Klimatronic - praca po włączeniu i wyłączeniu wstecznego

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
ggu
Przeglądacz
Auto:: 1T2
Imię:: Marcin
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Klimatronic - praca po włączeniu i wyłączeniu wstecznego

Post autor: ggu »

Witam,
Normalnie gdy włączone AUTO, po włączeniu wstecznego klimatronik jakby włącza obieg zamknięty (nie wiem czy tak faktycznie jest) żeby dmuchawa tak mocno nie hałasowała i powietrze nie dmucha wylotami tylko jakby krąży gdzieś w środku. Po wyłączeniu wstecznego wszystko wracało do normy. Teraz gdy zaczęła włączać się kilma po odpaleniu samochodu dmucha normalnie, po włączeniu wstecznego wycisza się ale już po wyłączeniu wstecznego nie wtaca do normalnej pracy i nie dmucha kratkami tylko jakby gdzieś do wewnątrz. Zauważyłem, że jak ręcznie wyłączę klimę (AC nie świeci) to problem nie występuje i po wyłączeniu wstecznego tryb dmuchania wraca do normalnego i powietrze dmucha z kratek.

Co może być nie tak?
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Re: Klimatronic - praca po włączeniu i wyłączeniu wstecznego

Post autor: Dodi »

ggu pisze:Witam,
Normalnie gdy włączone AUTO, po włączeniu wstecznego klimatronik jakby włącza obieg zamknięty (nie wiem czy tak faktycznie jest) żeby dmuchawa tak mocno nie hałasowała i powietrze nie dmucha wylotami tylko jakby krąży gdzieś w środku. Po wyłączeniu wstecznego wszystko wracało do normy. Teraz gdy zaczęła włączać się kilma po odpaleniu samochodu dmucha normalnie, po włączeniu wstecznego wycisza się ale już po wyłączeniu wstecznego nie wtaca do normalnej pracy i nie dmucha kratkami tylko jakby gdzieś do wewnątrz. Zauważyłem, że jak ręcznie wyłączę klimę (AC nie świeci) to problem nie występuje i po wyłączeniu wstecznego tryb dmuchania wraca do normalnego i powietrze dmucha z kratek.

Co może być nie tak?
to jest po to zrobione, że jak cofasz żeby spaliny nie dostawały się do środka, climatronic włącza obieg wewnętrzny...
ggu
Przeglądacz

Dodi pisze: to jest po to zrobione, że jak cofasz żeby spaliny nie dostawały się do środka, climatronic włącza obieg wewnętrzny...
:) A ja myślałem, że żeby kierowca miał ciszej i mógł skupić się na cofaniu :)

Dziś zresetowałem panel klimatyzacji - zobaczę czy będzie poprawa.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

ggu pisze:
Dodi pisze: to jest po to zrobione, że jak cofasz żeby spaliny nie dostawały się do środka, climatronic włącza obieg wewnętrzny...
:) A ja myślałem, że żeby kierowca miał ciszej i mógł skupić się na cofaniu :)

Dziś zresetowałem panel klimatyzacji - zobaczę czy będzie poprawa.
ja mam tak samo, nie ma sie czym przejmować...
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

A to chyba w modelach po lifcie ? Bo u siebie nie zauważyłem tego zjawiska. Swoją drogą mądre rozwiazanie.
Awatar użytkownika
wulkan
Użytkownik
Auto:: 1T2, 2.0 AZV 136KM
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: wulkan »

hmm a to ciekawe, aż muszę to dziś sprawdzić bo jakoś nie przypominam sobie żebym u siebie takie cuś zaobserwował
Pozdrawiam
\.//\.//ulkan

Obrazek
ggu
Przeglądacz

Dodi pisze:ja mam tak samo, nie ma sie czym przejmować...
No ja się tym nie przejmuję, że się robi obieg zamknięty. Problem w tym, że jak jest włączona klima (lampka AC świeci), to po wycofaniu i ruszeniu na wprost on tego nie odblokowuje - nie wyłącza obiegu zamkniętego.
Jak klima jest wyłączona (lampka AC nie świeci) to działa prawidłowo: włączam wsteczny - włącza się obieg zamknięty, wycofam, włączam jedynkę, ruszam i obieg zamknięty się wyłącza i zaczyna lecieć powietrze z kratek.

Dodam, że przy automatycznym zamknięciu obiegu (po włączeniu biegu wstecznego) nie zaświeca się kontrolka obiegu zamkniętego tylko słychać, że coś tam się zmienia i przestaje lecieć powietrze na twarz (nie sprawdzałem innych kratek).
Tomas pisze:A to chyba w modelach po lifcie ? Bo u siebie nie zauważyłem tego zjawiska. Swoją drogą mądre rozwiazanie.
Ja mam po lifcie.
Może to zależy od panelu klimy? Ja zmieniałem panel na taki z przyciskiem od ogrzewania postojowego (Zamiast DUAL). Zamiast ECO mam przycisk AC.
wulkan pisze:hmm a to ciekawe, aż muszę to dziś sprawdzić bo jakoś nie przypominam sobie żebym u siebie takie cuś zaobserwował
Najbardziej jest to zauważalne gdy dmuchawa mocno dmucha więc ustaw sobie na LO i wtedy sprawdź. Wydaje mi się, że AUTO musi świecić.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów

ggu pisze:No ja się tym nie przejmuję, że się robi obieg zamknięty. Problem w tym, że jak jest włączona klima (lampka AC świeci), to po wycofaniu i ruszeniu na wprost on tego nie odblokowuje - nie wyłącza obiegu zamkniętego.
Jak klima jest wyłączona (lampka AC nie świeci) to działa prawidłowo: włączam wsteczny - włącza się obieg zamknięty, wycofam, włączam jedynkę, ruszam i obieg zamknięty się wyłącza i zaczyna lecieć powietrze z kratek.
zaobserwuje to u siebie i dam znac jak jest...
ggu pisze:Dodam, że przy automatycznym zamknięciu obiegu (po włączeniu biegu wstecznego) nie zaświeca się kontrolka obiegu zamkniętego tylko słychać, że coś tam się zmienia i przestaje lecieć powietrze na twarz (nie sprawdzałem innych kratek).
tak samo jest u mnie...
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

ggu pisze: Ja mam po lifcie.
Może to zależy od panelu klimy? Ja zmieniałem panel na taki z przyciskiem od ogrzewania postojowego (Zamiast DUAL). Zamiast ECO mam przycisk AC.
Tu jest problem! Miałem to samo z panelem z A/C,że zamykał wszystkie kanaly i dmuchało w deskę.. Zmień panel na taki z ECON i będzie po problemie.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
ggu
Przeglądacz

Muti pisze:Tu jest problem! Miałem to samo z panelem z A/C,że zamykał wszystkie kanaly i dmuchało w deskę.. Zmień panel na taki z ECON i będzie po problemie.
Muti,
ale ja go zmieniłem właśnie przed zimą, żeby mi webasto dmuchało na szybę jak włączę pilotem :)
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Ja to zrozumiałem, ale to nic nie wnosi....Zmień na taki z econ i będzie dobrze. Przecież są tez takie z webasto..
ggu
Przeglądacz

Muti pisze:Ja to zrozumiałem, ale to nic nie wnosi....Zmień na taki z econ i będzie dobrze. Przecież są tez takie z webasto..
Muti, a Ty to wiesz z doświadczenia, że będzie dobrze? Możesz rozwinąć dlaczego w tym z przyciskiem A/C jest źle i dlaczego w tym z przyciskiem ECON będzie dobrze?
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

ggu pisze:Muti, a Ty to wiesz z doświadczenia
Tak.Napisałem wcześniej. Miałem z A/C i dmuchał w deskę z ECONem jest tak jak powinno być.
ggu
Przeglądacz

Zastanawiam się, czy to nie jest kwestia adaptacji tego panela. Na innym forum znalazłem opisany identyczny problem człowieka, który ma panel z ECON. Nestety też go jeszcze nie rozwiązał.
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

ggu, skąd jesteś dokładnie?
ODPOWIEDZ