Mam zamiar zakupić Tourona mieszcząc się w kwocie w przedziale od 35 do 50 tys. roczniki jakie mnie interesują to 2009 i wzwyż(ewentualnie 2008) na pewno autko z silnikiem disela i ze skrzynią manualna. Liczę na pomoc w podjęciu wyboru pomiędzy silnikami 1.9 a 2.0.
polecam silnik 2.0 tdi BMM który gości w moim samochodzie, jeżeli trafisz na pełen serwis i zadbany egzemplarz to nie będziesz żałował.
1.9 jest za słaby według mnie do Tourana, w mieście się sprawdza ale na trasie już nie.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO "Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
aki pisze:1.9 jest za słaby według mnie do Tourana, w mieście się sprawdza ale na trasie już nie.
Tu się akurat nie zgodzę, w trasie należy jedynie patrzeć dalej i myśleć przed manewrami. 1.9 TDI 105 KM to pewna, sprawdzona i co ważne nie nadwyrężona jednostka. Chyba, że ktoś ma sportowe zacięcie ale diesel nie do tego służy.
Jak mawiał poeta Sofronow jednemu 80KM wystarczy a innemu i 300 mało.
Piotr1979, całkowicie się z Tobą zgadzam. Touran to nie ścigacz a swietne autko rodzinne. Na trasie rownież spisuje sie rewelacyjnie jednostka i 105 kucyków swobodnie wystarcza, tymbardziej jak wozisz dwójkę dzieciaczków. Ale wiadomo - kazdy bedzie zachwalał swoje.
Zdecydowanie sie zgadzam z przedmówcami. Stałem niedawno przed podobnym wyborem i wybrałem 1.9 TDI. Po kilku tygodniach jazdy moge powiedzieć że nie żałuje decyzji, gdyż 105 kucyków z zupełności wystarcza do przewożenia rodziny z bagażem
nie powiedziałem żę jednostka 1.9 tdi jest do bani, tylko że jest za słaba dla tej bryły samochodu. W cale nie jest oszczędniejsza gdyż wracając z Niemiec kupionym Touranem 1.9 tdi spalił mi tyle ile silnik 2.0 tdi, do tego brakowało troche pod nogą koni, wszystko zależy od właściciela jakie ma oczekiwania. Chwalę obydwie jednostki, choć preferuję 2.0 tdi
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO "Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
HeSTeR pisze:Zdecydowanie sie zgadzam z przedmówcami. Stałem niedawno przed podobnym wyborem i wybrałem 1.9 TDI. Po kilku tygodniach jazdy moge powiedzieć że nie żałuje decyzji, gdyż 105 kucyków z zupełności wystarcza do przewożenia rodziny z bagażem
No na początku tak
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
wiadomo nie ma co przesadzać, a jeżeli dba się o samochód i wszystkie naprawy robi się na czas to auto na pewno się odwdzięczy, nie ważne wtedy czy to 2.0 czy 1.9
Moim zdaniem 105KM to zdecydowanie a mało. Jedziesz po tracie 110, wprzedzasz tira, w lusterku ktoś ci miga światłami, że się wleczesz, wciskasz gaz i tu prawie nic się nie dzieje..., a co dopiero, gdy masz pełne auto i załadowany bagażnik? Miałem 140 i też było mało. 100KM nadaje się do sedanów i hackback-ów
niko02, tak jest jak piszesz ale każdy ma rację gdyż swoje auta wykorzystują do swoich potrzeb, ja mam 140 KM i też mam mało na trasie no ale za to cieszy mnie to że nic się nie dzieje z wtryskami i innymi rzeczami. Zawsze można zrobić virusa i te 175 się osiągnie.
Ja jeździłem na początku Touranem 1.9 przez rok i wtedy była to dla mnie duża moc. Od roku śmigam 2.0 i szczerze mówiąc nie chciałbym już zmieniać silnika na słabszy.
Zawsze też wchodzi w grę virus, ale to zależnie od upodobań.
lock00, nitro ci się włączy jak sobie dobrze pojesz fasolki po bretońsku he