Zestaw głośnomówiący - jak podłączyć?

Problemy dotyczące radioodtwarzaczy, zmieniarek, systemów nawigacji, CB itp.
rowaj
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 AVQ 2003 Szary
Imię:: Bartosz
Podziękował: 2 razy

Zestaw głośnomówiący - jak podłączyć?

Post autor: rowaj »

Cześć, podłączyłem zestaw nokii ck-15w do radia rds300 ale jak ktoś dzwoni, to radio zostaje wyciszone, wchodzi w tryb PHONE ale nic nie słychać albo tylko część pierwszego słowa. dzwoni tylko telefon /w głośnikach nie/. czy to będzie do zrobienia za pomocą kodowania, trzeba coś uaktywnić czy to nie będzie działało /w co nie chce mi się wierzyć/. Spotkał się ktoś z problemem, wie jak rozwiązać?

Mam jeszcze problem ze znalezieniem czujnika wyłączenia stacyjki. znalazłem jedno połączenie z małym napięciem, które zanika po chwili po tym jak wyciągnę kluczyk, ale jak się do tego podłączyłem zestawem, to nie zadziałało automatyczne wyłączanie.

z góry dzięki za pomoc
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Witam, radio "rds" ? Albo radio RCD albo navi RNS.
Nic nie musisz kodować, bo żaden zestaw poza ori nie jest aktywnie wspierany.
Pytanie gdzie podłączyłeś wyjście z zestawu Nokii (głośnik)? Powinieneś pod TEL- (masa) i TEL+ (sygnał) w radiu/navi
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
rowaj
Przeglądacz

aaa! RCD300. Take najprostsze :) No to tutaj bura do kolegi z forum, który mi srzedał :P powiedział, żebym się wlutował kablami z zestawu w kable głośników :/ Jak to przełożę, to będzie hulało? :O :]

a wiesz może gdzie podłączyć przewód do wyłączania zestawu? w instrukcji jest napisane, żeby podłączyć do czujnika zapłonu
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów

W opisie pod nickiem nie masz rocznika auta :( więc nie wiem, czy masz np. gniazdo zapalniczki zasilane po stacyjce. Jeśli nie, to najlepiej poszukać wśród bezpieczników w kabinie. Możesz ewentualnie podłączyć się pod radio (styk wyjścia na wzmacniacz, zmieniarkę), ale wtedy zestaw działał by tylko przy włączonym radyjku.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
rowaj
Przeglądacz

1.9 TDI 74 kW, 100 KM rok 2003. zapalniczka daje mi cały czas prąd, tj. mogę np. ładować telefon na wyłączonym silniku albo rozmawiać przez CB. zaraz wszystko uzupełnie. czyli ten niebieski kabel ma być podłączony do np. bezpiecznika gdzie podczas wyłączenia silnika nie ma prądu czy ten prąd się pojawia? z góry dzięki. piwko leci :) :piwo:
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów

rowaj pisze:czyli ten niebieski kabel ma być podłączony do np. bezpiecznika gdzie podczas wyłączenia silnika nie ma prądu
Tak, a dokładniej zapłonu. Próbówka w rękę i eksperymentuj, może znajdziesz wolne gniazdo, gdzie będzie fabryczny wielostyk (mostek) - to było by najlepsze. Tam wciskasz męską wsuwkę konektora i gotowe.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
ODPOWIEDZ