Cała prawda o jakości paliwa
-
Romeczek
- Przeglądacz
- Auto:: 1,9 TDI-BXE - 2008
- Imię:: Roman
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 9 razy
Cała prawda o jakości paliwa
W dniu dzisiejszym na lamach e-prawnik.pl jest artykul ktory wielu z nas moze przyprawic o atak serca:
tytul artykułu Jakość paliwa w Polsce. Jest coraz gorzej
oto tresc tego artykulu:
4,14 proc. próbek paliw ciekłych skontrolowanych przez Inspekcję Handlową w 2012 roku nie spełniało norm jakościowych - rok wcześniej było to 2,99 proc. Najgorzej wypadły wyniki oleju napędowego - poinformował UOKiK.
Niedotrzymanie parametrów paliwa wpływa negatywnie na pracę silnika - może spowodować wzrost zużycia paliwa, pogorszenie stanu technicznego silnika, a w konsekwencji jego awarię. Naraża to użytkowników na ponoszenie kosztów napraw i remontów silników oraz dyskomfort jazdy. Dlatego inspektorzy Inspekcji Handlowej kontrolują niemal wszystkie rodzaje paliw dostępne na rynku: olej napędowy, benzynę, gaz LPG, biopaliwa.
Obowiązująca od sześciu lat ustawa o systemie monitorowania i kontrolowania jakości paliw pozwala na kontrolę na każdym etapie dystrybucji - od wytwórcy poprzez magazyny, hurtownie, transport aż po stacje paliwowe. Łącznie pobrano 1337 próbek z 1162 stacji, hurtowni, pobranych od producentów, magazynujących i transportujących paliwa. W tym roku na wniosek policji sprawdzono także dwie autocysterny transportujące paliwo - pobrano 6 próbek, zakwestionowano 5.
Nie sa to pocieszajace wiadomosci szczegolnie dla naszych Turankow, dlatego tYm bardziej nalezy zwracac uwage gdzie sie tankuje ,oraz o profiktyke samochodu,mam na mysli czyszczenie pompowtryskow,silnika oraz tankowanie przynajmnie "tego lepszego"ON.
Pozdrawiam
tytul artykułu Jakość paliwa w Polsce. Jest coraz gorzej
oto tresc tego artykulu:
4,14 proc. próbek paliw ciekłych skontrolowanych przez Inspekcję Handlową w 2012 roku nie spełniało norm jakościowych - rok wcześniej było to 2,99 proc. Najgorzej wypadły wyniki oleju napędowego - poinformował UOKiK.
Niedotrzymanie parametrów paliwa wpływa negatywnie na pracę silnika - może spowodować wzrost zużycia paliwa, pogorszenie stanu technicznego silnika, a w konsekwencji jego awarię. Naraża to użytkowników na ponoszenie kosztów napraw i remontów silników oraz dyskomfort jazdy. Dlatego inspektorzy Inspekcji Handlowej kontrolują niemal wszystkie rodzaje paliw dostępne na rynku: olej napędowy, benzynę, gaz LPG, biopaliwa.
Obowiązująca od sześciu lat ustawa o systemie monitorowania i kontrolowania jakości paliw pozwala na kontrolę na każdym etapie dystrybucji - od wytwórcy poprzez magazyny, hurtownie, transport aż po stacje paliwowe. Łącznie pobrano 1337 próbek z 1162 stacji, hurtowni, pobranych od producentów, magazynujących i transportujących paliwa. W tym roku na wniosek policji sprawdzono także dwie autocysterny transportujące paliwo - pobrano 6 próbek, zakwestionowano 5.
Nie sa to pocieszajace wiadomosci szczegolnie dla naszych Turankow, dlatego tYm bardziej nalezy zwracac uwage gdzie sie tankuje ,oraz o profiktyke samochodu,mam na mysli czyszczenie pompowtryskow,silnika oraz tankowanie przynajmnie "tego lepszego"ON.
Pozdrawiam
- aawol
- ____________________

- Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowań: 126 razy
Doczekaliśmy ciekawych czasów, w większości branż klient jest górą - może się obrazić i kupować gdzie indziej ale jak paliwo chrzczą już na etapie produkcji to trzeba by przestać jeździć żeby odczuli stratę. Każda stacja ma to samo..... I nie ważne jaki koncern....
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę
auto touran aawol
- marnon
- Zaawansowany
- Auto:: Golf V variant
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
ostatnio widziałem ten raport w magazynie motoryzacyjnym, wyszło że u mnie na śląsku 20% stacji miało ON niezgodny z parametrami... nie od dziś wiadomo, że mamy gorsze paliwo niż w Niemczech, ciekaw jestem jak u nas się ma sprawa z paliwami zwykłymi i tzw. premium bo skoro już zwykły ON jest fiksowany to premium to będzie ściema... ja sam tankuję na jednej stacji przez całą zimę premium, ale jakoś specjalnie nie widzę różnicy, może nie kopci i szybciej odpala ... kiedyś czytałem że bez względu czy to shell,bp,statoil itp to i tak paliwa są od lotosu lub orlenu, a premium to niby tylko dodatek do tych paliw. Kierowca cysterny mi powiedział , że na całą cysternę dodatku jest takie wiaderko, ale czy mu wierzyć 
-
seba244
- Expert
- Auto:: Touran
- Imię:: .......
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Na pewno paliwo w Niemczech jest lepsze. Między Orlenem, Lotosem , Statoilem,PB są różnice. a paliwo premium jest na pewno lepsze....marnon pisze:ostatnio widziałem ten raport w magazynie motoryzacyjnym, wyszło że u mnie na śląsku 20% stacji miało ON niezgodny z parametrami... nie od dziś wiadomo, że mamy gorsze paliwo niż w Niemczech, ciekaw jestem jak u nas się ma sprawa z paliwami zwykłymi i tzw. premium bo skoro już zwykły ON jest fiksowany to premium to będzie ściema... ja sam tankuję na jednej stacji przez całą zimę premium, ale jakoś specjalnie nie widzę różnicy, może nie kopci i szybciej odpala ... kiedyś czytałem że bez względu czy to shell,bp,statoil itp to i tak paliwa są od lotosu lub orlenu, a premium to niby tylko dodatek do tych paliw. Kierowca cysterny mi powiedział , że na całą cysternę dodatku jest takie wiaderko, ale czy mu wierzyć
- Groul
- Przeglądacz
- Imię::
Jakości paliwa w DE a PL to ogromna różnica. Szwagier co wyjazd do PL (ma ponad 1000 km) w DE tankuje bak do pełna. Zawsze dojedzie i jeszcze mu tu wystarczy na trochę. A jak wraca to nawet do domu nie dojedzie. Tankuje po drodze. Mówi, że różnica jest na około 200-250 km przy tej trasie.
Ja osobiście tankuje Verve na Orlenie i jestem zadowolony.
Ja osobiście tankuje Verve na Orlenie i jestem zadowolony.
- marnon
- Zaawansowany
- Auto:: Golf V variant
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
Między naszymi stacjami wydaje mi się że różnicę są w paliwie nie dlatego że dana marka ma coś innego bo tak jak pisałem w Polsce głównymi dostawcami są Lotos i Orlen, ale dlatego jak kto zarządza stacją, czy kantuje, czy ma stare zbiorniki sposób przechowywania paliwa, obrót tzn ilość sprzedawanego paliwa - stacja przy trasie ma większy obrót więc szybciej zmieniają paliwo itp...seba244 pisze:
Na pewno paliwo w Niemczech jest lepsze. Między Orlenem, Lotosem , Statoilem,PB są różnice. a paliwo premium jest na pewno lepsze....
co do premium ok jest lepsze - ale chciałbym mieć na to dowody poparte jakimiś badaniami a nie subiektywne opinie użytkowników czy zwykły marketing reklamowy.
- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
No przecież był ostatnio film na forum, czy to nie tu? Próbki tych paliw były zabrane do laboratorium. Wyniki badań wykazały, że różnice mieściły się w ramach błędu pomiarowego.marnon pisze:co do premium ok jest lepsze - ale chciałbym mieć na to dowody poparte jakimiś badaniami a nie subiektywne opinie użytkowników czy zwykły marketing reklamowy.
Jak tylko znajdę linka, wrzucę. Przede wszystkim są to wyniki badań laboratoryjnych, a nie OPINIE ekspertów zależnie do pieniążka, który wpadł do kieszeni
-
seba244
- Expert
- Imię:: .......
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
1.No przecież możesz to sobie sprawdzić jak zatankujesz i sprawdzić w blokach jak zachowują sie pompowstyski.. Ja tak sprawdzałem i Paliwo klasy premium jest lepsze...marnon pisze:co do premium ok jest lepsze - ale chciałbym mieć na to dowody poparte jakimiś badaniami a nie subiektywne opinie użytkowników czy zwykły marketing reklamowy.
2.Rok temu u mnie w pracy podczas awarii podczas mrozów było ok -30, temperatura odczuwalna była większa..Wszystkie auta, star 266, były tankowane w tym samym dnu czyli 2 baki po 150 litrów....4 auta zatankowane były paliwem premium (ropa)...., rezsta były zatankowane popularnym olejem napędowym.
Rano po nocy
4 auta ( czyt. Star 266 z 76 roku
Więc wg mnie paliwo jest lepsze.....
- Marco_Polo
- Specjalista
- Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
- Imię:: Marek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Witam
Tankuje ktoś może na stacjach Lukoil? Zastanawiam się jak u nich z jakością. Czasami mają dosyć dobre ceny ON. Ja powiem szczerze, że nigdy tam nie tankowałem ale cena 5,19PLN zaczyna przekonywać
Pozdrawiam
Tankuje ktoś może na stacjach Lukoil? Zastanawiam się jak u nich z jakością. Czasami mają dosyć dobre ceny ON. Ja powiem szczerze, że nigdy tam nie tankowałem ale cena 5,19PLN zaczyna przekonywać
Pozdrawiam
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
-
Damian15
- Specjalista
- Auto:: Touran '03 AZV
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 24 razy
Ja czasami leję z Lukoila tylko że paliwo pochodzi z Brześcia to powiem krótko Polskie paliwo ni jak ma się do tamtego według mnie Touran lepiej pracuje a na Olenowskiej czasami dostaje drgawek przy przyśpieszaniu a na Lukoilu nic.
Ostatnio zmieniony śr maja 01, 2013 21:21 przez Damian15, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marco_Polo
- Specjalista
- Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
- Imię:: Marek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
W Orlenie zwykły diesel czy Verva? Czyli raczej odradzasz Lukoil.
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual