Jaka chłodnica wody, jaki płyn ?

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
sirtomash
Przeglądacz
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Jaka chłodnica wody, jaki płyn ?

Post autor: sirtomash »

Koledzy i koleżanki na 90% szykuje mi się wymiana chłodnicy wody. Rozglądałem się wstępnie i wybór części wydaje się spory. Macie jakieś swoje typy ? Szukam czegoś nowego w rozsądnej cenie. Do 450 chyba da się coś sensownego znaleźć ?

To jeszcze spytam jaki płyn można wlać, dolać. Ciężko mi powiedzieć co mam w tej chwili, zastanawiam się czy bezpiecznie będzie dolać G12, czy może powinienem jednak kupić koncentrat G12+ i rozcieńczyć z wodą demineralizowaną (1.9 TDI) ?
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

jak nie jesteś pewien co masz teraz to ja bym zalał koncentratem G12+... a jakiego koloru masz teraz płyn?
sirtomash
Przeglądacz

jak nie jesteś pewien co masz teraz to ja bym zalał koncentratem G12+... a jakiego koloru masz teraz płyn?
Na moje oko wygląda to na G12, porównując z tym obrazkiem to najbliżej mu chyba własnie do g12, kolor bardziej czerwonawy niż fiolet.

Ogólnie cała sytuacja wygląda tak, że pewnego poranka znalazłem pod autem kałużę, przewody nie są mokre, a płyn ewidentnie spływa spod dolnego rogu chłodnicy, do tego najprawdopodobniej popsuł się jeden z wentylatorów. Samochód nie był od jakiegoś czasu jeżdżony, a jedynie odpalany. Cały czas podkapuje z niego, więc nie wygląda to za dobrze.
Myślałem, żeby jednak dolać trochę tego płynu i zobaczyć czy dalej wycieknie, ale w takiej sytuacji to chyba szkoda wywalać płyn i brudzić ?
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

jak nie chcesz wymieniać całego to zakup sobie w sklepie koncentrat G12, niekoniecznie musi byc orginał VW, może być też np. FEBI... napewno nic sie nie stanie... ja przed zimą miałem niski stan płynu i właśnie zakupiłem taki koncentrat, uzupełniłem ile trzeba i jest ok...
sirtomash
Przeglądacz

Czyli np. coś takiego rozcieńczyć sobie 1:1 z wodą zdemineralizowaną i dolać ?
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

sirtomash pisze:Czyli np. coś takiego rozcieńczyć sobie 1:1 z wodą zdemineralizowaną i dolać ?
tak...dokładnie coś takiego lałem do siebie...
anko1973
Zaawansowany
Auto:: 2,0 TDI BKD, DSG, 2005
Imię:: Andrzej
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: anko1973 »

sirtomash pisze:czy może powinienem jednak kupić koncentrat G12+
wybierz się to ASO skody; cena mniejsza niż w ASO VW a płyn (G12+) ten sam; wodę kupujesz w sieci i jest OK
krzysiek_rybak
Użytkownik
Auto:: touran '05 bkc
Imię:: Krzysiek

Post autor: krzysiek_rybak »

A dlaczego tylko oryginalny albo febi?? Według mnie to może być każdy który ma oznaczenie g12+
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

krzysiek_rybak pisze:A dlaczego tylko oryginalny albo febi?? Według mnie to może być każdy który ma oznaczenie g12+
masz racje... ale ja nigdzie nie napisałem, że tylko ori albo FEBI... ;) poprostu ja kupiłem FEBI ale każdy G12+ bedzie odpowiedni...
sirtomash
Przeglądacz

Niestety ale okazało się, że ciekło z chłodnicy :( - do wymiany, więc będzie trzeba zalać w zasadzie całość.

krzysiek_rybak napisał:,
A dlaczego tylko oryginalny albo febi?? Według mnie to może być każdy który ma oznaczenie g12+
A mogę zalać Borygo ? Chyba jest takie, które spełnia normy VW ? Czy to raczej zbyt szalony wybór ? Ew. możecie orientacyjnie podać ile kosztuje taki płyn w ASO Skody ?
krzysiek_rybak
Użytkownik
Auto:: touran '05 bkc
Imię:: Krzysiek

Post autor: krzysiek_rybak »

5l gotowego płynu to koszt 50-60zl. Co do petrygo to ja go osobiście nie lubię. Nie mówię ze jest zle ale na pewno leprzy będzie febi czy k2.
sirtomash
Przeglądacz

Panowie pomału mam mętlik. Wg lektury: "Jako dodatek do cieczy chłodzącej należy stosować tylko środek chroniący przed zamarzaniem VW "g12 Plus" (kolor liliowy, pełne oznaczenie G 012 A8F) lub inny środek z napisem "zgodny z VW-TL-774-F", np, Glysantin-Al-Protect-Premium/G30."
Do tej pory sądziłem, że G12+ tym różni się od G12, że się go rozcieńcza (1:1), ale patrząc na niektóre aukcje na alledrogo to sam już nie wiem:

Tutaj mamy FEBI G12 rzekomo koncentrat - do rozcieńczania 1:1 - w opisie chyba jest błąd, bo po pierwsze napisali że się rozcieńcza i 1:1 i z 1,5 l otrzymujemy 2 l płynu :super: no i ponoć: Spełnia normę VW TL 774 D/F (G12+)
Tu z kolei ten sam sprzedawca ma FEBI G12+ - w opisie tylko tyle, że spełnia VW TL 774 F

Więc ostatecznie potwierdzacie, że zarówno FEBI G12 jak i G12+ (nakrętki czerwona i filetowa) należy rozcieńczać.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Szukaj najlepiej koncentat płynu chłodniczego FEBI 19400 G12+, i pisz do jeża on ma w dobrej cenie.
sirtomash
Przeglądacz

Szukaj najlepiej koncentat płynu chłodniczego FEBI 19400 G12+, i pisz do jeża on ma w dobrej cenie.
No właśnie ja bym to potrzebował na dziś, mam możliwość kupna Stąd i chyba to będzie dobrym wyborem ? Teoretycznie spełnia podane wymogi więc chyba nie będzie problemu, nawet jeśli poprzednio był zalany G12 (bez plusa).
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

No jak na dziś to bierz, płyn będzie dobry.
ODPOWIEDZ