Czujnik temperatury powietrza - fiksuje?!

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 3 razy

Czujnik temperatury powietrza - fiksuje?!

Post autor: lukasz22i »

Mam pewne podejrzenia co do nieprawidłowości jakie pokazuje termometr, wg. mnie czujnik fiksuje.

Zauważyłem że przy wyższych temperaturach pokazuje za mało, co prawda są to moje odczucia i wypadało by np. porównać ze wskazaniami innego auta ale sytuacja z wczoraj. Wsiadam k. 11ej do auta, na dworze patelnia, słońce przypala, patrzę a na termometrze 23.5st.C, myślę na pewno jest więcej, po ruszeniu i przejechaniu ok kilometra już pokazywało 25.5st.C.
Pod wieczór po wyraźnym ochłodzeniu po deszczu i burzy wsiadam i co...znowu 23.5st.C.

Kilka razy zdarzyło mi się zauważyć że temp. jest często wyższa na dworze niż pokazuje termometr w samochodzie a także potrafi pokazywać tą samą wartość na starcie przy różnych warunkach temperaturowych za dnia.

Myślę czy by go nie wymienić bo działa mi na nerwy :D czy to ustrojstwo siedzi w zderzaku na dole? Idzie to szybko wymienić?
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

lukasz22i pisze:czy to ustrojstwo siedzi w zderzaku na dole?
tak jest na dolnej środkowej kratce zderzaka, lekko po prawej stronie stojąc przodem do auta...
lukasz22i pisze:Idzie to szybko wymienić?
zdjąć to łatwo ale musisz wtyczkę rozłączyć, a juz nie pamietam jak przewody "biegną"...

osobiście uważam, że wszystko może być wporządku... podłącz sobie Vag-a i popatrz na inne czujniki temperatury, jakie wartości pokazują... czy różnią się znacznie od tego...
Awatar użytkownika
viscum
Użytkownik
Auto:: 1.5 evo 7 os. 2020
Imię:: Wojtek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 8 razy

Re: Czujnik temperatury powietrza - fiksuje?!

Post autor: viscum »

Witam,

U mnie podobnie się dzieje - dasz znać, jak sprawa się skończyła ??

pozdr,
W.
lukasz22i pisze:Mam pewne podejrzenia co do nieprawidłowości jakie pokazuje termometr, wg. mnie czujnik fiksuje.

Zauważyłem że przy wyższych temperaturach pokazuje za mało, co prawda są to moje odczucia i wypadało by np. porównać ze wskazaniami innego auta ale sytuacja z wczoraj. Wsiadam k. 11ej do auta, na dworze patelnia, słońce przypala, patrzę a na termometrze 23.5st.C, myślę na pewno jest więcej, po ruszeniu i przejechaniu ok kilometra już pokazywało 25.5st.C.
Pod wieczór po wyraźnym ochłodzeniu po deszczu i burzy wsiadam i co...znowu 23.5st.C.

Kilka razy zdarzyło mi się zauważyć że temp. jest często wyższa na dworze niż pokazuje termometr w samochodzie a także potrafi pokazywać tą samą wartość na starcie przy różnych warunkach temperaturowych za dnia.

Myślę czy by go nie wymienić bo działa mi na nerwy :D czy to ustrojstwo siedzi w zderzaku na dole? Idzie to szybko wymienić?
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

viscum, w sumie to się nie skończyła bo się za to nie zabrałem z braku czasu...
Awatar użytkownika
viscum
Użytkownik

Ja do wczoraj miałem wątpliwości, może w cieniu, może czujnik schowany, ale dzisiaj rano pokazywał : -35C !
Załączniki
WP_20130709_002 (2).jpg
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik

viscum pisze:Ja do wczoraj miałem wątpliwości, może w cieniu, może czujnik schowany, ale dzisiaj rano pokazywał : -35C !
:super: tego nie miałem
Awatar użytkownika
viscum
Użytkownik

Naprawa dzień 1:

Serwis - jedyny z klubowej mapy w okolicy.

"Pewnie czujnik i przypadkiem taki mamy"
Po wymianie - 5 minut - temperatura wzrosła z -29C na + 21C - ale jakoś wydawało mi się, ze jest cieplej.
Przejechałem około 3 km - powrót - temperatura spadła do +20C, wzrosła do +23C i nadal stabilnie.
Poskładali - odpaliłem - znowu temperatura minusowa.
(sprawdzili temperaturę przy zderzaku około 30C)
Kolejna diagnoza - może wtyczka - ta w zderzaku to około 20 minut, brak poprawy.
Odkręcili osłonę silnika - zajrzeli - i odpuścili na dzisiaj - kolejny etap w poniedziałek.

W komputerze wyszedł im błąd czujnika, ale czy to ze względu na to, że go wypinali - tego nie wiem - innych błędów nie było.

Tak się teraz zastanawiam - czy gdyby wtyczka była uszkodzona/zamoczona/zaśniedziała itp. to czy byłaby błędnie wyświetlana temperatura, czy brak temperatury jak po odpięciu czujnika ?

PS -off topic - gdyby ktoś chciał wiedzieć jak niską temperaturę potrafi wyświetlić (w polskich warunkach będzie to trudne) to co najmniej -45C :roll:
ODPOWIEDZ