Panowie coś mi zamek od lewych tylnych drzwi szwankuje przy otwieraniu z pilota nie raz nie chce zaskoczyć i drzwi są zamknięte, pozostałe normalnie otwarte. Wystarczy, że pociągnę klamkę od wewnątrz i od razu się otwierają. Możliwe, że trzeba zamek przesmarować tylko? może w zimie coś tam się zatarło? normalnie wszystko było w porządku, teraz od tygodnia auto stoi pod blokiem i zauważyłem ten problem.
Jakieś sugestie?
Dodam, że jak kilka razy zamknę i otworzę auto to co któryś raz zamek zaskoczy i otworzy drzwi. Tak samo jak otworzę drzwi od wewnątrz i pociągnę klamkę do końca to później zaskoczy i się otworzy ale za kolejnym razem już nie.
GioW pisze: Możliwe, że trzeba zamek przesmarować tylko? może w zimie coś tam się zatarło? normalnie wszystko było w porządku, teraz od tygodnia auto stoi pod blokiem i zauważyłem ten problem.
no ja bym narazie spróbował przesmarować...piszesz ze od tygodnia auto stoi pod blokiem, być może ze smar bardzo gęstnieje pod wpływem niskich temperatur ( z racji wieku ) i przycina lekko zamek...
Tomas pisze:Smarowanie jak najbardziej, może jeszcze do harmonijki zajrzyj, być może kabelki masz przerwane.
Tomku ale drzwi cały czas działały, same chyba kabelki się nie przerwały u mnie tylne drzwi jak na razie sporadycznie są otwierane, tak więc myślę że to może być wina smarowania.
Wystarczy, że psiknę na zamek jakiś WD40 itp. czy coś trzeba rozbierać? nie znam się za bardzo nawet nie wiem o jakiej harmonijce piszecie
GioW, żadne WD!! Zamek jest 2 silnikowy czyli z tzw. funkcją SAFE,a więc jeżeli możesz otworzyć drzwi od środka,to oznacza,że tylko jeden poziom puszcza. Musisz rozłożyć zamek,przeczyścić wszystko,przesmarować smarem technicznym i sprawdzić czy działa jeszcze na rozłożonych drzwiach,zeby 2 razy nie rozbierać
Muti pisze:GioW, żadne WD!! Zamek jest 2 silnikowy czyli z tzw. funkcją SAFE,a więc jeżeli możesz otworzyć drzwi od środka,to oznacza,że tylko jeden poziom puszcza. Musisz rozłożyć zamek,przeczyścić wszystko,przesmarować smarem technicznym i sprawdzić czy działa jeszcze na rozłożonych drzwiach,zeby 2 razy nie rozbierać
Też myślę że to mikro styk, ja miałem w tych samych drzwiach ten sam problem, czasami się otwierał, ale częściej nie, po dłuższej obserwacji zauważyłem że nawet jak się nie otworzy za pierwszym razem i my to zignorujemy i pojedziemy autem, to zamek pod wpływem drgań potrafi załapać i po naciśnięciu guzika otwierania drzwi od wewnątrz, nawet te zepsute drzwi się otwierają... ja wymieniłem cały zamek na allegro kupiłem za 90zł i działa, niby wystarczy sam mikro styk wymienić i będzie działać... ale weź to rozbieraj. A najgorsze jest to że jak wyjmiemy zamek to drzwi nie zamkniemy nawet na klamkę kup cały zamek i podmień, z tą podmianą zamka to też nie jest tak hop siup
Powodzenia
Tomas pisze:
No właśnie nie tylko, bo z pilota za którymś razem też puści
w zamku są mikrostyki i one otwierają zamek,rygiel itd.Blokuje się jeden z nich i taka reakcja.możesz bawić się z wymianą jeżeli znajdziesz w elektronicznym zamiennik-czasochłonne ale wykonalne lub wymienić cały zamek-0,5 godz. pracy.
wcześniej 2008 blue , teraz 2012 blue i caddy 2017,
[ Dodano: Sro Lut 13, 2013 08:02 ]
Aha to już wiem co to ta harmonijka bedzie cieplej to może cos pogrzebie... na razie sypie śniegiem
[ Dodano: Nie Mar 03, 2013 17:37 ]
Panowie, obojętnie jaki zamek muszę kupić czy na coś zwrócić uwagę... jak się ociepli chyba go zmienię bo faktycznie siadł mikrostick. Tylko z pilota nie chce się otworzyć.
Na allegro trochę tych zamków jest, pomoże ktoś coś wybrać
Rozumiem, że wymiana sprowadza się do wywalenia starego i wstawieniu nowego nic nie trzeba majstrować VCDSem?