Witam
Dziś przy wymianie rozrządu (SKF) mechanik mówi mi, że muszę wymienić rolkę napinacza paska alternatora i łożyska alternatora. Rzeczywiście łożyska altka "szumią", o rolce napinacza można mówić, że to już grzechotka.
Moje doświadczenia z alternatorem ograniczają się do wymiany szczotek Czy jedno z łożysk to tzw sprzęgiełko? (tak wnioskuję po lekturze tu na forum) czy sprzęgiełko to sprzęgiełko a łożysko to inna "melodia"?
Są dwa łożyska w alternatorze, tak? Dam rady wymienić te łożyska czy lepiej zanieść alternator do znachora (lubię czasem sam coś naprawić )
Bawił się kto
jeżu
A czy podczas rozbierania alternatora trzeba coś tam rozlutowywać?
I czy przed zabraniem się do roboty należy najpierw odłączyć akumulator (klemę "-")?
lsz11 pisze:A czy podczas rozbierania alternatora trzeba coś tam rozlutowywać?
Ażeby "rozdzielić" na "pół" chyba coś na rzeczy było... Choć w tym czasie robiłem tez teścia alternator tym razem Boscha 140A i mogło mi sie pomylić abyło to 1.5 roku temu. Po prostu nie pamietam. Trzeba mieć odpowiedni klucz (33z) by ściągnąć koło pasowe alternatora (sprzegiełko) to na pewno...
Ustal jakiej firmy masz alternator i zaopatrz się wcześniej w odpowiednie części. Wtedy rozbiórka. Sam demontaż alternatora z auta nie jest trudny. Więcej czasu schodzi z alternatorem. (np wymiana pierścienia komutatora itp.)
I czy przed zabraniem się do roboty należy najpierw odłączyć akumulator (klemę "-")?
Możesz i to koniecznie lub odłączyć jego zasilanie przy skrzynce bezpieczników SA 1
Jakiej firmy mam alternator to nie wiem, bo patrząc na niego z góry nic nie zauważyłem
Ale na pewno będę potrzebował takiego klucza, na allegro 90 zł z przesyłką (chyba, że gdzieś taniej można dostać).
Czy taki zestaw kluczy będzie pasował do alternatora zarówno BOSCH jak i VALEO
Tak jak najbardziej.....Wystarczy Ci nawet sam ta sam nasadka 33zębna. (około 30zł) Trzeba umiejętnie zablokować wałek alternatora by Ci się nie kręcił.... I tu właśnie do alternatora Valeo jest wykorzystywany trzpień Torx T50a do Boscha trzpień Spline M10 (jak masz), ale te zestawy sa w całkiem przyzwoitej cenie (duza ilość). To są te dwa klucze po prawej stronie w tym zestawie co pokazałeś.
Nr alternatora znajdziesz na tej czarnej plastikowej osłonie, przy której przychodzi przewód +. Można go zidentyfikować bez wyciągania. Co do łożysk kup SKF lub Fag-a.
Witam
Nie chcę zakładać nowego wątku, więc może zapytam tu.
Ostatnio rozebrałem alternator by sprawdzić jego stan łożysk, komutatora i szczotek przed dłuższą wakacyjną wyprawą. Wspomniane elementy wydają się jeszcze w dobrej kondycji ale moim oczom ukazały się inne zagrożenia niespodziewanej awarii alternatora. Na zwojach pojawiły się uszkodzenia powłoki ochronnej tych zwojów, owe uszkodzenia zaczynają śniedzieć. Co z tym zrobić? Czy to początek końca alternatora i nic z tym nie robić tylko zaopatrzyć się w zastępczy alternator?