Tulejki pod pokrywą wałka rozrządu

dudikow
Początkujący
Auto:: 1T, 1.9, 2005
Imię:: Maciej

Tulejki pod pokrywą wałka rozrządu

Post autor: dudikow »

Hej
Jestem po swojej pierwszej wymianie ( mam nadzieje że ostatniej w tym touranie ) wałka rozrządu i całość przebiegła bez większych problemów, ale przy rozkręcaniu znalazłem pod pokrywą zaworów na śrubach od mocowania wałka dwie dziwne tulejki. Czy ktoś może mi powiedzieć co to jest i z czego się rozsypało ??? Czy może to być np z pompy Vacum?

[ Dodano: Sro Wrz 18, 2013 06:45 ]
Nikt nie ma pomysłu z czego to może być ??
Załączniki
słabo widoczna tulejka na śrubie od mocowania wałka
słabo widoczna tulejka na śrubie od mocowania wałka
IMG_20130916_184624.jpg
IMG_20130916_184703.jpg
Ostatnio zmieniony ndz wrz 29, 2013 13:12 przez dudikow, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Post autor: GASIOR997 »

A to nie jest element wyrównoważający.hydr. ? Lub rolka od dźwigni ?
Załączniki
silnik.jpg
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
dudikow
Początkujący

Raczej nie jest to nic co mogło by siedzieć w głowicy - jest to aluminiowe i miękkie.
Polatałem po mechanikach i wychodzi na to, że chyba to jest przypadkiem pozostawione przez mechanika.
Samochód normalnie pracuje i jest w ciągłej eksploatacji więc raczej nie jest to z niego - RACZEJ :)
marekp
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: marekp »

To tulejki zaślepiające kanały olejowe w wałkach napędzających pompki. Ich brak jest przyczyną "zgolenia" wałka rozrządu. Zdejmuj dekiel i zaślep kanały bo inaczej czeka cię drugi wałek.
dudikow
Początkujący

marekp pisze:To tulejki zaślepiające kanały olejowe w wałkach napędzających pompki. Ich brak jest przyczyną "zgolenia" wałka rozrządu. Zdejmuj dekiel i zaślep kanały bo inaczej czeka cię drugi wałek.
wielkie dzięki za info - jutro biorę się za tulejki. A nie wiesz przypadkiem czy może to powodować spadek mocy i ma związek z wysokimi BIP-ami ( pompki w normach a bipy max wysokie do - 70,0 nawet na wszystkich pompkach )

jestem po zabiegu wciskania tulejek - jak by ktoś chciał wiedzieć to zatykają one od zewnątrz ( 4 szt ) wałek popychaczy pompowtrysków a z tego co widać po kanałach olejowych smarują tylko i wyłącznie dźwigienki popychacza
marekp
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: marekp »

tulejki nie mają związku ze spadkiem mocy. jeśli prawidłowo ustawiłeś pompki po wymianie wałka, to udaj się do fachowca na diagnostykę.
dudikow
Początkujący

marekp pisze:tulejki nie mają związku ze spadkiem mocy. jeśli prawidłowo ustawiłeś pompki po wymianie wałka, to udaj się do fachowca na diagnostykę.
żeby było to takie proste :(
ODPOWIEDZ