ok dzięki spróbuje odpowietrzyć układ jak naraźie bo nie opłaca mi się wymieniac 2 masy itp bo na dzień dzisiejszy jest zdrowe a po co 2 razy ściągać skrzynie
Odpowietrzanie nic ci nie da ;/ ja stawiam na lozysko z tego wzgledu ze moj szwagier ma ten sam problem w passacie b6 1.9tdi pedal chodzi ciezko i przy samym koncu robi mu sie jeszcze wiekszy opor tez wyszedl z zalozenia ze skoro sprzeglo chodzi ok a chce uniknac kosztow postanowil przeczyscic pedal od sprzegla ale nie dalo to rezultatow wyciagnelismy wiec wysprzeglik ktory nie wygladal najlepiej i postanowil go wymienic na nowy pedal chodzi minimalnie lepiej ale roznica prawie zadna
Dlatego proponuje ci dac sobie na luz i zyc z tym tak jak jest jezeli sprzeglo chodzi ok lub jezeli bardzo cie to denerwuje zainwestowac w lozysko i je wymienic bez sprzegla i 2 masy tylko ze to tez jest koszt bo skrzynie trzeba rozpiac a jest przy tym troszke dlubania
Jedyną sprawą, która w tym wypadku daje opór to pompa sprzęgła lub docisk i to on może ewentualne zbyt mocno sprężynować jeżeli miałbyś uszkodzone łożysko to wyczuwane mogłyby być jedynie jakieś drgania bądź dziwne dźwięki typu ćwierkanie itp.., a kolejna rzecz o której nikt nie wspomina to właśnie sama pompa hydrauliczna być może nie wytwarza odpowiedniego ciśnienia w układzie wysprzęglania po wciśnięciu pedału i stąd to uczucie twardości.
Załączniki
pompa sprzęgła.jpg (4.25 KiB) Przejrzano 3843 razy
TOFIK_wlkp pisze:Jedyną sprawą, która w tym wypadku daje opór to pompa sprzęgła lub docisk i to on może ewentualne zbyt mocno sprężynować jeżeli miałbyś uszkodzone łożysko to wyczuwane mogłyby być jedynie jakieś drgania bądź dziwne dźwięki typu ćwierkanie itp.., a kolejna rzecz o której nikt nie wspomina to właśnie sama pompa hydrauliczna być może nie wytwarza odpowiedniego ciśnienia w układzie wysprzęglania po wciśnięciu pedału i stąd to uczucie twardości.
Z tego co wiem od znajomego mechanika ktory spotkal sie juz pare razy z ciezko chodzacym sprzeglem powiedzial mi ze w wiekszosci przypadkow byl problem z lozyskiem ktore tak jak napisales dawalo tez specyficzny dzwiek podczas wciskania
Owszem ale tylko jeżeli na zgaszonym silniku sprzęgło będzie chodzić lżej niż na odpalonym kiedy to właśnie łożysko zacierając się stawia opór, jeżeli silnik jest zgaszony łożysko również będzie w stanie spoczynku a sprzęgło będzie chodzić lekko wtedy możemy domniemywać uszkodzone łożysko oporowe a co za tym idzie również docisk (samo słoneczko będzie się wycierało na skutek zatartego łożyska).