Żółta kontrolka EGR
-
FUHradex1980
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9tdi AVQ 2003
- Imię:: Radek
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Żółta kontrolka EGR
Witam wszystkich,
Na wstępnie napiszę że od około 2 tyg. jestem posiadaczem Tourana(a dokładniej moja żona)
Kupiłem autko które było serwisowane w Polsce, niestety w momencie zakupu świeciła się zółta kontrola od EGR, zbagatelizowałem ten komunikat bo wcześniej czytałem że to dość częsta przypadłość i sobie z tym poradzę sam. Dodam że Turanik miał już wymieniany zawór EGR(w serwisie) na nowy, samochód jeździ normalnie.
Tak więc pojechałem na komputer - komunikat "za mały przepływ spalin w systemie EGR", błąd wykasowany lecz po 1 dniu podczas jazdy wrócił. Biorę się za demontaż i czyszczenie,oczywiście EGR + przepustnica, pojechałem na komputer i to samo,ten sam komunikat, wykasowałem i po 1 dniu znów wrócił, dziś odkręciłem rurkę metalową idącą do EGR i łączącą się z jakąś "przepustnicą) która jest przymocowana do kolektora, tam było trochę nagaru - zeskrobałem i odkurzyłem odkurzaczem.
Nie byłem jeszcze na komputerze - co mogę jeszcze przeczyścić, co może być przyczyną palenia się tej kontrolki, zapchane jakieś rurki którymi doprowadzane są spaliny, proszę o poradę bo lubię mięć autko na "cacy" a tu ta cholerna żółta kontrolka
Na wstępnie napiszę że od około 2 tyg. jestem posiadaczem Tourana(a dokładniej moja żona)
Kupiłem autko które było serwisowane w Polsce, niestety w momencie zakupu świeciła się zółta kontrola od EGR, zbagatelizowałem ten komunikat bo wcześniej czytałem że to dość częsta przypadłość i sobie z tym poradzę sam. Dodam że Turanik miał już wymieniany zawór EGR(w serwisie) na nowy, samochód jeździ normalnie.
Tak więc pojechałem na komputer - komunikat "za mały przepływ spalin w systemie EGR", błąd wykasowany lecz po 1 dniu podczas jazdy wrócił. Biorę się za demontaż i czyszczenie,oczywiście EGR + przepustnica, pojechałem na komputer i to samo,ten sam komunikat, wykasowałem i po 1 dniu znów wrócił, dziś odkręciłem rurkę metalową idącą do EGR i łączącą się z jakąś "przepustnicą) która jest przymocowana do kolektora, tam było trochę nagaru - zeskrobałem i odkurzyłem odkurzaczem.
Nie byłem jeszcze na komputerze - co mogę jeszcze przeczyścić, co może być przyczyną palenia się tej kontrolki, zapchane jakieś rurki którymi doprowadzane są spaliny, proszę o poradę bo lubię mięć autko na "cacy" a tu ta cholerna żółta kontrolka
Radek
-
rowaj
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 1.9 AVQ 2003 Szary
- Imię:: Bartosz
- Podziękował: 2 razy
ja też miałem zawaloną tą rurkę. taka srebrna, dość mała średnica, prawda? niestety muszę Cię zmartwić, że po czyszczeniu zacząłem mieć po pewnym czasie problemu z ruszaniem. jak ruszałem, to dławiło auto. odpiąłem gumową rurkę od chyba podciśnienia, która steruje egrem i zaślepiłem śrubą. co prawda kontrolka świeci, ale auto normalnie jeździ. niedługo chyba zabiorę się za ponowne rozebranie tego ustrojstwa i zobaczę czy da radę jeszcze to uratować.
tak poza tematem: wie ktoś jak usunąć komunikat o egerze? bo może dałoby radę usunąć sprawdzanie przepływu egra, żeby kontrolka się nie zaświecała... wolałbym, żeby zaświecił się ten check engine jak coś się zdarzy nowego (odpukać) a nie cały czas widnieje na desce...
tak poza tematem: wie ktoś jak usunąć komunikat o egerze? bo może dałoby radę usunąć sprawdzanie przepływu egra, żeby kontrolka się nie zaświecała... wolałbym, żeby zaświecił się ten check engine jak coś się zdarzy nowego (odpukać) a nie cały czas widnieje na desce...
-
FUHradex1980
- Przeglądacz
Dzięki za sugestię, właśnie o to chodzi że EGR,czy przepustnica nie były w moim przypadku zbyt brudne,rurka też była drożna i to w 95%, więcej nagaru znajdowało się w takim kwadratowym "czymś" co jest przykręcone do boku kolektora dolotowego, w środku jest jakaś przepustnica, chciałem to wyjąć ale za diabła nie wiem jak, więc zeskrobałem nagar i wyciągnąłem odkurzaczem...
Mam też kolejne pytanie, gdzie jest jakiś czujnik - który daje informację o za małej ilości spalin w zespole EGR i wywala ten komunikat.
Co mam jeszcze sprawdzić - jak wspominałem EGR jest nowy(zakupiony przez poprzednią właścicielkę i zamontowany w serwisie),przepustnica wyczyszczona, rurka metalowa także, mi brakuje pomysłów...
Mam też kolejne pytanie, gdzie jest jakiś czujnik - który daje informację o za małej ilości spalin w zespole EGR i wywala ten komunikat.
Co mam jeszcze sprawdzić - jak wspominałem EGR jest nowy(zakupiony przez poprzednią właścicielkę i zamontowany w serwisie),przepustnica wyczyszczona, rurka metalowa także, mi brakuje pomysłów...
Radek
-
kml_84
- Przeglądacz
- Auto:: 2.0 150 DFEA DSG 2019
- Imię:: Kamil
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
Jestem po wymianie i błąd 16785 zniknął:) żółta kontrolka (check engine) zgasła dopiero po przejechaniu jakiś 30km. Kompem nic nie kasowałem. Zawór EGR kupiłem na allegro za 42zł - używka oryginał + uszczelka z Intercars za 4,97zł. Wymiana zajęła mi 45min. W końcu mam zegary bez żółtej kontrolki silnika. Jak nie jesteś pewien swojego zaworu to wystarczy kawałek wężyka podłączyć i mocno zaciągnąć ustami powietrze - jeśli trzyma podciśnienie to jest dobry, jeśli słychać "furgotanie" czyli pękniętą membranę to do wyrzutu tak jak w moim przypadku. Objawy miałem takie same jak Ty Radek, po wykasowaniu błąd nie wracał od razu tylko dopiero po 20-30km i tak samo zniknął po wymianie. Ewentualnie możesz mieć pęknięty ten gumowy przewód to objawy będą te same.
-
FUHradex1980
- Przeglądacz
Kamil, próbowałem podpiąć dużą strzykawkę pod zawór i podciśnienie było, nie mogę uwierzyć że nowy EGR się tak szybko by zepsuł(baka płaciła za zawór i wymianę 800zł w serwisie VW) - oczywiście przy wymianie oringi i uszczelki wymienione, popatrzę na wężyki od podciśnienia, wyglądały na całe, szkoda tylko że idą za rurą od powietrza i jest trudny dostęp, aby sobie je po kolei wymienić, a jak sprawdzić tą gruszkę z przodu silnika co steruje podciśnienie.
Chcę kupić jakiś kabel z programem do diagnostyki, mój mechanior za podpięcie pod kompa i kasowanie błędów bierze 40zł(jestem już w plecy 80zł) a problem mam nadal
polecicie coś sprawdzonego?zaraz zamawiam na alle..
Chcę kupić jakiś kabel z programem do diagnostyki, mój mechanior za podpięcie pod kompa i kasowanie błędów bierze 40zł(jestem już w plecy 80zł) a problem mam nadal
polecicie coś sprawdzonego?zaraz zamawiam na alle..
Radek
-
FUHradex1980
- Przeglądacz
-
FUHradex1980
- Przeglądacz
Dzięki :Dodi: ale czy tędy droga, chcę znaleźć przyczynę bo tak być nie może, jestem trochę zły na siebie bo byłem na diagnostyce i wyskoczyła informacja - za mały przepływ spalin w układzie EGR,wykasował mi mechanior , pojeździłem 1 dzien i znów to gó...o, wyczyściłem EGR,przepustnice,pojechałem wykasować, ten sam komunikat,mechanior wykasował błąd i drugi raz mnie na 40zł, a zły jestem bo nie spisałem sobie kodu błędu, mam teraz pewien trop bo coś pokojażyłem, często się przewija informacja że pali się ta kontrolka jak szwankuje czujnik temperatury, zauważyłem u siebie(użytkując sam niecałe 2tyg.) że nieraz podczas jazdy załącza mi się elektryczne dogrzewanie(temperatura jest w pionie, wygląda ok) lub podjeżdżam pod dom chwilę stoję aby turbo schłodzić a tu słyszę grzanie, temperatura na zegarach OK, co jest kurna, może coś z czujnikiem temperatury, kolejna sprawa może z tym związana, ciężko pali jak ciepły, jak zimny pali od strzała, trochę mnie to wkurza bo na codzień jeżdżę BMW w CR i tam zawsze pali mi od strzała(czy zimny czy ciepły)
Poradzi coś ktoś...
Poradzi coś ktoś...
Radek
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Może warto sprawdzić szczelność układu skoro już pokusiłeś się na prace nad tym tematem...FUHradex1980 pisze:Dzięki :Dodi: ale czy tędy droga, chcę znaleźć przyczynę bo tak być nie może, jestem trochę zły na siebie bo byłem na diagnostyce i wyskoczyła informacja - za mały przepływ spalin w układzie EGR
A dziwisz się , że skasował?? Tak bywa jak się nie wie jak naprawić i robi się to na własną rękę...FUHradex1980 pisze: wyczyściłem EGR,przepustnice,pojechałem wykasować, ten sam komunikat,mechanior wykasował błąd i drugi raz mnie na 40zł
Chyba nie z tym ta sprawa związana...FUHradex1980 pisze:kolejna sprawa może z tym związana, ciężko pali jak ciepły
BMW ma za to inne przypadłości...FUHradex1980 pisze:trochę mnie to wkurza bo na codzień jeżdżę BMW w CR i tam zawsze pali mi od strzała(czy zimny czy ciepły)
Przechodząc do meritum sprawy , sprawdż szczelności układu. Jak nic nie znajdziesz to daj to komuś co w tym pracuje i Ci to ogarnie. Wyłączenie zaworu EGR nie niesie za sobą żadnych przykrych konsekwencji, ale czasem to lepsze rozwiązanie niż szukanie igły w stogu siana.
Pozdrawiam
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
-
FUHradex1980
- Przeglądacz
Dzięki za porady, samodzielne znalezienie usterki sprawi mi największą przyjemność dlatego zasięgam porad na forum od osób które mają niekiedy większą wiedzę lub miały podobny problem, radzisz sprawdzić układ, chodzi ci o wężyki podciśnienia czy wogóle doloty powietrza,dodam że myślę że autko jak na swoją wagę i 105KM jest zrywne i przyspiesza jak należy, czy stary filtr powietrza może tu mieć znaczenie?
A co z dogrzewaniem, czy tak powinno być że samochód ma 90st. a tu słyszę dogrzewacz się włącza?
Pozdrawiam
A co z dogrzewaniem, czy tak powinno być że samochód ma 90st. a tu słyszę dogrzewacz się włącza?
Pozdrawiam
Radek
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
FUHradex1980 pisze:czy stary filtr powietrza może tu mieć znaczenie?
nie ma znaczenia. Sprawdzić węzyki.
Dogrzewacz włącza sie jak na powietrzu mamy temperature poniżej 5 stopni.
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064
-
FUHradex1980
- Przeglądacz