Zablokowane drzwi - lewy tył
- BartG
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Zablokowane drzwi - lewy tył
Witam,
przeszukałem wszystkie tematy na forum, ale nie znalazłem konkretnego rozwiązania problemu... od jakiegoś czasu zaczęły mi się blokować tylne lewe drzwi, na dzień dzisiejszy chyba zablokowały się na amen. Wcześniej po kilku próbach przycisk - klamka, szło je otworzyć, zamówiłem zamek i chcę się zabrać za naprawę.
Słychać charakterystyczny dźwięk próby otwarcia podwójne tykanie jak na tym filmie: http://www.youtube.com/watch?v=XewJLTAwiIA
Po mimo kilkudniowych prób przyciskiem, klamka dwa razy od wewnątrz i z pilota nie chcą się otworzyć) może ktoś ma jakiś sposób aby je otworzyć) Bez tego nie mam jak zabrać się za naprawę, wymianę zamka.
Z góry dziękuję.
przeszukałem wszystkie tematy na forum, ale nie znalazłem konkretnego rozwiązania problemu... od jakiegoś czasu zaczęły mi się blokować tylne lewe drzwi, na dzień dzisiejszy chyba zablokowały się na amen. Wcześniej po kilku próbach przycisk - klamka, szło je otworzyć, zamówiłem zamek i chcę się zabrać za naprawę.
Słychać charakterystyczny dźwięk próby otwarcia podwójne tykanie jak na tym filmie: http://www.youtube.com/watch?v=XewJLTAwiIA
Po mimo kilkudniowych prób przyciskiem, klamka dwa razy od wewnątrz i z pilota nie chcą się otworzyć) może ktoś ma jakiś sposób aby je otworzyć) Bez tego nie mam jak zabrać się za naprawę, wymianę zamka.
Z góry dziękuję.
-
- Przeglądacz
- Auto:: TOURAN 1.9 TDI 2004
- Imię:: .
Witam nie sprawdzałem jak jest zamek zamocowany w touranie ale
podobny problem przerabiałem ze skodą centralny zamek otwierał troje drzwi a czwarte otwierałem ręcznie od środka zignorowałem to gdyż była zima myślę sobie jak będzie ciepło to się zobaczy kto by tam rozbierał tapicerkę na mrozie
a tu po paru miesiącach tylne drzwi pasażera nie chcą się otworzyć ani zewnątrz ani od środka no i problem
. Zdemontowałem tylne siedzenia tapicerkę drzwi tą blachę na drzwiach widzę jakieś cięgła ciągnę i nic.Może styki puściłem sygnał do otwarcia cętralnego zamka zero reakcji.Na jakimś forum znalazłem podobny problem i pytam kolegę co z tym zrobić jako że u mnie nie można było otworzyć drzwi żeby zdemontować zamek polecił mi go po prostu rozpruć na dwie części,powiem tak ciężko było ale dało rady oczywiście zamek wymieniłem i znowu wszystko gra.Popytaj jeszcze na innych forach może są inne sposoby.
podobny problem przerabiałem ze skodą centralny zamek otwierał troje drzwi a czwarte otwierałem ręcznie od środka zignorowałem to gdyż była zima myślę sobie jak będzie ciepło to się zobaczy kto by tam rozbierał tapicerkę na mrozie

- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
Mi 2 tygodnie temu pod szpitalem w Olsztynie chcieli ukraść autko ale musiał ktoś spłoszyć tego nie umiejętnego osobnika ponieważ zostawił mi niezły bałagan zablokował drzwi, że nie chciały się otworzyć a klamka była wyrwana musiałem nieźle po powrocie do domu nakombinować żeby otworzyć drzwi bo tapicerki nie da rady zdjąć przy zamkniętych drzwiach tylko, że ja miałem problem z drzwiami kierowcy na dodatek niedawno założyłem nowy zamek z czego relacje zdałem tu http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5543
żeby otworzyć drzwi musiałem zdjąć tylne i wtedy miałem dostęp do odkręcenia wkładki klamki zew. itd trochę pogmerałem i udało się odblokować zamek. U Ciebie proponuje, żebyś najpierw spr przewody do których masz dostęp a jak nic to nie pomoże to musisz zwalić tapicerkę z drzwi tak jak napisał kolega wyżej wyjąć siedzenie z tyłu listwy na dole itd. powinno wtedy udać się coś z tym zrobić żeby odblokować drzwi
żeby otworzyć drzwi musiałem zdjąć tylne i wtedy miałem dostęp do odkręcenia wkładki klamki zew. itd trochę pogmerałem i udało się odblokować zamek. U Ciebie proponuje, żebyś najpierw spr przewody do których masz dostęp a jak nic to nie pomoże to musisz zwalić tapicerkę z drzwi tak jak napisał kolega wyżej wyjąć siedzenie z tyłu listwy na dole itd. powinno wtedy udać się coś z tym zrobić żeby odblokować drzwi

- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
Poszukaj w manualach jak zdjąć tapicerkę drzwi. Jak kolega pisze są na 6 spinkach, które działają w ten sposób, że mają trzpień, który je rozpycha od środka i wtedy są zamocowane.BartG pisze: ale jak mam się dobrać do tej tapicerki ? (żeby jej za bardzo nie nie uszkodzić)
Ponieważ jest ciepło (tapicerka będzie elastyczna) to proponuję zaopatrzyć się w coś w stylu breszki do wyciągania gwoździ, tylko z tworzywa i musisz podważać tapicerkę, a później ciągnąć.
Wszystko powinno ładnie puścić bez urywania ale to tylko teoria, bo prawidłowo, to powinieneś najpierw rozpiąć spinki.
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... d177#86752
-
- Przeglądacz
- Auto:: TOURAN 1.9 TDI 2004
- Imię:: .
Z tymi przewodami to kolega ma rację jak masz dojście zdemontuj osłonę gumową przewodów i sprawdz przewody czy nie są popękane przypomniałem sobie że w audi ktoś miał podobny problem tyle że od strony kierowcy ale zaleta była taka że można było je otworzyć kluczykiem i polutować przewody które się naderwały a przewody w dzisiejszych samochodach są cienkie jak drut 

-
- Początkujący
- Auto:: cross BLS 2007
- Imię:: Janusz
Witam Kolegów!
Spotkała mnie podobna niespodzianka z tylnymi lewymi drzwiami. Otwierają się wszystkie drzwi z wyjatkiem tych z kierowcą. Dodatkowym problemem jest fakt, że było ustawione zabezpieczenie przed otworzeniem ich od wewnątrz ( mam zamontowany fotelik dla wnuczki). Może koledzy cos poradzicie w tym temacie.
Spotkała mnie podobna niespodzianka z tylnymi lewymi drzwiami. Otwierają się wszystkie drzwi z wyjatkiem tych z kierowcą. Dodatkowym problemem jest fakt, że było ustawione zabezpieczenie przed otworzeniem ich od wewnątrz ( mam zamontowany fotelik dla wnuczki). Może koledzy cos poradzicie w tym temacie.

-
- Specjalista
- Auto:: Touran
- Imię::
Coś ostatnio nie mam szczęścia do zamków. Ten w klapie po kombinacjach mechanika jakoś działa, ale czasem klapa zaskakuje dopiero za 3 razem. Wczoraj z kluczyka zamykały się wszystkie drzwi oprócz tylnych prawych, które dawały się zamknąć tylko przyciskiem obok kierowcy. Pierwsze co to szprejem go (WD40), ale nie zadziałał. Wieczorem załapał i po kilku próbach bez problemu. Podejrzewam, że szczęście długo nie potrwa, więc czy ktoś może polecić jakiś dobry namiar na zamki?