Głuche pukanie prawy tył i nie tylko...

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 3 razy

Głuche pukanie prawy tył i nie tylko...

Post autor: lukasz22i »

Jak to po zimie znowu trzeba coś robić...tym razem trzeba ogarnąć rozklekotane zawieszenie.

1. Co puka z tyłu? Ciche pukanie z prawej strony, słyszane nawet na dobrej drodze, parkingu, kostce brukowej, słychać przy powolnej jeździe, przy szybszej ginie w innych turanowych hałasach ;)
Zawieszenie przejrzane, sztywne, bez luzów poza łącznikiem stab., myślałem że to przez niego, założony nowy ale bez zmiany, dalej puka. Może być amortyzator? Idzie to jakoś sprawdzić czy tylko wymiana?

2. Co telepie z przodu? Nieprzyjemne łomotanie na kostce brukowej, progach zwalniających, szczególnie na poprzecznych dziurach/garbach. Telepie jakby z lewej strony przodu, czuć to nawet na kierownicy. Sprawia wrażenie jakby miało coś odpaść.
Zawieszenie przejrzane, sztywne, jedynie luz na lewym łączniku stab., duży luz więc od razu wymiana, przy okazji prawy sworzeń wahacza bo guma strzeliła więc pewnie szybko by się skończył. Dudnienie niestety pozostało, myślałem że łącznik tak wali ale jest nowy.

Co to może być? Na szarpakach nic nie wyszło, potem u znajomego na warsztacie też nic poza łącznikiem lewym, niby wszystko gra ale komfort na nierównościach zerowy, oprócz tego że sam z siebie Touran jest twardy to jeszcze hałasuje i telepie kierownicą. Zauważyłem że jak ruszam i popuszczę gaz to też słychać puknięcie z przodu.

Pomóżcie. :bry:
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

sworznie sprawdziłeś? jakie masz amory?
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

QQRYDZA pisze:sworznie sprawdziłeś? jakie masz amory?
Sworznie sprawdzone i wymiany wymagał tylko prawy...mimo iż stuki dochodzą bardziej z lewej strony.
Pytanie o amorki dotyczy ich kondycji?

Czy wyrobione odbojniki tylnych amorów mogą być przyczyną tego pukania z tyłu czy bardziej sam amorek?
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert

amory nie ciekną?
a na postoju jak pobujasz autem to też coś stuka?piszczy?
[you]--->Niebieski

ZWzPD

Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

QQRYDZA pisze:amory nie ciekną?
a na postoju jak pobujasz autem to też coś stuka?piszczy?
Tył na pewno nie bo wczoraj oba koła były ściągnięte i amory były suchutkie. Wiem że tylne amory są dość słabe, jakieś 2 miesiące temu też byłem na szarpakach (bo już stukało ale zabrałem się za to wszystko teraz) i wyszło że mają ok 42-45% skuteczności.

Jeśli chodzi o przód to nie pamiętam w jakiej kondycji są amory, w poniedziałek podjadę jeszcze raz na diagnostykę i sprawdzę ile % mają i czy przypadkiem nie jest któryś wylany.
Awatar użytkownika
kazan13
Zaawansowany
Auto:: 1T3 2.0 TDI CUP
Imię:: Zbyszek
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Post autor: kazan13 »

nie chcę zakładać nowego tematu żeby nie śmiecić, podpowiedzcie : skrzypi tylne zawieszenie pod obciążeniem już dwoma osobami z tyłu, prowadzi się dobrze, nie dobija, nic nie stuka a skrzypi jak w żuku... :P

z dwoma osobami tylko z przodu nic nie słychać :?
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

sprawdź górne mocowania amorów, ewntualnie gumy na belce (sinenbloki)...
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: gsmfun »

to puknięcie cyknięcie z przodu przy ruszaniu tez mam. dośc popularne w turanach pamietam że gdzieś ktoś pisał jakiś temat o tym czy tu czy na innym forum ze to jakieś śruby w przednim zawieszeniu cykają w momencie ruchu. wymiana nic zbytnio nie zmienia więć chyba nie da się z tym nic zrobic ?
Mechatronik z zawodu..
bujający w świecie Elektroniki i Automatyki
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

Dodi pisze:sprawdź górne mocowania amorów, ewntualnie gumy na belce (sinenbloki)...
Pukanie z tyłu ustało po wymianie amorków.

Przód wali dalej, auto przejrzane po raz kolejny, nic nie widać...mechanik mówi albo kolumna kierownicza albo amorki.
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert

to przecież amory możesz sprawdzić na szarpakach,jak to one walą to od razu będzie widać ,jak nie to u mnie były sworznie do wymiany jeszcze,też możesz sprawdzić .Chociaż sworznie to bardziej skrzypią ;)
[you]--->Niebieski

ZWzPD

Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: gsmfun »

łukasz koszty wymiany amorka mozesz podac ile Cie to wynioslo ? wymianiales jedna strone czy obydwie ? I na jaki amorki lepsze czy oryginaly ?
Mechatronik z zawodu..
bujający w świecie Elektroniki i Automatyki
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

QQRYDZA pisze:to przecież amory możesz sprawdzić na szarpakach,jak to one walą to od razu będzie widać ,jak nie to u mnie były sworznie do wymiany jeszcze,też możesz sprawdzić .Chociaż sworznie to bardziej skrzypią ;)
Jak amorek sprawdzić na szarpakach? :shock: Auto było na szarpakach + 2 warsztaty, tył amory obstawiłem ja i się udało ale sprawdzić tego nie szło.

Z przodu też amorów nie sprawdzisz bo na diagnostyce pokazuje że są ok (skuteczność), jedynie metodą prób i wymiany, może akurat się uda jak udało się z tyłem.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

odkręć amor z przodu i sprawdź górne mocowania, to też jest częsta przyczyna... bez odkręcenia nie sprawdzisz...
marko
Początkujący
Podziękował: 2 razy

Post autor: marko »

lukasz22i pisze:Z przodu też amorów nie sprawdzisz bo na diagnostyce pokazuje że są ok (skuteczność), jedynie metodą prób i wymiany, może akurat się uda jak udało się z tyłem.
Ciekawość moja granic nie zna . Jak zakończyła się sprawa Twojego stukającego przodu?
Awatar użytkownika
qoocam
Użytkownik
Auto:: 1,9 TDI AVQ
Imię:: Kamil
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Re: Głuche pukanie prawy tył i nie tylko...

Post autor: qoocam »

kazan13 pisze:skrzypi tylne zawieszenie pod obciążeniem
sprawdź sprężyny zawieszenia tylnego. Niechlubna przypadłość Golfów i Touranów to dolne gniazda montażowe sprężyn, które najzwyczajnie w świecie nie posiadają odprowadzenia wody. A ta spokojnie sobie zżera końcówki sprężyn, które po jakimś czasie pękają dając ten charakterystyczny pogłos (tj. skrzypienie zgrzytanie)
Touran by Qoocam - QOORAN

"Jeżeli udoskonalasz coś dostatecznie długo - na pewno to zepsujesz..."
ODPOWIEDZ