Audi A8 D3 - 3.0TDI / 4.0TDI / 4.2TDI
-
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Audi A8 D3 - 3.0TDI / 4.0TDI / 4.2TDI
Witam
Przyszedł czas, że mogę w końcu sobie pozwolić na spełnienie małego marzenia, które za mną chodzi od lat.. a mianowicie zakup A ósemki.
I tutaj pojawił się u mnie dylemat odnośnie silnika, ustaliłem że będzie to diesel; jednak za cholerę nie wiem który by się najlepiej sprawdził. Dużo godzin spędzonych na czytaniu opinii i totalny mętlik w głowie. Auto będzie mi służyło bardziej do zabawy, nie planuję robić nim codziennie nie wiadomo jakich tras. (od tego jest Touran ;D)
Chodzi mi głównie o awaryjność, 2 litry w tą czy w tą przy spalaniu nie ma znaczenia.
Wiem że to forum Tourana i pewnie niewiele osób może mi pomóc ale forum "A8" jest chyba wymarłe i tam tym bardziej nie otrzymam odpowiedzi. Więc jeśli ktoś miał do czynienia z tymi jednostkami to proszę o własną opinię.
Pozdrawiam
Przyszedł czas, że mogę w końcu sobie pozwolić na spełnienie małego marzenia, które za mną chodzi od lat.. a mianowicie zakup A ósemki.
I tutaj pojawił się u mnie dylemat odnośnie silnika, ustaliłem że będzie to diesel; jednak za cholerę nie wiem który by się najlepiej sprawdził. Dużo godzin spędzonych na czytaniu opinii i totalny mętlik w głowie. Auto będzie mi służyło bardziej do zabawy, nie planuję robić nim codziennie nie wiadomo jakich tras. (od tego jest Touran ;D)
Chodzi mi głównie o awaryjność, 2 litry w tą czy w tą przy spalaniu nie ma znaczenia.
Wiem że to forum Tourana i pewnie niewiele osób może mi pomóc ale forum "A8" jest chyba wymarłe i tam tym bardziej nie otrzymam odpowiedzi. Więc jeśli ktoś miał do czynienia z tymi jednostkami to proszę o własną opinię.
Pozdrawiam
VW Touran 1.9TDI '08 KLIKNIJ
- Johny7205
- ____________________
- Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
- Imię:: Janek
- Podziękował: 69 razy
- Otrzymał podziękowań: 60 razy
Highline, mój kolega ćwiczył A6 i A8 w 3.0 TDi. Generalnie chwali ten silnik za bardzo dobre możliwości chip tuningu i wytrzymałość. Do 4.2 też nie miał uwag. On jednak kupuje samochody nowe fabrycznie albo 1-2 letnie.
Myślę, że jeśli kupujesz dla siebie jako drugi samochód do zabawy to wybierz 4.2tdi z pewnym a nie kombinowanym przebiegiem. ja miałem okazję przejechać się vw phaetonem z 4.2 tdi i jak dla mnie zawodowy silnik.
Tak czy inaczej w obydwu przypadkach satysfakcja gwarantowana. W końcu to A8.
Myślę, że jeśli kupujesz dla siebie jako drugi samochód do zabawy to wybierz 4.2tdi z pewnym a nie kombinowanym przebiegiem. ja miałem okazję przejechać się vw phaetonem z 4.2 tdi i jak dla mnie zawodowy silnik.
Tak czy inaczej w obydwu przypadkach satysfakcja gwarantowana. W końcu to A8.

- Marco_Polo
- Specjalista
- Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
- Imię:: Marek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Highline sporą wiedzę odnośnie silników i aut mają Rob555 i JacaTouran gdyż zajmują się tym zawodowo. Zapytaj się ich na PW pewnie udzielą cennych rad.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
-
- Użytkownik
- Auto:: Touareg 262KM
- Imię:: Tomasz
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
witam
ja 3.0 bym odpuścił
diesel ten cierpi na awarie układu wtryskowego. Najczęściej uszkodzone są wtryskiwacze ale czasem wymiany wymaga także pompa. Koszty takich naprawy to wydatki o wartości często przekraczającej sumę ponad 10 koła
potem jeszcze problemy z hałasującym łańcuchem rozrządu czego źródłem jest uszkodzenie górnych napinaczy. Naprawa kosztuje tyle, ile naprawa układu wtryskowego
moim zdaniem 4.2 taki bym wybrał
ja 3.0 bym odpuścił

diesel ten cierpi na awarie układu wtryskowego. Najczęściej uszkodzone są wtryskiwacze ale czasem wymiany wymaga także pompa. Koszty takich naprawy to wydatki o wartości często przekraczającej sumę ponad 10 koła
potem jeszcze problemy z hałasującym łańcuchem rozrządu czego źródłem jest uszkodzenie górnych napinaczy. Naprawa kosztuje tyle, ile naprawa układu wtryskowego

moim zdaniem 4.2 taki bym wybrał

-
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2006 2.0 TDI BMM
- Imię:: Błażej
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
A ja mam A8 4.2 w benzynie i wydaje mi się że jest to najlepszy silnik do tego auta,mało skomplikowany a zatem i mało awaryjny.Diesle jak wiadomo mogą pociągnąć ostro po kieszeni w razie jakiejś awarii.Teraz będę gazował furkę także koszty sporo się obniżą,wylukałem już instalację Prins,miałem okazję jeżdzić takim Audi z tą instalacją i nie czuć żadnej różnicy między benzyną a LPG.
-
- Użytkownik
Witam
Dzięki za odświeżenie tematu
Niestety poszukiwania nadal trwają. Myślałem że zakup takiej A8 to sprawa prostsza niż np zakup Tourana.. Wyobrażałem sobie te auta jako mniej zajeżdżone itp.. Jednak trochę się myliłem. Pojeździłem trochę po kraju.. co do silników to zakochałem się w 4.2 TDI
A co do samego egzemplarza to ciężko się na coś zdecydować, pieniądze jednak sporo większe niż przy Touranie i więcej się też wymaga od auta. Powątpiewam, że do zimy uda mi się coś znaleźć. Mimo wszystko z A8 nie odpuszczę 
Dzięki za odświeżenie tematu

Niestety poszukiwania nadal trwają. Myślałem że zakup takiej A8 to sprawa prostsza niż np zakup Tourana.. Wyobrażałem sobie te auta jako mniej zajeżdżone itp.. Jednak trochę się myliłem. Pojeździłem trochę po kraju.. co do silników to zakochałem się w 4.2 TDI

-
- Początkujący
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
A tego widziałeś? http://otomoto.pl/audi-a8-4-0-tdi-salon ... 17996.html
Pełen serwis, bezwypadek i właściciel skory do negocjacji. Kolega z innego forum, dlatego wrzucam ofertę.
Pełen serwis, bezwypadek i właściciel skory do negocjacji. Kolega z innego forum, dlatego wrzucam ofertę.
- Marco_Polo
- Specjalista
- Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
- Imię:: Marek
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Highline napisz jaki rocznik i wyposażenie Ciebie interesuje czasami coś ktoś będzie widział fajnego i napisze.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
-
- Użytkownik
Audi A8 D3 4.2TDI 2007rok i w górę (duży grill i ledy z tyłu) najlepiej czarny
Wyposażenie każda A8 ma fajne więc tu nie ma co się rozpisywać.
Pozdrawiam

Wyposażenie każda A8 ma fajne więc tu nie ma co się rozpisywać.
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
Oglądało się "Transportera"...JEDARO pisze:no czarna to podstawawygląda nieziemsko

Przedlifta w sumie nietrudno na polifta zrobić

Cenowo to tak powiedzmy do 100-110k.