Wyciek oleju

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
Awatar użytkownika
Przemo210481
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 2 razy

Wyciek oleju

Post autor: Przemo210481 »

Witam,Wczoraj wróciłem z wycieczki a dzisiaj pod autem plama oleju o średnicy 20 cm - SZOK.
Stan oleju w silniku OK, podjechałem do znajomego na windę i zlokalizowałem wyciek pomiędzy silnikiem a skrzynią (okolice sprzęgła - wszytko w środku obryzgane olejem).

Czy to może być uszczelnienie wału?

Auto ma 125 000km (przebieg potwierdzony).
Jest to na pewno olej z silnika.

Trochę dziwne, że po tylu km wydarzyła się taka usterka. Z drugiej strony może takie moje szczęście w TOYOCIE Corolli E11 zaraz po kupieniu też mi się to przytrafiło (przebieg 150000 km) wymiana na nowy i śmiga już tak następne 170000kma teraz ma już 320 000 km i śmiga aż miło. Chciałbym też kiedyś powiedzieć to o moim Touranie.
lupo4801
Początkujący
Auto:: MK6 2.0 CFFB
Imię:: krzych
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Wyciek oleju

Post autor: lupo4801 »

Stan oleju w silniku OK, podjechałem do znajomego na windę i zlokalizowałem wyciek pomiędzy silnikiem a skrzynią (okolice sprzęgła - wszytko w środku obryzgane olejem).

Sprawdż mise, u mnie nieszczelność plus drgania silnika rozbryzgały olej po całym dole. Demontaż misy dwie śruby trudno dostępne, trzeba obracać wałem by dojść, moje odkręciłem w palcach( i stąd miałem plame). Początkowo zakładałem że uszczelniacz a wystarczył silikon pod mise.
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

fakt jest taki że obecnie jeśli ktoś przy zakupie nie sprawdzi historii napraw w ASO nie potwierdzi przebiegu to nie jest w stanie stwierdzić czy to jest oryginalny przebieg, piszesz czy to możliwe przy takim przebiegu, a w rzeczywistości możesz mieć 300tyś km taki nasz "kochany" rynek aut używanych.

żeby nie było Przemo... nie twierdzę , że nie masz oryginalnego przebiegu.
Awatar użytkownika
JacaTouran
Władca postów
Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
Imię:: Jacek
Podziękował: 213 razy
Otrzymał podziękowań: 233 razy
Kontakt:

Re: Wyciek oleju

Post autor: JacaTouran »

Przemo210481 pisze:Witam,Wczoraj wróciłem z wycieczki a dzisiaj pod autem plama oleju o średnicy 20 cm - SZOK.

Czy to może być uszczelnienie wału?

Auto ma 125 000km (przebieg potwierdzony).
Jest to na pewno olej z silnika.

Trochę dziwne, że po tylu km wydarzyła się taka usterka. Z drugiej strony może takie moje szczęście w TOYOCIE Corolli E11 zaraz po kupieniu też mi się to przytrafiło (przebieg 150000 km) wymiana na nowy i śmiga już tak następne 170000kma teraz ma już 320 000 km i śmiga aż miło. Chciałbym też kiedyś powiedzieć to o moim Touranie.

silnik trzeba umyć w miejscu zabrudzen, odpalić i przejechać się i wtedy będziesz wiedział w którym dokładnie miejscu cieknie
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).

O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/

https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/

tel.509963064

Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Awatar użytkownika
Przemo210481
Początkujący

Przebieg sprawdzony w ASO więc 300 tys nie ma.

W piątek byłem w mobile.net bo tam go kupiłem wymiana była w ramach gwarancji, nie zapłaciłem ani złotówki ale niestety cały dzień z głowy. Wymieniono uszczelniacz wału (to on był uszkodzony) na oryginał VW + pompka Webasto V55 (nowa) i elastyczny łącznik tłumika Webasto (oryginał). Jestem zadowolony bo to wszystko za free.
Awatar użytkownika
Przemek_85
Użytkownik
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Przemek_85 »

Przemo210481, To co mówisz jest dla mnie nieprawdopodobne, że autohandle tak mogą traktować klientów :bry: oby auto służyło :piwo:
Sprzedam Nakładki na pedał gazu GTI
Info na PW

Nie mam już Tourana :(
Awatar użytkownika
Przemo210481
Początkujący

No też podczas kupna podchodziłem do tego sceptycznie, na ale widać że się da być uczciwym.

Jest zasada jeden klient zadowolony = kilkunastu nowych klientów a klient niezadowolony = 100 potencjalnych klientów którzy tam nie zaglądną.

Nie wiem czy każdy będzie tak traktowany ale mam nadzieję że tak.

Wiadomo są różne auta a kontrola jest podstawą zaufania. Pojęcia tani i mały przebieg nie idą w parze.
ODPOWIEDZ