Modyfikacje za pomocą VAG/VCDS
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
Modyfikacje za pomocą VAG/VCDS
Witam,
Powiedzicie co w można zmienić/zmieniliście/poprawiliście w waszych autach za pomocą VAGa. (np ustawienie swiatel/zmiana trybu kierunkowskazów). Mam możliwość podpięcia się pod VAG i dzięki Waszej pomocy wybiorę pożyteczne funkcje - a też inni będą mogli skorzystać.
Powiedzicie co w można zmienić/zmieniliście/poprawiliście w waszych autach za pomocą VAGa. (np ustawienie swiatel/zmiana trybu kierunkowskazów). Mam możliwość podpięcia się pod VAG i dzięki Waszej pomocy wybiorę pożyteczne funkcje - a też inni będą mogli skorzystać.
- spacewalker
- Władca postów
- Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 116 razy
- Otrzymał podziękowań: 697 razy
Chyba juz gdzies pisałem, ale napisze raz jeszcze. Logując się do sterownika zobaczysz jakie ma opcje do zakodowania, a sterowników jest po kilka wersji i w kazdej wersji ta sama funkcja moze byc gdzie indziej, lub jej nie byc. Np: doświetlanie zakrętów przez halogeny mają tylko sterowniki High line 30 Bit.
Kodowanie świateł dziennych, domykanie szyb - to napewno zrobisz u siebie - o tym jest napisane na forum, nie trzeba zakładac nowego tematu. Zmiana kierunków jest z tego co wiem dostepna od platformy MY11 albo po dokupieniu modułu E-EMFA z Kufatec.
No i na koniec - to co dla innych jest pozyteczne, dlaciebie moze byc bezuzyteczne albo nawet denerwujące.
Kodowanie świateł dziennych, domykanie szyb - to napewno zrobisz u siebie - o tym jest napisane na forum, nie trzeba zakładac nowego tematu. Zmiana kierunków jest z tego co wiem dostepna od platformy MY11 albo po dokupieniu modułu E-EMFA z Kufatec.
No i na koniec - to co dla innych jest pozyteczne, dlaciebie moze byc bezuzyteczne albo nawet denerwujące.
- cheles
- Władca postów
Czytalem i w kazdym temacie jest po trochu (chyba ze slepy jestem i nie zauwazylem) i doszedlem do wniosku, ze w jednym temacie kazdy z nas mialby takie modyfikacje do poczytania i wykorzystania. Tak jak kolega założył podstopnicę - mi się spodobała i też taką mam. Co do pożyteczne/bezużyteczne - uważam, że każdy sam decyduje co ma w samochodzie, ale też jestem ciekaw co można zmodyfikować i wykorzystać. Nie zainteresuje mnie to nie zrobię - podstopnica mi się spodobała to kupiłem i założyłem.spacewalker pisze:Chyba juz gdzies pisałem, ale napisze raz jeszcze. Logując się do sterownika zobaczysz jakie ma opcje do zakodowania, a sterowników jest po kilka wersji i w kazdej wersji ta sama funkcja moze byc gdzie indziej, lub jej nie byc. Np: doświetlanie zakrętów przez halogeny mają tylko sterowniki High line 30 Bit.
Tak jak na zlocie planuje objerzec Twego Turanka z poczynionymi modyfikacjami :-)
- spacewalker
- Władca postów
- cheles
- Władca postów
Zgadzam się, ale przed modyfikacją softu chciałbym wiedziec i podjac decyzje a nie probowac.spacewalker pisze:No dobrze, ale fizyczne modyfikacje to troche inne niz softwerowe. Fizycznie - to widzisz ile da się zrobic, wszystko, a w software - jak sterownik pozwoli, to masz, jak nie, to lipa. Dlatego trzeba japierw sprawdzic na co pozwala i zmieniac.
- spacewalker
- Władca postów
Wróżek nie ma by wiedziała jaki masz soft w sterowniku (kodowanie) , jak Ty sam nie wiesz. Jak juz pisałem, jedna literka inna w sterowniku i moga byc inne funkcje. Co Ci z tego ze ktos Ci powie jak np zakodowac otwieranie szyb jak Twój sterownik tego nie ma? A co ma - to sam bedziesz wiedział logując sie do niego.
- cheles
- Władca postów
W porządku jak masz własnego ja będę korzystał z uprzejmości kolegi i nie chciałbym nadużywać uprzejmości i jego czasu. Chodziło mi o to by dzięki Wam wiedziec co mozna zrobic nawet gdyby sterownik mi na to nie pozwalal a jak by dało radę co bym przeczytał to szybciutko zmienił.jeżu pisze:Ale jak dla mnie właśnie Vag służy do próbowania różnych kombinacji np.kodowania, adaptacji.itp Po to jest. Można wcześniej zapisać sobie przecież kodowanie i powrócić do niego jak byś coś skopał. Vag też dużo podpowiada w "chmurkach". Warto czasami za eksperymentować...
- cheles
- Władca postów
Wiem mam nadzieje ze nie bede sie meldowal w ASO - ale chcialbym miec ogolne pojecie. Pewnie na razie dzieki podpieciu sprawdze sterownik i zapytam sie Was co moge u siebie poprawic. Nie chce tez od razu zmieniac na pale wszytskiego ale malymi krokami. Zobaczyc jak VCDS wyglada cena i przekonac ksiegowa do zakupu zeby miec wlasny. I gratulacje z odpicowania fury - fajnie wyglada.Turanek pisze:Eksperymenty mogą zakończyć się różnie
- spacewalker
- Władca postów
Tak .....tak, wejdz w ABS kliknij taką ikonke BASIC Settings i miłej zabawy . Kodowanie nic Ci nie da, bo nawet tego nie dotknieszjeżu pisze:Ale jak dla mnie właśnie Vag służy do próbowania różnych kombinacji np.kodowania, adaptacji.itp Po to jest. Można wcześniej zapisać sobie przecież kodowanie i powrócić do niego jak byś coś skopał. Vag też dużo podpowiada w "chmurkach". Warto czasami za eksperymentować...
- spacewalker
- Władca postów