ON czy PB?

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
marpaw
Auto:: Touran
Imię::

ON czy PB?

Post autor: marpaw »

Witam Wszystkich i oczekuje fachowej porady(tylko takich tu udzielacie,z tego co wyczytalem na forum)Jestem tu "swierzak" wiec nie krzyczcie.heh.Od dluzszego czasu rozgladam sie z zona za Tourankiem,takim do 26tysi,wiem ze mlody to on nie bedzie ale coz zrobic,budzet na wiecej nie pozwala.Moze od razu do rzeczy,meczy mnie to jaki silnik bylby dla nas najlepszy,ON czy PB?Auto ogolnie duzo nie bedzie krecilo,na zakupy,nad morze,raz w roku gdzies na urlopik,ogolnie powiedzialbym ze to niedzielne auto.Duzo myslalem o 1.9 tdi 105 kucy,moi znajomi maja i sa zadowoleni,z nowu na forum sa zdania podzielone,mechanik(zaufany)odradza mi 2.0?!Jestem troche skolowany,w PB bedzie tanszy,moze wiecej spali ale tyle co bedzie nim jezdzone to nieodczuje,ON ciut drozszy ale mniej wypije.FACZOWCY,POMOCY!!
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

jeżeli będziesz nim kręcił mało kilometrów to weż benzynę, z tego względu że nie ma dpf, który przy małych przebiegach i szczególnie miejskich nie zawsze lubi się zatykać, jeżeli cenisz oszczędność i frajdę z jazdy, i raz lub dwa razy w miesiącu robisz większe trasy, tak aby wypalić dpf weź diesla. Jak to ma być przedlift to polecam 1,9 lecz według mnie jest to zasłaby silnik do tego auta podobnie jest z benzyną 1,6, 1,6 fsi. Podkreślam że to moje zdanie i doświadczenie ja wybieram zawsze 2.0 i nie narzekam na te silniki, śmigają aż miło :) podjąć decyzję musisz sam :) Jak by chodziło ci o serwis to ceny są podobne części na na rynku, a spalaniem 1,9 nie różni się wiele od 2.0.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
radzik128
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 BKD 2005
Imię:: Robert
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: radzik128 »

ja też myślałem o benzynce ale poszukaj troche informacji o silnikach FSI też nie należa do najlepszych VW zastapil je TSI

zagazowanie FSI jest nieopłacalne bardzo duży koszt a samochod i tak porzebuje benzyny do jazdy
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

kolega marpaw, chyba nie chce gazować auta :)
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Image
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

aki,
Masz jak zwykle rację. Jeżeli kolega mało będzie jeździł to polecam benzynę. Taniej naprawy kolegę wyniosą jak weźmie na ON przy krótkich trasach (tak jak opisał) będą większe koszty. I od razu napiszę, że wiadomo może trafić na idealny silnik, który mu nie przysporzy żadnych kłopotów. Decyzja a raczej kalkulacja należy do kolegi marpaw.
Temat o ON czy PB już był i polecam poczytać.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
marcelid
Auto:: BASIC, 1.9 TDi-BKC, 2004
Imię:: Marceli
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: marcelid »

A czy Ty Kolego się witałeś ?? Ja polecam 1.9 :tdi: :on: 105 kucy ... :>
161GD030, SQ6KBO
Mój MAJONEZIK ... a to JA
Awatar użytkownika
Łukaszz
Zaawansowany
Auto:: BLS 1.9 tdi
Imię:: Łukasz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: Łukaszz »

Ja jeżdże bardo mało ale mam 1.9 bo lubie słuchać jak turbo świszcze 8)
BLS 147ps 375nm
AAZ 1.9 TD 615tyś i rośnie:)
MT-09 było
MT-07 jest
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

według mnie optymalny wybór był by TOURAN 1.9 tdi, z czy bez DPF nie ma znaczenia, jak by było nie tak z dpf zawsze można wyciąć dpf i po kłopocie, choć ja wszytkie auta mam z dpf i nigdy jeszcze mi się nie zaświecił.
Image
seba244
Expert
Imię:: .......

Post autor: seba244 »

Największym problemem będzie zakup dobrze utrzymanego auta do 26 tyś...
Do 26 tyś polecam silniki benzynowe FSI oraz 1.9 TDI.
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

Seba to fakt za tą kwotę będzie ciężko kupić zadbane auto.
Image
Awatar użytkownika
marpaw
Imię::

Post autor: marpaw »

witka dla wszystkich.dzieki za porady,wiem ze bedzie trudno wybrac cos dobrego do 26tysi,ale mysle ze dam rade.bardziej jestem sklony za 1.9 tdi ale znowu z drugiej strony korci tez fsi. :? bede jeszcze szperal,czytal,myslal,i rozmawiam z szefem(zona :mrgreen: ).
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

daj znać co kupiłeś :)
Image
Awatar użytkownika
marnon
Zaawansowany
Auto:: Golf V variant
Imię:: Marcin
Otrzymał podziękowań: 17 razy

Post autor: marnon »

robię podobne przebiegi jak Ty i od roku śmigam golfem V 1.9 TDI i nic się nie dzieje... uważałem tylko w zimie by raz na jakiś czas auto solidnie dogrzać i troszkę mu dać " świeżego powietrza" w płuca ;) wg mnie alternatywy w benzynie VW za bardzo nie ma w tych rocznikach co chcesz kupić, TSI problem z łańcuchem, FSI z nagarem a 1.6MPI muł straszny do tego lubi wypić ... oczywiście nie wrzucam wszystkich do jednego wora, bo np. kupisz takie TSI czy z oryginalnym przebiegiem poniżej 100tyś km np. serwisowane i zadbane to można się zdecydować... ale ja bym raczej polował na 1.9 tdi.
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

marnon, :brawa:
Image
seba244
Expert
Imię:: .......

Post autor: seba244 »

marnon pisze:robię podobne przebiegi jak Ty i od roku śmigam golfem V 1.9 TDI i nic się nie dzieje... uważałem tylko w zimie by raz na jakiś czas auto solidnie dogrzać i troszkę mu dać " świeżego powietrza" w płuca ;) wg mnie alternatywy w benzynie VW za bardzo nie ma w tych rocznikach co chcesz kupić, TSI problem z łańcuchem, FSI z nagarem a 1.6MPI muł straszny do tego lubi wypić ... oczywiście nie wrzucam wszystkich do jednego wora, bo np. kupisz takie TSI czy z oryginalnym przebiegiem poniżej 100tyś km np. serwisowane i zadbane to można się zdecydować... ale ja bym raczej polował na 1.9 tdi.
Jak 1.9 TDI to tylko do 2010r. Potem już tylko 2.0... :( nad tym ubolewam :( :( :(
ODPOWIEDZ