Jazda na niemieckich blachach

Problemy ogólne, które nie pasują do innych tematów.
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Jazda na niemieckich blachach

Post autor: andrz3j »

Potrzebuję na 3 dni auta 7 osobowego a niestety mój Touran jest 5-osobowy...
Byłem u kolegi co ma wypożyczalnie i niestety brak wolnego auta :/
Ale sąsiad ma Zafirę 7 osobową na niemieckich blachach, która może mi pożyczyć...
Tyle że nie wiem jak to wygląda "prawnie"...

Mam dwie opcje :
1. Zafira ma blachy niemieckie ale ubezpieczenie wykupione w polsce na numery niemieckie (sąsiad tak jeździ ale z tego co wiem to nie jest to do końca prawnie w porządku).
2. Moge wykupic blachy na 3 dni niemieckie + ubezpieczenie "inblanko". Takie blachy mogę kupić w poblizu trasy do Świecka. Blachy tłoczone sa na miejscu i papier wystawiany inblanko, ktory samemu się wypełnia... Na takich blachach ludzie ściagaja auta do Polski (jednak najczęsciej wykupują je w Niemczech).

Jak słyszę papier inblanko i słowa tablice tłoczone na miejscu to mam różne mysli :)
Jak to wygląda prawnie?
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
FreeStyle
Użytkownik
Auto:: 2,0TDI 130KW 4motion DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 80 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Post autor: FreeStyle »

Nie jestem ekspertem ale wydaje mi się, że do blach czasowych powinieneś mieć umowę kupna (czyli na jakiej podstawie założyłeś te blachy). Natomiast ja sam kilka lat temu jeździłem około miesiąca na numerach niemieckich z niemieckim ubezpieczeniem i było to legalne. Niemiec, który przyjechał na dłużej do Polski użyczał mi swoje auto. Byłem kontrolowany przez Policję i spoko.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

wg mojej wiedzy dokumentem dopuszczającym pojazd do ruchu jest ważny dowód rejestracyjny, aktualne badanie techniczne, ważne tablice rejestracyjne oraz ważna polisa OC oraz dla pojazdu zarejestrowanego poza PL - imienny dokument potwierdzający prawo do użytkowania pojazdu.
hatsoff
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Tablice

Post autor: hatsoff »

Witam. To powinno pomóc. pozdrawiam
www.zolte-tablice.pl/
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Auto:: Touran
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Re: Jazda na niemieckich blachach

Post autor: admin »

andrz3j pisze:
Mam dwie opcje :
1. Zafira ma blachy niemieckie ale ubezpieczenie wykupione w polsce na numery niemieckie (sąsiad tak jeździ ale z tego co wiem to nie jest to do końca prawnie w porządku).
2. Moge wykupic blachy na 3 dni niemieckie + ubezpieczenie "inblanko". Takie blachy mogę kupić w poblizu trasy do Świecka. Blachy tłoczone sa na miejscu i papier wystawiany inblanko, ktory samemu się wypełnia... Na takich blachach ludzie ściagaja auta do Polski (jednak najczęsciej wykupują je w Niemczech).
Te żółte blachy i ubezpieczenie są tak samo "legalne" jak niebieskie (niemieckie) +polskie OC.
Tzn. póki jest dobrze to OK, jak coś się stanie (stłuczka itp) to obie wersje są lipne a ubezpieczenie nic nie pokryje.

Dla policji to najlepiej kupić na allegro naklejki na niemieckie blachy i polskie OC.

Nie każdy policjant wie o co chodzi a koszt niższy niż lipnych żółtych blach ;)
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: andrz3j »

Na obecna chwile moge od kolegi z wypożyczalni wziąć 6-osobowego Fiata Multiple :/ lub Citroena Jumpy po którego pojechał do Norwegi (zatrzymany przez policje...) Jutro lub pojutrze bede wiedział więcej odnosnie Jumpy.
Dzięki za informacje, w każdym razie Zafirę z "żółtymi blachami" sobie odpuszczam.
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
ODPOWIEDZ