Buczenie przy ruszaniu
- kurik
- Zaawansowany
- Auto:: VW Touran 1,9 TDI 2004
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Buczenie przy ruszaniu
Witam wszystkich,
postanowiłem opisać mój problem bo już powoli dostaję szału z tym buczeniem. Byłem już chyba u 20 mechaników i żaden nie jest w stanie powiedzieć co jest grane. Sprawa wygląda następująco: buczenie pojawia się w momencie ruszania na wolnych obrotach a później ustaje jak mocniej nacisnę na gaz. Odgłos wydobywa się z pod samochodu co mogło by wskazywać na wydech. Niestety wydech jest ok łącznik rury też tak że nie wiem gdzie dalej szukać. Z góry dzięki za wszelkie uwagi i podpowiedzi.
postanowiłem opisać mój problem bo już powoli dostaję szału z tym buczeniem. Byłem już chyba u 20 mechaników i żaden nie jest w stanie powiedzieć co jest grane. Sprawa wygląda następująco: buczenie pojawia się w momencie ruszania na wolnych obrotach a później ustaje jak mocniej nacisnę na gaz. Odgłos wydobywa się z pod samochodu co mogło by wskazywać na wydech. Niestety wydech jest ok łącznik rury też tak że nie wiem gdzie dalej szukać. Z góry dzięki za wszelkie uwagi i podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony czw maja 09, 2013 07:24 przez kurik, łącznie zmieniany 1 raz.
- kurik
- Zaawansowany
Na podnośniku będzie chyba problem bo trzeba by jakoś spowodować aby ten dzwięk sie ukazał. Zwykle pokzauję to mechaniorom w taki sposób że zaciągam ręczny i daje połowę sprzęgła i połowę gazu i buczenie mamy jak na dłoni. Najlepiej by chyba było na kanale ale który teraz mechanior ma kanał wszyscy raczej te podnośniki mająQQRYDZA pisze:Może odpalić go na podnośniku i wtedy zobaczyć przy gazowaniu co jest grane .Próbowałeś?

Wygląda to na buczenie łożysko by tak nie robiłoŁukaszz pisze:Buczenie czy huczenie? ja bym stawiał na któreś łożysko

LYJO dokładnie tak jak mówisz nie inaczejLYJO pisze:Paweł babe wysadź z auta to przestanie być słychać![]()
![]()
sorki za off topic, to tak dla rozluźnienia tematu

- rufusw
- Przeglądacz
- Auto:: 1,9 TDI (AVQ)/2003/BASIC
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 1 raz
Turanek, dzięki za podpowiedź, nie wydaje mi się żeby to był taki odgłos, ale wezmę pod uwagę.Może chodzi wam o stukanie przy ruszaniu - tutaj winna może być obudowa filtra paliwa, jeśli jest stara - dwuczęściowa. Okrągła obudowa filtra mocowana jest na haczykach i jak z czas się poluźni wówczas uderza o część przykręcona do nadwozia.
[ Dodano: Sro Maj 15, 2013 23:37 ]
Sprawdziłem filtr paliwa, ale to nie on wydaje taki odgłos.
Odgłos dochodzi jakby ze strony rozrządu, coraz głupszy jestem.
Koła pasowego na wale nie sprawdziłem, bo dostęp jest fatalny.
Poza tym do dzisiaj walczyłem z wentylatorem chłodnicy

Jak tylko znajdę przyczynę to podzielę się z wami moim doświadczeniem.
- kurik
- Zaawansowany
Dokładnie tak jak mówisz u mnie też gdzieś w tych rejonach by trzeba szukać.rufusw pisze:
[ Dodano: Sro Maj 15, 2013 23:37 ]
Sprawdziłem filtr paliwa, ale to nie on wydaje taki odgłos.
Odgłos dochodzi jakby ze strony rozrządu, coraz głupszy jestem.
Koła pasowego na wale nie sprawdziłem, bo dostęp jest fatalny.
Poza tym do dzisiaj walczyłem z wentylatorem chłodnicy![]()
Jak tylko znajdę przyczynę to podzielę się z wami moim doświadczeniem.
Rozrząd miałem wymieniany jakoś niedawno tak że to nie była jego wina bo wcześniej przed wymianą dźwięk również się ujawniał