Turek - transporterowej

Tu chwalimy się naszymi autami. Jeden temat = jedno auto.
Awatar użytkownika
transporter0
Przeglądacz
Auto:: 1.9TDI BXE 2009
Imię:: Marcin
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Turek - transporterowej

Post autor: transporter0 »

Więc historia bardzo krótka.
Rozpoczęła się rok temu gdy nasz stan osobowy zwiększył się z 2 + pies na 2+1+pies. Niestety ukochana A-klasa 170CDI mojej żony stała się autem zbyt małym żeby wozić człowieczka o wzroście 40cm. Ja coraz częściej byłem zmuszony do korzystania z ciasnej i wolnej A-Klasy a żona rozbijała się z małym "szkodnikiem" moją perełką BMW e46 330iA Touring. Po kilku miesiącach (i nowych rysach na zderzaku mojego oczka w głowie) nie wytrzymałem i zarządziłem rozszerzenie garażu o dodatkowe kombi klasy średniej. W grę wchodziły: BMW e91, VW Passat B6, Subaru Legacy, Mercedes C Klasa. Samochód z założenia miał być nie starszy niż 5 lat i mieć przebieg do 200kkm. No i wtedy stała się rzecz dziwna. Na imprezie rozpocząłem ze znajomym który trudni się sprowadzaniem aut temat o poszukiwaniu samochodu. Powiedział że będzie sprzedawał swojego Tourana którym jeździ od momentu sprowadzenia jego żona z dziećmi. Sceptycznie nastawieni podjechaliśmy obejrzeć Turka który był przeciwieństwem naszych poszukiwań. Był powypadkowy, miał słaby silnik diesla, nie był serwisowany w ASO, a karoseria posiada trochę blizn ale za to znamy to auto od samego sprowadzenia (i jakoś nigdy nie zwróciło mojej uwagi :hahaha: ), jest młode, ma mały pewny przebieg, środek jak nowy, wszystko wymieniane na czas i pochłania 60% założonego budżetu. Szybki rzut oka - nic specjalnego, jazda próbna - bez fajerwerków, przynajmniej z mojej strony. Żonie bardzo się spodobał, stwierdziła że dla niej jest wygodniejszy niż poszukiwane przez nas kombiaki. Dla mnie osobiście jedynymi plusami było przestronne wnętrze, masa schowków i bagażnik do którego wchodzi X-Lander bez składania. I tak po godzinie mieliśmy już auto zarezerwowane. Odebraliśmy je dopiero po miesiącu gdy dla znajomej z lakierni wyjechał prawie nowiutki Touran 2012.

Dobra a teraz trochę danych:
Rok produkcji 2009 - do Polski trafił w jeszcze w tym samym roku z niegroźnie uszkodzonym lewym bokiem, zderzakiem z przodu i przebiegiem niecałych 30kkm
Przebieg - niecałe 80kkm
Kolor - szary metalik
Silnik - 1.9TDI 105KM
Wersja 5 osobowa
Wersja wyposażenia Trendline (znośna) z kilkoma dodatkami + grafiowo - srebrne 16' alu

W planach:
-założenie lamp ksenonowych (spryskiwacze są na miejscu)
-założenie czujników parkowania
-chip na bezpieczne 135KM
-malowanie trzech zadrapanych elementów
-przyciemnienie szyb
-zmiana kół na 17' lub 18'
-założenie DVD w suficie lub zagłówkach przednich foteli
-itd.

Zdjęcia dodam trochę później jak aura się zmieni.

Ogólnie nie mam zdania o tym samochodzie. Jest on przeciwieństwem wszystkich aut jakie używałem do tej pory, zwłaszcza wygodnego i szybkiego 330i w którym siedzi się prawie na podłodze a zawieszenie M-Technic pozwala poczuć linie oddzielające pasy jezdni. Ma oczywiście wiele plusów i myślę że przyzwyczaję się do niego jako do drugiego auta w rodzinie. Zresztą najważniejsze że moja żona jest zadowolona a ja chętnie od czasu do czasu odstresuję się porywając jej kluczyki od Turka.

Pozdrawiam
Marcin
Turek 1.9TDI '09 i BMW e61 520dA LCI 2010
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

No ocenimy jak pokażesz fotki, ale myślę, że jako samochód dla rodziny z dzieckiem jest idealny, bo małego nie wyjmuje i nie wsadza do dziury w ziemi tylko na wygodnej wysokości ;)
Jak na swoją klasę Touran ma twarde zawieszenie, więc nie masz co narzekać :)
Czekamy na fotki.
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
Eljot
Władca postów
Auto:: 1T1 BLS 1,9 2006
Imię:: Lesław
Podziękował: 780 razy
Otrzymał podziękowań: 344 razy
Kontakt:

Post autor: Eljot »

Fajny opis i podejście do Tourana!
Na Zlocie (jeżeli zawitasz) to zobaczysz co można zrobić z:
transporter0 pisze:Wersja wyposażenia Trendline (znośna)
Również czekam z cierpliwością na foto!
:D
[you] zobacz nasz Black Hunk
Obrazek
Awatar użytkownika
tomasino74
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0 BMM 2007
Imię:: Tomek
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Post autor: tomasino74 »

Gratuluję zakupu, ale jeszcze bardziej gratuluję tego drugiego autka. Też miałem e46 poprzednio, co prawda z silnikiem 2.0D i w automacie, ale dawał radę. Bardzo za nim tęsknię.
ODPOWIEDZ