Pierwsza poważniejsza chyba awaria w moim touranie. Jak to w elektronice elektryce bywa zwarcie czasem się zdarzy a miało miejsce na tylnej zapalniczce - za dużo modziłem
No i się okazało że wszystkie siadły zapalniczki. Żadna nie ma napięcia, bezpieczniki sprawdzone 42 i 47 bodajże no dla pewności przeleciałem wszystkie i są ok.
Co dalej radzicie co sprawdzić?
Rady potrzebne na gwałt bo nic nie moge podłączyć
Mechatronik z zawodu..
bujający w świecie Elektroniki i Automatyki
nie nie zasilanie tylko bralem z zapalniczki nie rozbierałem jej. wyczytalem ze wszystkie zapalniczki w aucie zabezpieczone są 80, albo 100 tką Amper kolo akumulatora musze sprawdzić te największe w skrzynce bo tych dużych amperowo nie sprawdzałem zakładając że zapalniczki zabezpieczone są maksymalnie 30Amperowymi.
Mechatronik z zawodu..
U mnie było tak, że zamykając schowek pasażera przyciąłem kabel od podłączonej pod gniazdo nawigacji. Nastąpiło zgniecenie kable i wywaliło bezpiecznik nr 47 w skrzynce przy kierowcy. Nie było zasilania we wszystkich gniazdach zapalniczki.
podlacze sie pod temat.pare dni temu podczas pompowania kola wysiadlo mi zasilanie przedniej i tylnej zapalniczki.gniazdo 12V w bagazniku dziala.bezpiecznik od zapalniczek jest dobry."duze" bezpieczniki kolo akumulatora sa dobre.co mozna jeszcze sprawdzic?
co ciekawe w zestawie nie ma bezpiecznika od gniazda 12V[brak jest wyprowadzonych stykow].
Sprawdź pierwsze co to czy nie masz bezpiecznika we wtyku zapalniczki. bo tam często wkładają i jak siada zasilanie to pierwszy który wyskakuje to ten we wtyczce. zasilania nie masz przód i tunel a bagażnik jest ?
Mechatronik z zawodu..
gsmfun pisze:Sprawdź pierwsze co to czy nie masz bezpiecznika we wtyku zapalniczki. bo tam często wkładają i jak siada zasilanie to pierwszy który wyskakuje to ten we wtyczce. zasilania nie masz przód i tunel a bagażnik jest ?
w bagazniku jest.natomiast nie ma bezpiecznika od tego gniazda.
Kurcze to masz chyba jakaś inna wersje turka czy juz sam nie wiem. wedlug rozpiski jak potem zrobilem zwarcie na przodzie wyskoczyl bezpiecznik z kabiny po podmianie na nowy zasilanie tunel i przód wróciło tak to u mnie wyglądało.
Mechatronik z zawodu..