Czy przednie fotele z VW Toruan spasują do VW T4?

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
sorel
Auto:: Touran
Imię::

Czy przednie fotele z VW Toruan spasują do VW T4?

Post autor: sorel »

Witam Wszystkich serdecznie, piszę tu bo na pewno jesteście lepiej zorientowani. Podobają mi się przednie fotele z Tourana i chciałbym je wstawić w miejsce przedartych w mojej T4. Może ktoś już przerabiał temat, a jak nie to może ktoś poda bezcenne dla mnie info tj. wymiary szyn i ich rozstaw, czy chociaż fotkę spodu foteli wrzuci? Pewną przeróbkę biorę w rachubę, o ile to jest realne. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

sorel pisze:Pewną przeróbkę biorę w rachubę, o ile to jest realne.
A pomyślałeś o bezpieczeństwie przy tej przeróbce?
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

sorel, musiałbyś zmierzyć rozstaw śrub mocujących fotel i ich odległość w szynie.Wtedy można coś gdybać.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
sorel
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: sorel »

Ustosunkowując się od razu do obydwu postów - o bezpieczeństwie pamiętam i nie zamierzam tu czynić kosmmicznej kombinatoryki.
Po przyjrzeniu się sprawie. Najpierw zdjęcia:
Zdjęcie 1 http://zapodaj.net/6de8ecf689fe6.jpg.html
Zdjęcie 2 http://zapodaj.net/e0c454355413e.jpg.html
Zdjęcie 3 http://zapodaj.net/1aed5f80b0f3b.jpg.html

Jak widać, fotel znajduje się na podstawie i w zasadzie interesuje nas sam ten podest, bo na nim musiałbym umieścić fotel z Tourana. Wysokość podstawy to 195 mm (+ wysokość oryginalnego fotela VW t4 = 910 mm).
Szerokość= 440 mm.
Widać, że fotel przykręcany jest do bolców znajdujących się na płaskownikach podstawy z obydwu stron za pomocą śruby o średnicy 5,73 mm. Rozstaw tych bolców to 365 mm i 383 mm (mierzone w świetle), wysokość bolców= 16,70 mm.

Pytania:
1) Jaka jest wysokość foteli w Touranie (nie chciałbym żeby zagłówek zetknął się u mnie z sufitem), jeśli podobna jak w T4 to ok.
2) Jaki profil mają szyny w Toruanie i jaki rozstaw? Musiałyby spasować na bolce pod śruby w podstawie z T4.

Ps. teraz myślę, że druga opcja - może nawet łatwiejsza to pozostawienie również szyn z T4. Trzeba by zatem wykręcić szyny spod fotela Tourana i wkręcić w ich miejsce te z T4.

Nie mam możliwości podlądu tych konstrukcji w Touranie, dlatego pytam tu.

[ Dodano: Sro Sty 16, 2013 18:30 ]
Biorąc pod uwagę drugą opcję - czyli przekładkę szyny z T4 - zmierzyłem rozstaw śrub mocujących szynę do fotela. Jest ich 4 (2 po każdej stronie fotela). Rozstaw wzdłużny (wzdłuż kierunku jazdy) to 285 mm, rozstaw poprzeczny 390 mm.

Teraz pytanie, czy ktoś będzie w stanie tutaj pomóc?
ODPOWIEDZ