Niedawno kupiłem Tourana 2003r. i mam problem z wycieraczkami.
Po kolei:
Samochód stał ok. pół w niemczech zanim go kupiłem. Jak dojechałem do domu to okazało się, że wycieraczki trochę się ruszają ale się blokują w połowie szyby. Rozmontowałem mechanizmy przy silniczkach, rozruszałem, posmarowałem i już ładnie wycierają całą szybę.
Cały problem jednak w tym, że są tylko czasówki. Niezależnie od tego który bieg ustawię chodzą tak samo, jedynie na tym najszybszym poruszają się szybciej, ale też robią sobie krótką przerwę po powrocie.
Regulacja czasu też nic nie zmienia. (o ile jest to regulacja czasu, bo nie wiem jak stwierdzić czy mają czujnik deszczu).
Mam swój tester diagnostyczny i żadnych błedów związanych z wycieraczkami nie wywala. Bordnetz pokazuje tylko brak podświetlenia tablicy rejestracyjnej, i tu też ciekawostka, bo nie dochodzi prąd do kostki w klapie tylnej.
Ściągnąłęm dzisiaj kierownicę oglądnąłem manetkę, nic złego nie wypatrzyłem, ale nie udało mi się jej zdemontować gdyż nie wiedziałem jak ściągnąć tą płytkę od spodu a nie chciałem czegoś uszkodzić.
Czujnik maski też raczej jest OK, bo po otwarciu wycieraczki w ogóle nie działają.
Ma ktoś może jakieś sugestie?