Wymiana oleju w DSG okolice Rybnika/Żor
-
patryksurf
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
Wymiana oleju w DSG okolice Rybnika/Żor
Witam
Poszukuje fachowca do wymiany oleju w skrzyni DSG w okolicach Rybnika/Żor.
Pytałem się już u kilku mechaników ale żaden nie wymieniał jeszcze oleju w dsg.
Jaka jest cena za taka usługę i czy lać oryginał czy zamiennik np. Febi który ponoć robi produkty dla VW.
Dziękuję i pozdrawiam
Poszukuje fachowca do wymiany oleju w skrzyni DSG w okolicach Rybnika/Żor.
Pytałem się już u kilku mechaników ale żaden nie wymieniał jeszcze oleju w dsg.
Jaka jest cena za taka usługę i czy lać oryginał czy zamiennik np. Febi który ponoć robi produkty dla VW.
Dziękuję i pozdrawiam
-
patryksurf
- Kandydat
- Auto:: Touran
- Imię::
-
zibi1961
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
- Imię:: Zbigniew
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Największy koszt to cena oleju. Musisz wybrać czy oryginał czy zamiennik?Ja kupuję oryginał z filtrem i uszczelka ale nie w ASO .Przyrząd JARREGO to jednokrotny wydatek( nie pamiętam coś ok 50 zł) musisz go mieć bo zwykły mechanik nie posiada drogiego narzędzia VW .Manual jarrego za darmo. Pierwszy raz twój mechanik będzie miał trochę wątpliwości bo nigdy tego nie robił ale jak zobaczy jakie to proste to następnym razem nie będzie miał żadnych obiekcji . VCDS nie jest niezbędny bo służy on tylko do podglądu temperatury oleju ,żeby się nie poparzyć. Musisz po prostu przejechać się kawałek żeby wskazówka oleju trochę się ruszyła . Olej w skrzyni ogrzewa się poprzez chłodniczkę z płynem z układu chłodzenia silnika.Nie może być za gorący bo można się poparzyć odkręcając korek spustowy i za zimny bo utrudnia to spuszczanie oleju ale nie chodzi tu o parę stopni w te czy w drugą stronę bo olej sam w sobie jest dosyć rzadki i utrzymuje parametry w szerokim zakresie temperatur.
A jak nie zależy ci tak bardzo na kasie to jedź do ASO ,zrelaksuj się wypij kawkę i po problemie. W warsztatach ,które posiadają oryginalny przyrząd VW do wymiany oleju w skrzyniach DSG jest nie wiele taniej niż w ASO. Wybór należy do ciebie.
A jak nie zależy ci tak bardzo na kasie to jedź do ASO ,zrelaksuj się wypij kawkę i po problemie. W warsztatach ,które posiadają oryginalny przyrząd VW do wymiany oleju w skrzyniach DSG jest nie wiele taniej niż w ASO. Wybór należy do ciebie.
- kowet
- Zaawansowany
- Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
- Imię:: Tomek
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
- Kontakt:
mi za wymianę w ASO powiedzieli między 750 a 850 zł. - to i tak taniej jak robiłem to pierwszy raz - wtedy kosztowało 1300 zł.
u mnie nie mogę zaufać mechanikowi przy tej wymianie, raczej zrobię to w ASO, choć z relacji jeżu, koszt to max. 450 zeta - bardzo korci taka cena
u mnie nie mogę zaufać mechanikowi przy tej wymianie, raczej zrobię to w ASO, choć z relacji jeżu, koszt to max. 450 zeta - bardzo korci taka cena
Już nie Touran
ale Sharan...
- jeżu
- Władca postów
- Auto:: PB8
- Imię:: Tomek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 679 razy
Owszem tak jak silnikowym... ale przedewszystkim służy przy jakiej temperaturze spuścić naddatek tego oleju....zibi1961 pisze:VCDS nie jest niezbędny bo służy on tylko do podglądu temperatury oleju ,żeby się nie poparzyć
gdzie masz taką wskazówkę? Bo ja nie mam....zibi1961 pisze:Musisz po prostu przejechać się kawałek żeby wskazówka oleju trochę się ruszyła
kowet, adapter do skrzyni mogę Ci pożyczyć bo zrobiłem dwa... i zaoszczędzisz troszkę grosza...
-
zibi1961
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
- Imię:: Zbigniew
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Żeby to zrobić perfekcyjnie to kabelek jest oczywiście potrzebny i takowy już posiadam ale można podgrzać olej do temp 45 st C (butelki z olejem muszą cały czas stać w wodzie o tej temperaturze bo wymiana trochę trwa) i zakładając że nie robimy tego na mrozie (auto było rozgrzane ,w ogrzewanym pomieszczeniu lub latem) to na 99,99% zmieścimy się w optymalnym przedziale.Każdy robi na swoje ryzyko i nikogo do takiego sposobu nie namawiam.
Dzięki jeżu za zwrócenie uwagi bo zapomniałem o podgrzewaniu oleju a najważniejsze to nie wprowadzać w błąd.
Dzięki jeżu za zwrócenie uwagi bo zapomniałem o podgrzewaniu oleju a najważniejsze to nie wprowadzać w błąd.