zastanawiam się nad zabezpieczeniem auta przed kradzieżą. dokładnie chodzi o "blokadę bolcową skrzyni biegów firmy"NIEDZWIEDZ LOCK". cena - 350zł, z montażem - 550zł. np: http://moto.allegro.pl/blokady-bezbolco ... 63527.html (bolec na stałe jest w obudowie drążka biegów, po przekręceniu kluczyka wystaje na dwa centymetry).
jakie są wasze opinie, może ktoś z naszego forum ma zamontowaną taką blokadę......?
-mam u siebie zamontowanego pstryka, ale to za mało.... każde dodatkowe zabezpieczenie dobre
Ostatnio zmieniony sob mar 16, 2013 22:32 przez rasta, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie chciałbym Cię odwodzić od tego pomysłu. Ja też się zastanawiałem nad tym zabezpieczeniem, ale zrezygnowałem. Podobno, to zabezpieczenie nie jest idealne. Złodziej, chcąc ukraść nasze auto z niedźwiedziem z drugiej strony przebija osłonę, używając jakiegoś pręta itp. Jednym uderzeniem młota wybija bolec niedźwiedzia i może już swobodnie operować gałką biegów. To primo, secundo - zawsze mogą spróbować ukraść na lawetę.
Więc odpuściłem cuda typu zader i niedźwiedź. Niestety boli, ale daje niesamowity spokój AC. Na szczęście tylko jedna składka w roku:)
Bardzo fajna sprawa. Ja zamontowalem w czerwcu 2012 w moim Turanku.
Polecam blokade niedzwiedz lock ryglowa o symbolu K . Jest to blokada ktora w ryglu blokujacym skrzynie posiada zamontowany zamek. oprocz zabezpiczenia dodatkowego uzyskalem dodatkowo znizke 10% przy AC poniewaz było to trzecie zabezpiczenie(fabryczny immobil.oarz fabryczny auto alarm.Montaz wykonywałem w zakladzie zajmujacym sie tymi sprawami cena z robocizna 600zl.Poniewaz asystowalem przy montazu pracy jest dosc sporo 2 czlowieczkow robilo to 2 godziny, pomimo ze widzialem ze maja pojecie i wprawe. Ja osobiscie sam nie podjalbym sie.
Wydaje mi się, że każde dodatkowe zabezpieczenie w aucie ma sens. Zawsze to dodatkowy problem dla złodzieja i kilka cennych sekund więcej. Też w tygodniu będę zakładał Niedźwiadka.
Wiadomo, że jak będą chcieli ukraść auto to i tak to zrobią nawet jak będziemy w nim spać.
Groul pisze:Wydaje mi się, że każde dodatkowe zabezpieczenie w aucie ma sens. Zawsze to dodatkowy problem dla złodzieja i kilka cennych sekund więcej. Też w tygodniu będę zakładał Niedźwiadka.
Wiadomo, że jak będą chcieli ukraść auto to i tak to zrobią nawet jak będziemy w nim spać.
Zrobisz jak zechcesz, wg mnie nie warto za 550-600 zł.
Odetniesz zasilanie OBD i złodziej nie podepnie sprzętu aby immo wyłączyć. Wątpię, że będzie miał czas szukać w którym miejscu są kable odcięte
Groul pisze:Wydaje mi się, że każde dodatkowe zabezpieczenie w aucie ma sens. Zawsze to dodatkowy problem dla złodzieja i kilka cennych sekund więcej. Też w tygodniu będę zakładał Niedźwiadka.
Zrobisz jak zechcesz, wg mnie nie warto za 550-600 zł.
Odetniesz zasilanie OBD i złodziej nie podepnie sprzętu aby immo wyłączyć. Wątpię, że będzie miał czas szukać w którym miejscu są kable odcięte
Zgadzam sie z tym , bo bolcowe zabezpieczenie jest już opanowane i nie stanowi już żadnego problemu, bo ten który chce ci ukraść to sie przygotuje. Z własnym odcięciem już nie.
.... ja wiem ,że jak złodziej będzie chciał ukraść auto to zawsze znajdzie sposób. nie każdy złodziej wie jak obejść czy złamać wszystkie blokady. .....no i jakoś tak spokojniejszy psychicznie będę jak zostawię auto.
admin pisze:Jednak wg mnie nie jest to zbytnio skuteczne - podobno niektórzy otwierają. Lepiej odetnij zasilanie OBD, będzie taniej i pewniej
Samo odciecie zasilania OBD to kiepski pomysl ... wystarczy podpiac zasialnie z zapalniczki lub innego zrodla ... takie moje zdanie .... lepeij juz odciac caly obd ... lub pomieszac kable ... tylko wtedy trzeba tez w kablu pozmieniac zeby mogl on dzialac z naszym samochodem ....
ale w jednym macie racje ... im wiecej zabespieczen tym lepiej ... w sumie z 2 -3 wlasne odciecia ... i zawsze mozna dolozyc niedzwiadka ... zawsze to nastepny czas potrzebny ... a wiadomo ze lepiej "brac" co łatwiej niz kombinowac ...
niedzwiadek ma odstraszyc jak on nie da rady to inne zabezpieczenia maja zadzialac
Najnowsze POI do RNS - 21.10.2013 Mój chomik - redart_vw