Piski przy skręcie w prawo
- GOTI
- Przeglądacz
- Auto:: Zafira A 2.0 DTI
- Imię:: Sebastian
Piski przy skręcie w prawo
Witam, borykam sie z tym problemem "piszczenia" przy skręcie w prawo od jakiegoś czasu.
Wydaje mi sie, że pochodzi to z komory silnika, ale to są tylko moje przypuszczenia.
Wspomniane "piszczenie" pojawia się tylko przy skręcie w prawo, ale nie zawsze.
Przypuszczenia przez jednego mechanika poszły na alternator, zostały wymienione m.in. łożyska.
Niby usterka ustała, ale po jakimś czasie znowu nastała (tak jak wspomniałem powyżej usterka nie zawsze wystepuje), ale po jakimś czasie znowu wystapiła.
Mógłby mi ktoś powiedzieć co to może być, bo jest to troche denerwujące?
Wydaje mi sie, że pochodzi to z komory silnika, ale to są tylko moje przypuszczenia.
Wspomniane "piszczenie" pojawia się tylko przy skręcie w prawo, ale nie zawsze.
Przypuszczenia przez jednego mechanika poszły na alternator, zostały wymienione m.in. łożyska.
Niby usterka ustała, ale po jakimś czasie znowu nastała (tak jak wspomniałem powyżej usterka nie zawsze wystepuje), ale po jakimś czasie znowu wystapiła.
Mógłby mi ktoś powiedzieć co to może być, bo jest to troche denerwujące?
- GOTI
- Przeglądacz
Nie wydaje mi sie, bo to nie jest takie chwilowe "piskanie" tylko dosłownie piszczenie przez pewien czas - sworznie raczej by tylko na krótko oddawały dźwiękQQRYDZA pisze:Jedz na diagnostykę i sprawdź sworznie przednie.zawsze można przekuć i napryskać trochę wd ale później wymiana.
Odrzucam tą hipoteze, ponieważ dzieje sie to już od pewnego czasu, a między czasie były pewne procedury związane z kołami (przekładki kół, wymiana itp.)aawol pisze:u mnie popiskiwanie koła przy skręcie było spowodowane ..... poluzowaniem mocowania koła - po zdjęciu kołpaka okazało się że śruby można ręką ruszyć...... Słyszałem zupełnie inne źródło dźwięku a przyczyna była prozaiczna...
-
- Specjalista
- Auto:: Touran Higline 2.0 BKD
- Imię:: Krzysiek
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowań: 66 razy
-
- Expert
- Auto:: Touran
- Imię:: .......
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Nie wiem czy w takim przypadku znajdziesz przyczynę, może wyjdzie później..GOTI pisze:Łożysko by huczało i to "ciągle", a ten "dziwny" dźwięk-pisk objawia sie tylko czasamimarcelid pisze:sprawdź piastę i łożysko - tak mi się wydaje, że Kolega ze wcześniejszego postu ma rację.seba244 pisze:może łożysko?
Trudna sprawa
- GOTI
- Przeglądacz
Niedawno przegląd był robiony i nic nie wyszło, wszystko ok także nieco dziwna sprawaQQRYDZA pisze:Goti pojechałbyś na szarpaki to już byś wiedział co to jest
Dokładnie, unikać skrętów w prawo - tylko tak jak wpomniałem powyżej nie zawsze objawia sie ten "pisk"morfeusz33 pisze:Jest prostsze rozwiązanieskręcać tylko w lewo i jeździć prosto