Stuki na rozgrzanym silniku
-
KILIAN82
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Stuki na rozgrzanym silniku
Witam przeczytałem wszystkie teamty i nie mogę znależć odpowiedzi. Już opisuje problem. Auto sprowadziłem i stało ok 2 miesięcy (naprawa itd) Podczas pierwszych próbnych jazd silnik zimny wszstko ok bezproblemowe odpalanie zadnych błędów w programach zadnych drgań .po przejechaniu ok 30-40 km rozgrzany silnik zaczął na postoju dziwnie klekotać i nie jest to ciągłe tylko krótkie ok 15-20 sekund póniej 2 min silnik pracuje bez problemu i znów powraca stukot na krótki czas . Po kolejnej próbie jazdy (rozgrzany silnik) podjechałęm zatankować auto odpaliło ale z problemami po przejechaniu ok 2 km silnik jak by zaczał pracować na 2 tłoki i zaworami zaczeło walić po obudowie przy czym silnik co chwilę gasł Po 8h wróciłem odpalił bezproblemu wróciłem do domu Nazajutrz rano na zimnym silniku program nie pokazał żadnych błędów ale diagnoza uszkodzony czujnik obrotu wału. Wymiana na nowy oj z problemami ale po złożeniu wszystkiego jazda próbna taka sama sytuacja odpalił na zimnym bezproblemu po przejechaniu ok 50 km silnik znów zaczął na wolnych obrotach na postoju klekotać z przerwami ale nie gasł kilka kilometrów jazdy próby wchodzi na obrotu bez problemowo żadnych drgań ale na postoju cały czas słychać te przerywane stuki,Moje pytanie może podłączyć pod program na ciepłym silniku i wtedy odrazu pokaże błąd czego wcześniej nie zrobiłem moze przez okres który stał jakiś czujnik temperatury blokuje . dziś jade podłącze pod program na rozgrzanym silniku zobaczymy co pokaże...
-
wrcfan
- Kandydat
Czy te stukanie daje metaliczny dźwięk? Jeśli słychać to na rozgrzanym silniku to tak jakby szklanki. To że chodzi jakby na 2 gary to mogą być problemy z pompowtryskami. albo leje, albo nieszczelność podkładki dolnej i pierścienia uszczelniającego i wali kompresje w układ paliwowy. Przyczyn może być kilka. Jeśli masz dostęp do kompa to odczytaj grupe 13, 18
-
zibi1961
- Użytkownik
- Auto:: 2.0 TDI 140 KM ,DSG 2005
- Imię:: Zbigniew
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Jak nie pokazał błędów na zimnym to nie pokaże na ciepłym bo błędy się nie kasują chyba że sam to zrobisz. Za to można poobserwować co się dzieje w blokach mierzonych silnika ,zrobić logi ,ta niestabilność powinna być widoczna a jak by był uszkodzony jakiś czujnik to pokazało by odczyt poza zakresem lub błąd komunikacji .Na forum jest dużo bystrych facetów ale muszą miedz jakieś dane.
-
seba244
- Expert
- Imię:: .......
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Ja miałem stuki od początku tego roku..Silnik ma 90 stopni i na wolnych obrotach jakieś dziwne stuki..Nie była to dwu masa, sprzęgło, nie wiedziałem co jest..Żadnych błędów VCDS itp.....
Tydzień temu jak zrobiło sie cieplej czyściłem domowym sposobem jak większość na forum wtryski
tym specyfikiem
I problem jak i stuki zniknęły..Przypadki są różne ale wszystkiego trzeba spróbować....Ja ogólnie polecam, silnik pracuje o niebo lepiej, równiej , ciszej i lepiej zapala, parametry w blokach też lepsze....

Tydzień temu jak zrobiło sie cieplej czyściłem domowym sposobem jak większość na forum wtryski
tym specyfikiem
I problem jak i stuki zniknęły..Przypadki są różne ale wszystkiego trzeba spróbować....Ja ogólnie polecam, silnik pracuje o niebo lepiej, równiej , ciszej i lepiej zapala, parametry w blokach też lepsze....
-
KILIAN82
- Początkujący
Witam panowie mam diagnozę skąd pochodziły te stuki Pomału zaczyna siadać dwumasa a zę gasł to czujnik juz nie łapał .. czujnik wymieniłem wszystko wróciło do normy prócz tych stuków. pomału musze myśłeć o wymianie dwumasy ale wymienie sobię od razy z sprzęgłęm za jednym razem wszystko sie zrobi. Po wielu godzinach spedzonych na czytaniu różnych forach wnioskuję że zużycie zależy głównie od umiejętności jazdy i w jakich warunakch się uzytkuje auto. dzieki za pomoc i pozdrawiam