym ; )
pozdrawiam