Touran po ,,dzwonie''. Jak naprawiać

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)
himi
Użytkownik
Auto:: Był Touran jest Jetta
Imię:: Michał
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Touran po ,,dzwonie''. Jak naprawiać

Post autor: himi »

Cześć. Dziś niestety ,,nadziałem się'' na kierowcę, który nie wie co to znak stop.
Touran - rocznik 2003 - dostał tak:

Obrazek

Poduszki siedzą na miejscu, brak wycieków, brak objawów uszkodzeń silnika, chłodnic.
Działa zarówno cofnięty, wyrwany z mocowań reflektor jak i halogen z prawej strony.

Zastanawiam się jak rozliczać sprawę.
Bezgotówkowo w ASO czy kosztorysowa naprawa w niewielkim warsztacie?

Na oko do wymiany

- maska
- grill
- zderzak
- belka
- reflektor
-pas przedni (?)

Co radzicie?

Sprawca ubezpieczony w Hestii. Kosztorys mam poznać w piątek (po oględzinach).
Ostatnio zmieniony śr maja 22, 2013 17:33 przez himi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Jak chcesz mieć porządnie naprawione auto wg zaleceń producenta to ASO, jeżeli chcesz parę groszy zatrzymać w kieszeni i masz dobry warsztat to wybierz wersję gotówkową.
piatek69
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: piatek69 »

Proponuje skorzystać z okazji, i zrobić też szkodę na zdrowiu, a co mi tam zareklamuje się. Auto zastępczę Ci oferuje, bezgotókowo i oczywiście zdrowotne - więcej informacji u mnie ; ))
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Zależy..W ASO najlepiej ale wg. mnie będziesz sie droczył z ubezpieczycielem...

Ja wolałbym wycena u rzeczoznawcy i naprawa , niech pokrywa koszty, a z mechanikiem zawsze sie można dogadać :mrgreen: :mrgreen:
himi
Użytkownik

Tu wielkich ,,zysków'' na kasie nie ma co oczekiwać. Robiąc w warsztacie.
Wolę mieć dobrze zrobione i szybko, bo auto mi bardzo potrzebne. Wstępnie umówiłem się w ASO w Lesznie, co do auta zastępczego to na koszt sprawcy, ale muszę czekać na papierologię z Hestii - muszą zaklepać kwalifikacje szkody. Tzn mogę już, ale zastępczy Touran to 83 pln netto za dzień gdyby Hestia z jakiś powodów nie uznała za zasadne przyznać mi zastępczaka.
seba244
Expert

:mrgreen: Dokładnie miałem taki przypadek w rodzinie..Oddał auto do ASO, auto zastępcze 5 dni, naprawa auta za 2 tyg..Po naprawie wszystko i ok tylko nie można odebrać bo ubezp nie przelał kasy ....................i tak 4 miechy, potem sąd itd..Sprawa wygrana ale kasy na to poszło a nerwów nie wspomnę....

Zrób tak żeby było dobrze :mrgreen: Powodzenia.
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

Bierz bezgotówkowe.... firma w której pracuję ma ubezpieczone auta właśnie w Hestii (zresztą ja swojego Touranka też) i jedno Ci powiem... nie da się u nich zarobić. Wyceny mają tragiczne i szczerze powiedziawszy z dupy. Jak oni z AC kombinują by jak najmniej zapłacić to co dopiero z OC.

Przykład 1.
W tamtym roku szef nadział się E-klasą na sarenkę, efekt - reflektor z ksenonem do wymiany, kratka na dole zderzaka, maska i błotnik do lakierowania.
Hestia wycenia szkodę na 5tyś netto (kolejny absurd) lub naprawa bezgotówkowa. Szefowi zależało na dobrej robocie i oddał auto do ASO Poznań. Autko zrobione jak nowe a koszt naprawy 25tyś netto...

Przykład 2.
Miesiąc temu ta sama E-klasa dostała kamieniem w szybę, było ubezpieczenie szyb. Z tego ubezpieczenia mogli tylko zakleić dziurę, szyby nie chcieli wymienić. Wizyta w ASO, protokół rzeczoznawcy i szyba wymieniona na nową za 5tys netto.

Nie wiem jaki interes mają te ubezpieczalnie w tych bezgotówkowych... ale jak coś sam bym zrobił bezgotówkowo. Lepiej mieć auto porządnie zrobione niż zaoszczędzić kilka stówek i później pluć sobie w brodę.
himi
Użytkownik

Mi nie zależy na zarabianiu. Chciałbym sprawnie i szybko, bez dodatkowego latania. Może naiwnie liczę, że ASO zrobi to najlepiej, ale takie mam przekonanie.
Boje się, czy ubezpieczyciel nie będzie jednak rzucał kłód pod nogi, że auto 2003, a części nowe.... Wiecie, amortyzacja... Choć chyba jednak zgodnie z przepisami przy OC sprawcy nie istnieją takie praktyki. Nie znam się, kolizję przerabiałem lata temu i to duperelę w fiacie uno:)
Będę w piątek w ASO przy oględzinach. Też mnie zastanawiają powyższe przykłady, bo jaki interes ma Hestia w uznawaniu napraw kosztownych bezgotówkowo przy zaniżaniu gotówki?
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

Ja bym wziął kasę i zrobił przód na poliftowy jak tyle rzeczy do wymiany po co kupować części z przed lifta :D
seba244
Expert

Miki76 pisze:Ja bym wziął kasę i zrobił przód na poliftowy jak tyle rzeczy do wymiany po co kupować części z przed lifta :D
he..pomysł :ok:
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

pomysl i moze i dobry, alemco bedzie przy sprzedazy? Ja wolalbym naprawe w ASO. Kiedys kombinowalem w warsztacie ze skodą, skucha nie z mojej winny. Udalo sie zaoszczedzic jakies 2 stówy i polakierowane drugie lusterko.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
marcelid
Auto:: BASIC, 1.9 TDi-BKC, 2004
Imię:: Marceli
Podziękował: 8 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: marcelid »

Ja swojego czasu miałem kilka "zdarzeń" i likwidowałem je z AC w Hestii ... brałem gotówkę i zawsze mi zostawało, a najśmieszniej było ja dostałem w bok i za dwoje drzwi mi policzyli 5800 zł, a ja na Alegroo dwoje drzwi w identycznym kolorze i uzbrojene kupiłem za 600 zł :).

A FAKT robił bym przód poliftowy !!
161GD030, SQ6KBO
Mój MAJONEZIK ... a to JA
Awatar użytkownika
kazan13
Zaawansowany
Auto:: 1T3 2.0 TDI CUP
Imię:: Zbyszek
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Post autor: kazan13 »

marcelid pisze: robił bym przód poliftowy
wcześniej fotki zrobić żeby przyszły klient widział co się działo i robić polifta :P
Awatar użytkownika
Miki76
Auto:: Touran 1,9 BXE 133KM 2006
Imię:: Damian
Podziękował: 89 razy
Otrzymał podziękowań: 194 razy

Post autor: Miki76 »

i tak musi kupić pas i inne części to można sobie taki mod zrobić oczywiście przy okazji sam bym tak zrobił ale jak mam całego to szkoda mi kasy na wymianę dobrych rzeczy życzę powodzenia :D
himi
Użytkownik

Panowie, kaman, z liftem nie ma o czym mówić. Chcę zrobić tak jak było. Czekam na piątkową wycenę i jeśli Hestia nie będzie robić pod górkę to zostawiam w ASO.

[ Dodano: Czw Maj 23, 2013 07:58 ]
Jeszcze mam jedno pytanie, auto wygląda jak widać. Wszystko mechanicznie działa, światła, kierunki itp. Mogę nim tak do jutra jeżdzić? Policja zostawiła mi dow. rej więc sądzę, że mogę:)
Był Touran 1,9 TDI
jest Octavia II FL 2,0 TDI CR 140km
ODPOWIEDZ