Trzecia tablica rejestracyjna

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Chester
Przeglądacz
Auto:: Touran, 1.9 TDI BKC, 2006
Imię:: Mariusz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Trzecia tablica rejestracyjna

Post autor: Chester »

Witam :cze:

Pytanie mam związane z trzecią tablicą rejestracyjną jak to tak naprawdę jest :)
Ponieważ chciałem założyć sobie bagażnik rowerowy na hak i jak wszystkim wiadomo taki bagażnik (z rowerami) zasłania tablicę rejestracyjną. Oczywiście sam w sobie posiada oświetlenie.
Byłem w urzędzie i powiedzili mi że nie można dostać trzeciej tablicy rejestracyjnej. Jeżeli używam takiego bagażnika muszę sobie odpiąć z klapy bagażnika i przypiąć do baganika rowerowego.
Czy mogę wykonać taką tablice sam? Z kartonu? Ponieważ ciągłe odpinanie tablicy jest bez sensu a kto mi zwróci kasę za uszkodzoną ramkę tablicy rejestracyjnej?

Zachęcam do rozmowy :) Może w Waszych urzędach da się to załatwić :)

Pozdrawiam![/code][/fade]
Awatar użytkownika
Cesarz
Władca postów
Auto:: 5T1 2.0TDI, DFHA 2017
Imię:: Michał
Podziękował: 629 razy
Otrzymał podziękowań: 223 razy

Post autor: Cesarz »

Chester, poszukaj w necie firmy co Ci wytłoczy tablice jaka sobie zażyczysz. Kolega z pracy tak zrobił
1T1 HL 2005 2.0 TDI BKD+ 176KM/350Nm
5T1 HL 2017 2.0 TDI DFHA 190KM/400Nm
Finigus
Początkujący
Auto:: Touran, BKC "06
Imię:: Rafał
Podziękował: 1 raz

Post autor: Finigus »

spróbuj może tu:
http://www.tabla.pl/
ale :
Wtórnik tablic (y) rejestracyjnych (z zachowaniem numeracji) w skutek ich utraty lub zniszczenia
Wymagane dokumenty
Wypełniony wniosek oraz:
dowód rejestracyjny,
,
oświadczenie pod odpowiedzialnością karną za składanie fałszywych zeznań w przypadku zagubienia tablic (y) rejestracyjnych przez właściciela, określające okoliczności utraty tablic (y),
dowód tożsamości - w przypadku osób fizycznych,
dokument potwierdzający zawarcie umowy ubezpieczenia obowiązkowego OC lub dowód opłacenia składki za to ubezpieczenie,
dowód uiszczenia opłaty komunikacyjnej i ewidencyjnej.

JAk po 2-3 tygodniach znajdziesz tablicę ............ to będziesz miał 3 - tylko problem jest tak zgubić ....by znaleźć
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Re: Trzecia tablica rejestracyjna

Post autor: Dodi »

Chester pisze:Witam :cze:

Pytanie mam związane z trzecią tablicą rejestracyjną jak to tak naprawdę jest :)
Ponieważ chciałem założyć sobie bagażnik rowerowy na hak i jak wszystkim wiadomo taki bagażnik (z rowerami) zasłania tablicę rejestracyjną. Oczywiście sam w sobie posiada oświetlenie.
Byłem w urzędzie i powiedzili mi że nie można dostać trzeciej tablicy rejestracyjnej. Jeżeli używam takiego bagażnika muszę sobie odpiąć z klapy bagażnika i przypiąć do baganika rowerowego.
Czy mogę wykonać taką tablice sam? Z kartonu? Ponieważ ciągłe odpinanie tablicy jest bez sensu a kto mi zwróci kasę za uszkodzoną ramkę tablicy rejestracyjnej?

Zachęcam do rozmowy :) Może w Waszych urzędach da się to załatwić :)

Pozdrawiam![/code][/fade]
ja używam takiego bagażnika na hak... całe lato praktycznie z nim jeździłem na wycieczki rowerowe... 3 tablice zrobiłem z białej plexi i czarnym markerem narysowałem numery rejestracyjne... małem kontrole policjantów, nawet raz jechał za mna radiowóz przez dłuższy czas i nigdy nie było z tym problemu...
Awatar użytkownika
Johny7205
Auto:: 1T2T21 1.9TDI Trendline+
Imię:: Janek
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Post autor: Johny7205 »

Ja też jeżdżę już drugi rok z dorabianą tablicą rejestracyjną. Zrobiłem zdjęcie oryginalnej tablicy na samochodzie a kolega z agencji reklamowej wydrukował mi ją na folii samoprzylepnej i nakleił na plastikowa tablicę.
Ponieważ jeżdżę dwoma samochodami zrobiłem tablicę dwustronną i ją odpowiednio przekładam w ramce.

Kolega wyretuszował na zdjęciach hologramy z oryginalnych tablic. Podobno taką tablicę z hologramem policjanci mogą potraktować jako podróbkę....????

Tak czy inaczej miałem już kontrolę drogową policji dwa razy i nie mieli uwag do mojej tablicy.
W Polsce nie ma jednoznacznych uregulowań dotyczących dodatkowej tablicy na bagażnik rowerowy. \
Wiadomo jest tylko, że używanie 3 tablic oryginalnych jest niezgodne z prawem.
Obrazek
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Johny7205 pisze:W Polsce nie ma jednoznacznych uregulowań dotyczących dodatkowej tablicy na bagażnik rowerowy. \
Wiadomo jest tylko, że używanie 3 tablic oryginalnych jest niezgodne z prawem.
dokładnie...
Kolega wyretuszował na zdjęciach hologramy z oryginalnych tablic. Podobno taką tablicę z hologramem policjanci mogą potraktować jako podróbkę....????
no tylko do tego się moga przyczepić...
Awatar użytkownika
aawol
Auto:: 1t 1,9 tdi,05, bkc, conce
Imię:: Andrzej
Podziękował: 83 razy
Otrzymał podziękowań: 126 razy

Post autor: aawol »

Policjanci mogą nie uznać kawałka dychty z numerem (jako nieodblaskowy jest mało czytelny dla fotopstryczków) i uznać że celowo zasłoniłem tablicę co grozi sankcją karną w postaci kredytowanego........ Równocześnie mogą nakazać natychmiastowe odsłonięcie tablicy - co łatwe nie jest bo gdzie włożyć rowery i uchwyt. Jak przełożysz ori tablicę na uchwyt musisz zapewnić jej właściwe oświetlenie ( zgodnie z przepisami ), jak przeniesiesz tablicę to też nie do końca bo chyba ( i tu piszę celowo chyba bo pewny nie jestem) są przepisy, które określają że tablica powinna być zamocowana w miejscu do tego przeznaczonym i wskazanym przez producenta pojazdu.
Najlepiej by było zarejestrować uchwyt jako osobny pojazd i wyposażyć go we właściwą tablicę ( jak w przypadku przyczepki) ale to też nie jest proste ( przeglądy, ubezpieczenie....) bo nie ma odpowiednich przepisów.
ZWzPD - ale jaja!!!!
Odpowiadając na pytanie miej baczenie aby wypowiedź Twoja wyczerpała temat a nie rozmówcę

auto touran aawol
ODPOWIEDZ