Postanowiłem założyć nowy wątek, bo ten do którego się dokleiłem link się nie rozwija...
Pokrótce przybliżę problem...
Założyłem radio niefirmowe (Blaupunkt 410 BT) w miejsce RCD300. Zastosowałem ramkę oraz wymagane przejściówki na wtyczki zasilania, głośników i anten (podwójna fakra) i oczywiście separator.
Efekt jest taki, że na stacjach ogólnopolskich radio gra kiepsko, trzeszczy, gubi sygnał. Lokalne stacje i te z mocnym sygnałem (Maryjka) grają OK, tylko, że nie są to moje ulubione stacje...
Separator jest na pewno sprawny (daje zasilanie, bez niego jest gorzej). Instalacja antenowa (przewody, wzmacniacz) jest również OK ponieważ fabryczne radio gra bez zarzutu.
Właściwie to zanim wymieniłem radio to byłem prawie pewien, że będzie grało gorzej niż fabryczne gdyż przerabiałem to samo (i poległem) w Passacie. Wymieniałem kolejno radia, kabel antenowy, wzmacniacz antenowy, antenę, separator, wtyczki itp. Zakładałem filtr przeciwzakłóceniowy, bezpośrednie zasilanie. No więc chyba zrobiłem wszystko co tylko możliwe jednak problemu nie rozwiązałem. Sprzedałem Passata z nadzieją, że w kolejnym aucie tego problemu nie będzie.
Wygląda na to, że żadne radio z wyjątkiem fabrycznego nie ma szans zagrać bez zastrzeżeń.
Nie wiem gdzie tkwi haczyk.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie (z wyjątkiem tych, żeby wrócić do oryginału, bo dźwięk ma nieakceptowalny).
Żeby zagmatwać sytuację dodam, że gdy tylko opuszczę granicę administracyjne mojego miasta (Włocławek) to radio zaczyna odżywać. Giną trzaski i nie gubi stacji.
Jednak radio oryginalne radziło sobie z łapaniem stacji doskonale nawet w centrum mojej mieściny.
Na niefirmowym Blaupunkcie efekt jest taki jakby radio (z jednej strony) łapało to czego nie potrzeba (zakłócenia, czasami nawet słychać jakieś rozmowy chyba na CB) a z drugiej strony gubi sygnał i szuka alternatywnego.
Reasumując, radio jest OK ponieważ w innym mieście (np. Bydgoszczy) i poza moim gra wyśmienicie. Antena, kable, zasilanie itp. też jest OK ponieważ fabryczne radio gra OK.
Wydaje mi się, że tajemnica jednak tkwi w instalacji antenowej.
Może wiecie gdzie są umieszczone anteny w Touranie z 2007r i czy w obydwu są wzmacniacze antenowe? Co oznaczają różne kolory wtyczek anten?
A może powinienem jedną z anten zasilać 12VA a drugą nie?
W desperacji nawet naszła mnie nawet myśl, żeby zostawić radio oryginalne w dedykowanym miejscu a Blaupunkta założyć w innym. W moim mieście słuchać oryginału a gdy opuszczę Włocławek włączać Blaupunkta. Jednak już oddalam się od tej myśli, bo żeby we Włocławku używać BT i słuchać (Trójki) musiałbym mieć włączone jednocześnie dwa radia... paranoja...
Jeśli ktoś miał podobny problem i go rozwiązał albo ma jakieś rady to proszę o pomoc. Sam sobie z tym nie poradzę a odpuścić nie chcę (jeszcze nie).
Problemy z FM
- Grześ
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.9TDI 2004r
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
A próbowałeś podłączyć jakieś inne nieoryginalne radio?
Moim zdaniem najprawdopodobniejszy powód takiego działania może tkwić w tym Blaupunkcie-> w dwóch autach źle odbiera...
Co prawda nie znam się na elektronice, ale może jakiś filtr padł i dlatego po wyjechaniu za miasto radio wraca do formy-> mniejsze zakłócenia, a w mieście głupieje...
Może koledzy na zlocie coś zaradzą- jeśli się wybierasz...
Ja u siebie też wrzucam nieoryginalne radio: ALPINE CDA-9886R...
Co prawda wszystkie części już mam, ale czasu brak...
Moim zdaniem najprawdopodobniejszy powód takiego działania może tkwić w tym Blaupunkcie-> w dwóch autach źle odbiera...
Co prawda nie znam się na elektronice, ale może jakiś filtr padł i dlatego po wyjechaniu za miasto radio wraca do formy-> mniejsze zakłócenia, a w mieście głupieje...
Może koledzy na zlocie coś zaradzą- jeśli się wybierasz...
Ja u siebie też wrzucam nieoryginalne radio: ALPINE CDA-9886R...
Co prawda wszystkie części już mam, ale czasu brak...
- MarceL
- Użytkownik
- Auto:: 1,9; 2007
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 2 razy
Radio Blaupunkt 410 BT to nówka. W Passacie też miałem Blaupunkta ale innego, oraz Clariona, oba kiszkowato grały na oryginalne instalacji.
Teraz zacząłem przeglądać zdjęcia wzmacniacza i wygląda na to, że oba kabelki antenowe od radia idą do wzmacniacza. Może jakby go wymienić na prostrzy, pojedynczy? Bo przecież radio nie jest na tyle inteligentne aby sobie samo zarządzało lepszym sygnałem i wybierało raz jedną a raz drugą antenę...
----------
Zlot - czemu nie tylko, że chyba musiałby być we Włocławku bo to właśnie tu radio źle gra
----------
Hmm, po lekturze tego wątku link zaczynam się utwierdzać w swojej teorii, że trzeba będzie ingerować w instalację antenową, a konkretnie we wzmacniacz. Piszą coś o zmienności fazy i alternatywnej częstotliwości. Tego mój Blaupunkt 410 BT chyba nigdy nie skuma więc myślę, że trzeba będzie uprościć instalację i założyć wzmaka na jedną antenę.
Anteny mam w tylnych bocznych drzwiach. Ale mam również rekinka na dachu. Nie wiem do czego (bo nie mam ani gps ani gsm) i czy mam od niego pociągniętą instalację. Jeśli mam to gdzie ona powinna się kończyć?
Czy da się rekinka przystosować do odbioru FM? Da się do niego upchać wzmacniacz?
Teraz zacząłem przeglądać zdjęcia wzmacniacza i wygląda na to, że oba kabelki antenowe od radia idą do wzmacniacza. Może jakby go wymienić na prostrzy, pojedynczy? Bo przecież radio nie jest na tyle inteligentne aby sobie samo zarządzało lepszym sygnałem i wybierało raz jedną a raz drugą antenę...
----------
Zlot - czemu nie tylko, że chyba musiałby być we Włocławku bo to właśnie tu radio źle gra
----------
Hmm, po lekturze tego wątku link zaczynam się utwierdzać w swojej teorii, że trzeba będzie ingerować w instalację antenową, a konkretnie we wzmacniacz. Piszą coś o zmienności fazy i alternatywnej częstotliwości. Tego mój Blaupunkt 410 BT chyba nigdy nie skuma więc myślę, że trzeba będzie uprościć instalację i założyć wzmaka na jedną antenę.
Anteny mam w tylnych bocznych drzwiach. Ale mam również rekinka na dachu. Nie wiem do czego (bo nie mam ani gps ani gsm) i czy mam od niego pociągniętą instalację. Jeśli mam to gdzie ona powinna się kończyć?
Czy da się rekinka przystosować do odbioru FM? Da się do niego upchać wzmacniacz?