Witam wszystkich Turanowiczow,
od dwoch lat jestem szczesliwym posiadaczem Turana eksploatacja przebiega pomyslnie lecz ostatnio moje sprzeglo sie dziwnie zachowuje, od jakiegos czasu bierze na samym dole, podczas jego zwalniania pedal ma chwilowy 'postoj' i wyrazny skok przy okolo 1/4 od gory a czasami pozostaje w takim polozeniu. Gdy sie tak zblokuje musze go lekko stopa do gory podciagnac, jesli tego nie zrobie to biegi wchodza ciezko i ze stuknieciem. Podejrzewam ze jest ono juz do wymiany autko ma przebieg 230 tys. Nie jestem pewien czy musze wymieniac dwumase ale na zimnym silniku pali od strzala i nie trzesie, jak sie zagrzeje trzeba chwile pokrecic, roznie od 3 do 5 obrotow, a potem silnik troche skacze. Czasami przy postoju troszke czuc jakies kolysanie silnika ale sporadycznie, w czasie jazdy wszystko ok. Do wymianiy mam rowniez rozrzad jako ze ostatni raz byl robiony przy 98 tys.
Co myslicie o tych symptomach?
Co jeszcze wymienic przy okazji wymiany sprzegla (jesli konieczna)?
Pozdrawiam
sprzeglo i dwumasa
- r00x
- Przeglądacz
- Auto:: Audi A4 2.0 TFSI Quattro
- Imię:: Sebastian
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Pewności 100% nie mam ale to są objawy które by na to wskazywały. Kiedyś kolega Niko02 miał podobny problem tylko że jego pedał już pozostał w podłodze i to właśnie był wysprzęglik. Jeżeli dobrze pamiętam to własnie stało mu się to po wymianie kompletnego sprzęgła (dwumas i sprzęgło ale bez wysprzęglika).Slawkos pisze:Nie wiem czy u mnie bylo kiedykolwiek robione sprzeglo, jak to sie przedstawia u Ciebie r00x?
Czytalem na forum vw ze to moze byc walnieta pompka sprzegla wiec jaka masz pewności ze to wysprzeglik?
U mnie przy sprzęgle nic nie było robione od nowości.
- niko02
- Władca postów
- Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
- Imię:: Michał
- Podziękował: 384 razy
- Otrzymał podziękowań: 325 razy
U mnie to się stało bez niczego. Do tej pory nie wymieniałem sprzęgła, mam już 230kkm i nic się nie dzieje. Wysprzęglik po prostu padł bez żadnych wcześniejszych oznak. Wcisnąłem sprzęgło i już zostało w podłodze.r00x pisze: Pewności 100% nie mam ale to są objawy które by na to wskazywały. Kiedyś kolega Niko02 miał podobny problem tylko że jego pedał już pozostał w podłodze i to właśnie był wysprzęglik. Jeżeli dobrze pamiętam to własnie stało mu się to po wymianie kompletnego sprzęgła (dwumas i sprzęgło ale bez wysprzęglika).