Pilne!!! Awaria zamka klapy bagażnika.
-
Guder
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
Pilne!!! Awaria zamka klapy bagażnika.
Wczoraj dojechałem bez przygód do Chorwacji wraz z rodziną i gdy już rozpakowywaliśmy się na miejscu zauważyłem że bagażnik się nie zatrzaskuje. Zdemontowałem wszystkie plastikowe elementy w koło zamka ale nic tam ciekawego nie znalazłem. Nie mam odpowiedniego klucza by wymontować sam zamek. Co do objawów awarii: rygiel/haczyk (nie wiem jak ten element fachowo się nazywa) po wciśnięciu nie blokuje się lecz od razu wraca do pozycji "otwartej". Przy naciskaniu pilota centralnego zamka nie dochodzą z mechanizmu żadne odgłosy (nie wiem czy powinny), przy naciskaniu guzika otwierającego klapę słychać taki dźwięk jak zawsze, widać też jak coś tam się rusza.
Czy możecie poradzić co z tym fantem zrobić? Zadowoliło by mnie nawet zablokowanie na stałe zamka i jego otwarcie dopiero w Polsce po powrocie - byle by klapa mi się nie otwarła w czasie jazdy autostradą zasypując moimi bagażami samochody z tyłu.
Czy możecie poradzić co z tym fantem zrobić? Zadowoliło by mnie nawet zablokowanie na stałe zamka i jego otwarcie dopiero w Polsce po powrocie - byle by klapa mi się nie otwarła w czasie jazdy autostradą zasypując moimi bagażami samochody z tyłu.
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
Poczytaj tematy na forum o ryglowaniu klapy. Jeśli byłoby zwarcie w elektryce sterownia, czyli ciągłe zwalnianie cyngla zamka, to możesz to potwierdzić odłączając aku. Wtedy przy otwartej klapie spróbuj zatrzasnąć cyngiel na drugi stopień. Jeśli po podłączeniu aku wyrzuci to masz odpowiedź, że to raczej nie mechanika zamka tylko problem z przyciskiem bądź włącznikami kontaktowymi w zamku.
PS.Pozdrowienia z Trogiru
PS.Pozdrowienia z Trogiru
- Grześ
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.9TDI 2004r
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
Kolego Guder, zrób tak jak mówi Turanek, oraz poczytaj też ten temat:
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3124
Ewentualnie możesz też luknąć tutaj:
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1128
Ja od paru miesięcy mam drugi zamek który nie zamykał się wcale...
Jest w nim silniczek ze ślimakiem, który zazębia się z zębatką widoczną na zdjęciu(jest to półksiężyc):

Właśnie te dwa elementy są przyczyną usterki, tzn zakleszczają się...
Objawy miałem identyczne do twoich...
Co prawda naprawiłem ten zamek i ciągle go używam, pomimo iż trzy razy już mnie zawiódł...
Jednym ze sposobów, aby zamknąć klapę, który w moim wypadku pomógł jest kilka uderzeń trzonkiem śrubokręta w najniższy punkt zamka, gdy widzisz go przed sobą-> powoduje to odblokowanie się tych dwóch elementów...
Także jeżeli nie masz możliwości wymiany zamka to proponuję użycie takiej siły...
Powodzenia...
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3124
Ewentualnie możesz też luknąć tutaj:
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1128
Ja od paru miesięcy mam drugi zamek który nie zamykał się wcale...
Jest w nim silniczek ze ślimakiem, który zazębia się z zębatką widoczną na zdjęciu(jest to półksiężyc):

Właśnie te dwa elementy są przyczyną usterki, tzn zakleszczają się...
Objawy miałem identyczne do twoich...
Co prawda naprawiłem ten zamek i ciągle go używam, pomimo iż trzy razy już mnie zawiódł...
Jednym ze sposobów, aby zamknąć klapę, który w moim wypadku pomógł jest kilka uderzeń trzonkiem śrubokręta w najniższy punkt zamka, gdy widzisz go przed sobą-> powoduje to odblokowanie się tych dwóch elementów...
Także jeżeli nie masz możliwości wymiany zamka to proponuję użycie takiej siły...
Powodzenia...
- Grześ
- Użytkownik
- Auto:: Touran 1.9TDI 2004r
- Imię:: Grzegorz
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 18 razy
gsmfun, z pewnością tak jest...
Albo tak jak pisze Turanek iż jest zwarcie w elektryce sterownia lub mikrostyk jest ciągle zwarty (tzn włączony), albo zębatka ze ślimakiem jest zakleszczona...
Po prostu kolega Guder nie może w nijaki sposób zamknąć (zatrzasnąć) klapy...
Na razie czekamy na rezultaty...
Albo tak jak pisze Turanek iż jest zwarcie w elektryce sterownia lub mikrostyk jest ciągle zwarty (tzn włączony), albo zębatka ze ślimakiem jest zakleszczona...
Po prostu kolega Guder nie może w nijaki sposób zamknąć (zatrzasnąć) klapy...
Na razie czekamy na rezultaty...
Ostatnio zmieniony pn wrz 09, 2013 22:12 przez Grześ, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Guder
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
Problem częściowo rozwiązany. Po odłączeniu elektryki od zamka nic się nie zmieniło - nadal zamek się nie ryglował. Pukanie też nic nie dało.
Za to w dziurkę zaznaczoną kółkiem włożyłem szpikulec i zacząłem poruszać w dół widoczną tam.... zębatkę? sam nie wiem co to właściwie jest. W każdym razie gdy to poprzesuwałem do oporu w kierunku zaznaczonym strzałką zamek się zaryglował. Niestety po otworzeniu zamka należy znowu powtórzyć operację.
Tak więc osiągnąłem to, że zamek jest zamknięty i tak pozostanie aż do Polski.
Za to w dziurkę zaznaczoną kółkiem włożyłem szpikulec i zacząłem poruszać w dół widoczną tam.... zębatkę? sam nie wiem co to właściwie jest. W każdym razie gdy to poprzesuwałem do oporu w kierunku zaznaczonym strzałką zamek się zaryglował. Niestety po otworzeniu zamka należy znowu powtórzyć operację.
Tak więc osiągnąłem to, że zamek jest zamknięty i tak pozostanie aż do Polski.