Touran 1.9 DSG 2006-2010 do 150.000 km przebiegu.

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
Awatar użytkownika
basym
Kandydat
Auto:: Touran
Imię::

Touran 1.9 DSG 2006-2010 do 150.000 km przebiegu.

Post autor: basym »

Kłaniam się :bry:. zamierzam w przyszłym tygodniu wziąć kredyt gotówkowy i rozpocząć na poważnie poszukiwanie auta :). Szukam auta z przebiegiem do 150 tysięcy kilometrów, co bardzo zawęża moje pole poszukiwania. Nie jest to wymóg, który sam sobie wymyśliłem, tylko wymóg gwarancji, którą chcę uzyskać tutaj :arrow: http://www.excellente.pl/. Moim warunkiem kupna auta będzie to czy dostanę gwarancję w tym programie. Wymyśliłem sobie tą gwarancję, bo auto będzie robiło dużo kilometrów, tym bardziej, że skrzynia automatyczna przy ewentualnej awarii tania w naprawie nie jest.

Tutaj linki do samochodów, które mi się podobają w kolejności, na których mi najbardziej zależy, ponumeruję je dla porządku ;) :

1) http://otomoto.pl/volkswagen-touran-C29180496.html
Główne zalety to jego wiek oraz deklarowany niski przebieg. Dodatkowo wydaje się być ofertą prywatną ze względu na amatorski opis oraz fakt, że samochód jest na tych samych blachach co miejsce sprzedaży. Bardzo też podoba mi się ten kolor (chociaż wiadomo, że to sprawa drugorzędna) i nie ukrywam, że zależy mi też na guzikach w kierownicy (przyzwyczajenie). Zaznaczę, że jest to jedyny spośród przeglądanych modeli, w którym siedzi już 7-mio biegowa skrzynia. Główny problem z tym egzemplarzem jest taki, że kiedy wysłałem VIN do wstępnego sprawdzenia to dostałem odpowiedź, że auto nie ma żadnej historii serwisowej :(. Obawiam się, że przez to mogę nie mieć szans na gwarancję...

2) http://allegro.pl/show_item.php?item=3287788830
Śliczny egzemplarz, który dopiero co się pojawił na allegro. Główna jego korzyść to wersja Cross, deklarowana pełna historia serwisowa i generalnie wygląda to wszystko w miarę wiarygodnie :roll:. Kolor też mi się bardzo podoba, po białym jest na drugim miejscu (teraz jeżdżę czarnym, dlatego chcę mieć biały, ale tak jak pisałem- nie po kolorze się używane auto wybiera). Do tego tak jak auto numer 1) wydaje się być porządnie wyposażony (wnoszę po srebrnych relingach i opisie).

3) http://otomoto.pl/volkswagen-touran-f-a ... 40157.html
Tutaj głównym atutem jest to, że gwarancję dostaje praktycznie na starcie. Podoba mi się wyposażenie, kolor mimo, że nie taki ładny jak w autach nr 1) i 2), ale za to najbardziej praktyczny. Poza tym bądźmy szczerzy- na tej feldze brzydki nie jest :). W tej ofercie niepokoi mnie głównie fakt, że wisi już ponad kwartał. Nie wiem czy to po prostu zbyt wysoka cena, czy może z autem jest coś nie tak i nikt nie chciał się na niego zdecydować :|. Tylko co może być nie tak z autem z salonu :?:.

4) http://otomoto.pl/volkswagen-touran-200 ... 14253.html
Główne atuty to przede wszystkim cena, ale też 2 dodatkowe fotele i dosyć bogate wyposażenie (zmieniarka, kolorowa navi :P) . Przełknąłbym nawet kierownicę, którą przecież jak się ktoś uprze można sobie wymienić. Ofertę dałem jako ostatnią, bo wydaje mi się najmniej wiarygodna ze względu na niską cenę. Jeśli jednak okazałby się OK to automatycznie staje się moim faworytem właśnie ze względu na niską cenę :P.

Mam jeszcze kilka sztuk na oku i cały czas się rozglądam. Zdaję sobie sprawę, że auta nie kupuje się oczami i nikt tutaj nie rozstrzygnie ostatecznie czy mam "łykać" konkretne auto. Nigdy nie kupowałem auta z drugiej ręki, poza tym widzę, że można się tutaj dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy- tylko trzeba pytać ;). Dlatego z góry dziękuję wszystkim za ewentualne komentarze i rady- pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Hm, ten białas(1) ma czarne tylne lampy od crossa... a cross (2) ma zwykłe poliftowe ciekawe dlaczego? :> I czy aby w crossie "z urzedu" schowek pasazera nie powinien byc zamykany na kluczyk?
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

1) powypadkowe auto z FR. Zwykle w samochodach z Francji nie będzie historii serwisowej, albo będą pojedyncze wpisy. Cena adekwatna do przeszłości. Jeżeli ma silnik BLS to po podpięciu kompa oszacujesz przebieg, ale jak ma BXE bez DPFa to szukaj wiatru w polu i przebieg jest nie do ustalenia. Kwestia jak podejdzie ten ubezpieczyciel - czy wierzą w stan licznika czy weryfikują głębiej PRZEBIEG?

Auto było robione przodem. W tej wersji powinien mieć czarne lampy i grill bez chromu. Ogólnie cena dobrych kilka tysięcy za niska za 2010, więc auto normalne nie będzie.

2) generalnie wygląda na "robioną" wersję cross. Wg mnie to przedlift po delikatnym tuningu. Tapicerka od przedliftowej wersji Goal, radio przedlift, schowek przedlift bez zamka.
Cross z zewnątrz powinien mieć nielakierowane listwy przednie na zderzaku i boczne. Poza tym inne tylne lampy i relingi (mocowania relingów powinny być czarne, jak w tym białym Touranie z 2010).

3) nic specjalnego nie widać bo zdjęcia kiepskie, ale o bezwypadkowości też nic nie zaznaczył, sprawdź historię, cena adekwatna do przebiegu.

4) cena nierealna za normalny samochód albo przebieg kosmos albo powypadowy albo kumulacja: przekręcony powypadek :)

Powodzenia i zastanów się nad gwarancją auta używanego - poczytaj warunki ubezpieczyciela, te ze strony na szybko przejrzałem i ewentualne naprawy których dotyczy gwarancja nie są zbyt kosztowne przy robieniu na własną rękę. Kwestia ile byś musiał zapłacić za tą polisę?
Awatar użytkownika
aki
Władca postów
Auto:: VW/AUDI
Imię:: Artur
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowań: 40 razy

Post autor: aki »

1) tak jak pisze admin, światła i grill higline nie są z tego auta, felgi z wersji freestyle. To nie jest amatorski opis a cwaniacki opis jak i foto, zdjęć tapicerki już nie zrobił. Auto z Francji tak że historii nie ma, i nie ma co sobie tym egzemplarzem głowy zawracać. Tanie auta z Fracji to mina na naszym rynku i auto skarbonka.

2) tapicerka aż razi w tym aucie i na 100% nie jest z tego modelu a z poprzedniej wersji Tourana Goal, wydaje mi się że ktoś pomalował tylko listy w przednim zderzaki i boczne na drzwiach aby dodać autu akcentu, chyba że była jakaś przygoda i zrobili to przy okazji. Relingi nie oryginalne Crossowskie, światła tylne także z wersji cywilnej po lifcie, radio i schowek jak admin pisze. Do tego przebieg na 90% nie wiarygodny. No i foto podciągnięte w programie aby auto się świeciło.

3) jedynie co to fajny i bardzo chodliwy kolor w tym aucie jest po za tym przebieg wydaje się także nie wiarygodny według mnie, jest to wersja trendline nawet nie jest bogato wyposażony.

4) wersja trendline, a felgi nie z tego modelu, trudno z tych zdjęć wywnioskować czy wypadkowe auto jest trzeba to zobaczyć na żywca, auto niezbyt ciekawe i cena śmieszna według mnie. Też bym go zaraz skreślił z listy.

Przeważnie taka gwarancja to pic na wodę i wyłudzanie pieniędzy, powiem ci tylko tyle jeżeli auto ze skrzynią automatyczną DSG było regularnie serwisowane i serwis skrzyni był także regularnie robiony to przy przebiegu 150 tkm nie powinno ni się dziać, i jeżeli dalej będziesz dbał o skrzynie i na czas robił serwis to spokojnie posłuży ci bezawaryjnie do 300 tkm. Reszta czyli normalna eksploatacja nie jest znowu taka droga.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Jest: AUDI A6 Avant CR, MERCEDES A180, VW UP, SKODA CITIGO
"Lieber Geld verlieren als Vertrauen" - Robert Bosch.
Image
Awatar użytkownika
basym
Kandydat

:? Ostudziliście nieco mój zapał, ale to dobrze bo niepotrzebnie przejechałbym pół Polski w poszukiwaniu auta, tracąc czas i pieniądze. Będę się rozglądać dalej i jak zobaczę coś co mnie interesuje to znów tutaj wrzucę. Pozdrawiam ;) .
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

Wiesz jeżeli chodzi o opinie na temat aut masz w swojej okolicy admina który ma wiedzę na ten temat i możesz zawsze zapytać czy ci nie pomoże. Zerknij do niego na aukcje tez ma auta które sprzedaje może coś wybierzesz.
Był: VW TOURAN CROSS, AUDI A3 SPORTBACK S-TRONIC, PASSAT B6 VARIANT SPORTLINE, VW TOURAN R-LINE, VW Golf V TDI, VW TOURAN UNITED 2.0 TDI, FIAT PANDA
Image
bdronka
Użytkownik
Auto:: Touran R-Line, DSG, BMM
Imię:: Radek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: bdronka »

Basym:Jak chcesz kupić porządne auto, którego będziesz pewny - jedz do DE, poproś o pomoc, z forum albo aki albo admin Ci pomogą, nie wiem tylko czy w budżecie sie wyrobisz. Ja szukałem samochodu w PL jakieś poł roku - z mniejszym lub większym zaangażowaniem, z doświadczenia mogę Ci powiedzieć że 99,999% handlarzy oszukuje - albo samochód walony albo kręcony. No i bezwypadkowy to nie to samo co bezkolizyjny:) Oszukują nawet najwięksi handlarze, z mobile-net na czele.
Jak chcesz szukać w PL, zaopatrz sie w miernik grubości lakieru, przewód do laptopa i kogoś (np aki) kto sprawdzi historię w serwisie.
Awatar użytkownika
basym
Kandydat

Re: Touran 1.9 DSG 2006-2010 do 150.000 km przebiegu.

http://otomoto.pl/volkswagen-touran-2-0 ... 19322.html

Nie zbyt piękne by mogło być prawdziwe?? Gdzie jest haczyk?
WDvw
Przeglądacz
Auto:: Touran 2.0 BKD
Imię:: Patryk
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: WDvw »

Na pewno nie ma xenonu.
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

basym pisze:http://otomoto.pl/volkswagen-touran-2-0-tdi-C31419322.html

hahahaha... haczyk jest tu, że to jedna wielka ściema :brawa: nawet nr telefonu nie ma? czy Wy naprawde wierzycie w takie cuda? :D
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

Wpłać zaliczkę to się przekonasz ;)
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Dobra Białystok czyli kilka minut i mogę go obejrzeć tylko w jaki sposób mam z nim się umówić ??
tomix
Zaawansowany
Auto:: Touran 1,6 TDI 2011
Imię:: TOMEK
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 11 razy

Post autor: tomix »

basym pisze:http://otomoto.pl/volkswagen-touran-2-0-tdi-C31419322.html

Pelno takich ogloszen, bez nr telefonu tylko mail. Z ciekawosci kiedys napisalem gdzie i kiedy sie moge umowiac na ogledziny-- haha cyrki sie zaczely, historie ze auto w angli jest bo wyjechal do pracy i juz nie wraca do kraju, ze jest duze zainteresowanie ze trzeba zaliczke wplacic i auto mi pod adres na lawecie przyjedzie juz z wszystkimi dokumentami-- linka wyslali firmy transportowej jaka bedzie mi to przywozic, nr konta oczywiscie. Napisalem z innego maila to inna historia ze sa pilnie pieniadze potrzebne i nie zalezy na cenie, zapraszaja mnie tez do angli abym przylecial na ogledziny samochodu hehe bo on stracil prawo jazdy i nie moze przyjechac do kraju, z reszta sami napiszcie z ciekawosci to gwarantuje wam komedie. A tak po za tym to z ciekawosci kto moze byc tak glupim i sie na takie cos nabierac.
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

basym popatrz na to. http://darohh.otomoto.pl/volkswagen-tou ... 98845.html

Ja kupowałem u niego, i koleżanka Spiochu również. Po 5 latach mogę stwierdzić że nie wciska byleczego
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Awatar użytkownika
aki
Władca postów

Juz pisalem na ten temat, a widzę ze zainteresowanie fikcyjnymi ogłoszenia mi dalej rośnie.

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Image
ODPOWIEDZ