Klimatronic - praca po włączeniu i wyłączeniu wstecznego
-
ggu
- Przeglądacz
- Auto:: 1T2
- Imię:: Marcin
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Klimatronic - praca po włączeniu i wyłączeniu wstecznego
Witam,
Normalnie gdy włączone AUTO, po włączeniu wstecznego klimatronik jakby włącza obieg zamknięty (nie wiem czy tak faktycznie jest) żeby dmuchawa tak mocno nie hałasowała i powietrze nie dmucha wylotami tylko jakby krąży gdzieś w środku. Po wyłączeniu wstecznego wszystko wracało do normy. Teraz gdy zaczęła włączać się kilma po odpaleniu samochodu dmucha normalnie, po włączeniu wstecznego wycisza się ale już po wyłączeniu wstecznego nie wtaca do normalnej pracy i nie dmucha kratkami tylko jakby gdzieś do wewnątrz. Zauważyłem, że jak ręcznie wyłączę klimę (AC nie świeci) to problem nie występuje i po wyłączeniu wstecznego tryb dmuchania wraca do normalnego i powietrze dmucha z kratek.
Co może być nie tak?
Normalnie gdy włączone AUTO, po włączeniu wstecznego klimatronik jakby włącza obieg zamknięty (nie wiem czy tak faktycznie jest) żeby dmuchawa tak mocno nie hałasowała i powietrze nie dmucha wylotami tylko jakby krąży gdzieś w środku. Po wyłączeniu wstecznego wszystko wracało do normy. Teraz gdy zaczęła włączać się kilma po odpaleniu samochodu dmucha normalnie, po włączeniu wstecznego wycisza się ale już po wyłączeniu wstecznego nie wtaca do normalnej pracy i nie dmucha kratkami tylko jakby gdzieś do wewnątrz. Zauważyłem, że jak ręcznie wyłączę klimę (AC nie świeci) to problem nie występuje i po wyłączeniu wstecznego tryb dmuchania wraca do normalnego i powietrze dmucha z kratek.
Co może być nie tak?
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
Re: Klimatronic - praca po włączeniu i wyłączeniu wstecznego
to jest po to zrobione, że jak cofasz żeby spaliny nie dostawały się do środka, climatronic włącza obieg wewnętrzny...ggu pisze:Witam,
Co może być nie tak?
-
ggu
- Przeglądacz
Dodi pisze: to jest po to zrobione, że jak cofasz żeby spaliny nie dostawały się do środka, climatronic włącza obieg wewnętrzny...
Dziś zresetowałem panel klimatyzacji - zobaczę czy będzie poprawa.
- Dodi
- Władca postów
ja mam tak samo, nie ma sie czym przejmować...ggu pisze:Dodi pisze: to jest po to zrobione, że jak cofasz żeby spaliny nie dostawały się do środka, climatronic włącza obieg wewnętrzny...A ja myślałem, że żeby kierowca miał ciszej i mógł skupić się na cofaniu
Dziś zresetowałem panel klimatyzacji - zobaczę czy będzie poprawa.
-
ggu
- Przeglądacz
No ja się tym nie przejmuję, że się robi obieg zamknięty. Problem w tym, że jak jest włączona klima (lampka AC świeci), to po wycofaniu i ruszeniu na wprost on tego nie odblokowuje - nie wyłącza obiegu zamkniętego.Dodi pisze:ja mam tak samo, nie ma sie czym przejmować...
Jak klima jest wyłączona (lampka AC nie świeci) to działa prawidłowo: włączam wsteczny - włącza się obieg zamknięty, wycofam, włączam jedynkę, ruszam i obieg zamknięty się wyłącza i zaczyna lecieć powietrze z kratek.
Dodam, że przy automatycznym zamknięciu obiegu (po włączeniu biegu wstecznego) nie zaświeca się kontrolka obiegu zamkniętego tylko słychać, że coś tam się zmienia i przestaje lecieć powietrze na twarz (nie sprawdzałem innych kratek).
Ja mam po lifcie.Tomas pisze:A to chyba w modelach po lifcie ? Bo u siebie nie zauważyłem tego zjawiska. Swoją drogą mądre rozwiazanie.
Może to zależy od panelu klimy? Ja zmieniałem panel na taki z przyciskiem od ogrzewania postojowego (Zamiast DUAL). Zamiast ECO mam przycisk AC.
Najbardziej jest to zauważalne gdy dmuchawa mocno dmucha więc ustaw sobie na LO i wtedy sprawdź. Wydaje mi się, że AUTO musi świecić.wulkan pisze:hmm a to ciekawe, aż muszę to dziś sprawdzić bo jakoś nie przypominam sobie żebym u siebie takie cuś zaobserwował
- Dodi
- Władca postów
zaobserwuje to u siebie i dam znac jak jest...ggu pisze:No ja się tym nie przejmuję, że się robi obieg zamknięty. Problem w tym, że jak jest włączona klima (lampka AC świeci), to po wycofaniu i ruszeniu na wprost on tego nie odblokowuje - nie wyłącza obiegu zamkniętego.
Jak klima jest wyłączona (lampka AC nie świeci) to działa prawidłowo: włączam wsteczny - włącza się obieg zamknięty, wycofam, włączam jedynkę, ruszam i obieg zamknięty się wyłącza i zaczyna lecieć powietrze z kratek.
tak samo jest u mnie...ggu pisze:Dodam, że przy automatycznym zamknięciu obiegu (po włączeniu biegu wstecznego) nie zaświeca się kontrolka obiegu zamkniętego tylko słychać, że coś tam się zmienia i przestaje lecieć powietrze na twarz (nie sprawdzałem innych kratek).
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Tu jest problem! Miałem to samo z panelem z A/C,że zamykał wszystkie kanaly i dmuchało w deskę.. Zmień panel na taki z ECON i będzie po problemie.ggu pisze: Ja mam po lifcie.
Może to zależy od panelu klimy? Ja zmieniałem panel na taki z przyciskiem od ogrzewania postojowego (Zamiast DUAL). Zamiast ECO mam przycisk AC.
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy