Na początku był chaos....wróć. Na początku był Czarnuch i historia zatoczyła koło. Już wiedziałem jaki kolor będzie miał czwarty Touran. A co z resztą? Jak zawsze marzenia zamykają się wokół sumy, którą hojny zakład, gdzie pracuję, przeznaczył na zakup samochodu.
Z konfiguratorem za pan brat
Białas był kompromisem między wyposażeniem (skóra, dach panoramiczny) a układem napędowym (140 km w manualu). Notabene chyba najbardziej udana konfiguracja.
Zestawiając następcę zdecydowałem się na Moc, Czarną Moc
Dalsze zabawy z konfiguratorem były już dość ograniczone. Chciałem mieć DCC, doświadczenie z Białasa na naszych drogach coś nie zapomnianego jak na Tourana. Trzeba było zrezygnować ze skóry i dachu panoramicznego, a nie zapomnieć o obowiązkowej nawigacji RNS 510, kole zapasowym i zestawie telefonicznym (cóż takie wymogi).
Kolejną nowinką na którą miałem ochotę to dynamiczny asystent zmiany świateł (oczywiście ksenonów). Przy okazji z pakietem wciskają nam asystenta parkowania.
No i konfiguracja była gotowa
Pierwsze rozczarowanie
Zamówienie składałem na przełomie zmiany modelu roku (z MR'13 na MR'14 - zwykle w maju) i po kilku dniach otrzymałem info, że po pierwsze zmienił się cennik a po drugie, co najgorsze, nie jest dostępny DCC
Ponowne zamówienie było ostateczne i wiążące
Wypas
Co się znalazło na pokładzie:
Kod handlowy => 1T3493
Silnik => CFJB 177 KM CR
Skrzynia => PQK 6DSG
Wersja wyp. => Highline
Kolor nadw. => BMP, czyli Black Magic Perlefekt 2T2T, LC9X
Tapicerka => Maja (częsciowa Alcantara)
Kolor tapicerki => jasny beż PQ
Dodatki:
1. Pakiet "5 190 - Komfort"
- światła bi-ksenonowe z funkcja doświetlania zakrętów, światła do jazdy dziennej
LED z przodu
- oświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej w technologii LED
- system wspomagający parkowanie "Park Assist"
* czujniki parkowania z przodu i z tyłu
* wizualizacja odstępu od przeszkody na ekranie radia
* komputer pokładowy "MFA Plus"
- siatka pionowa, oddzielająca przestrzeń pasażerską od bagażowej
2. Kamera cofania do "Rear Assist"
3. System nawigacji satelitarnej "RNS 510"
4. Pakiet "Koło zapasowe"
5. Instalacja telefonu Premium
6. Pakiet "Lusterka"
- czujnik deszczu
- czujnik zmierzchu - automatyczne włączenie świateł z funkcją Coming / Leaving Home
- lusterka zewnętrzne, elektrycznie składane
- lusterko po stronie pasażera obniżane automatycznie przy wstecznym biegu
- lusterko wewnętrzne, automatycznie przyciemniane
- oświetlenie przestrzeni wokół drzwi
7. Dynamic Light Assist - asystent świateł
8. Lane Assist - asystent utrzymania pasa ruchu
9. Autoalarm z niezależnym zasilaniem (Back-up-Horn), funkcją dozoru wnętrza i czujnikiem przechyłu
10. Obręcze ze stopu metali lekkich "Oakland"
- obręcze ze stopu metali lekkich 7J x 17
- opony 225/45 R 17
- śruby kół z zabezpieczeniem antykradzieżowym
11. Pakiet "Zimowy"
- dysze spryskiwaczy (szyba przednia) ogrzewane
- kontrolka poziomu płynu do spryskiwaczy
- fotele przednie podgrzewane, oddzielną regulacją
- spryskiwacze reflektorów
Czego brak? No tylko DCC
Pierwsze zdjęcia na placu
Zdjęcia
Zdjęcia z odbioru samochodu
Chłopaki żarty sobie zrobili...

Co nowego zauważyłem
Oprócz zmian ogólnych np. nowy panel Climatronica jest trochę drobiazgów:
1. Kieszenie drzwi przednich maja wewnątrz gumy - w Białasie nie było (normalnie gratis)
2. Zmieniły się szekle (uchwyty) w bagażniku z chromowanych na "drutowe"
3. Roleta na brzegu jest obszyta - podejrzewam, że to ze względu na niebezpieczeństwo skaleczenia się o jej ostrą krawędź
4. Pas wyciąga się lżej niż w Białasie (a tam już było lekko)
5. Zagłówki mają regulację poziomą - można je przybliżyć do głowy, w razie wypadku samoczynnie wysuwają się do głowy
6. Co prawda pakiet kół Oakland był kiedyś razem z obniżonym zawieszeniem, to teraz już nie.
Poza tym:
- Niezła zabawa jest z asystentem pasa, potrafi poprowadzić samochód paręset metrów sam
- Asystent zmiany świateł to już jazda bez trzymanki. Co on wyrabia ze strumieniem światła, to trzeba zobaczyć na żywo
Zdjęcia wkrótce...
P R Z E R Ó B K I
{01.10.2013} Wymiana żarówek.
Wzorem Białasa wymieniłem H7 z doświetlania w reflektorze na Narvy Range Power White. Jeszcze trzeba dokupić HB4 do p.mgielnych
{02.10.2013} Nakładki lusterek i klamek.
Bok Czarnego Tourana jest stanowczo za nudny, rozweseliłem go zakładając nakładki z polerowanej stali na lusterka i klamki.

{02.10.2013} Kodowania.
No i sterowniki nie są już dziewicze
Na pierwszy ogień poszedł licznik i deaktywacja ostrzeżenia niezapiętych pasów.
Aktywowałem też pozycję "Tankowanie" pokazującą ile litrów wejdzie do baku.
Druga sprawa to przełączenie funkcji przycisku kierownicy multi. Chodzi o "mikrofonik", który oryginalnie wywołuje sterownie głosowe. Ale jak to bywa RNS informuje, że "należny pamiętać, że brak jest obsługi głosowej w języku polskim". Więc przełączyłem go na opcję wyciszenia, co się bardzo sprawdza przy komunikacji przez CB.
Najwięcej zabawy było w Bordnetzu:
1. Doświetlanie przez p.mgielne - teraz mam podwójne (z reflektora i p.mgielnych)
2. CH/LH przez p.mgielne
3. Kwitowanie dźwiękiem otwierania i zamykania, łącznie z pozycją w menu MFA
4. Awaryjne hamowanie sygnalizowane przez kierunki i lampy stop
5. Automatyczne zamykanie szyb w razie deszczu, łącznie z pozycją w menu MFA
6. Wyłącznie dziennych przy zaciągniętym hamulcu ręcznym
7. Wyłączanie dziennego danej strony przy włączonym kierunku (a'la Audi)
{04.10.2013}
8. Udało się zakodować rozpoznawanie znaków Sign Assist (zmiana kodowania w sterowniku kamery i nawigacji.
{02.10.2013} Wlepka klubowa.
Szybka wysyłka Admina pozwoliła mi dzisiaj na umieszczenie wlepki. Maciek dzięki
{13.10.2013} Ponieważ na Północnym Spocie od Eljota dostałem w prezencie wlepę z nickiem, zrobiłem mały mariaż dwóch wlepek. Wygląda to tak:

{13.10.2013} Montaż zestawu CB
Dużo pracy kosztowało mnie założenie anteny w miejsce oryginalnego rekina i montażu radyjka w popielniczkę. Przy okazji radyjko poddałem tuningowi optycznemu (zmiana podświetlenia z niebieskiego na białe) i elektronicznemu (uwolnienie dodatkowej mocy, aktywacja RB, mikrofon z wzmocnieniem, przeróbka gniazda antenowego).
Wkrótce wystawię manual...
Kilka fotek już teraz

{02.11.2013} Zmiana podświetlenia włącznika szyb
Tym razem kolor podświetlenia to biały, a wygląda to tak:

{03.01.2014} Zamontowane chromowe uchwyty siatki w bagażniku
Po założeniu podwyższanej podłogi należało przenieść uchwyty siatki w inne przewidziane miejsca. Przy okazji wymieniłem wersje "oszczędnościowe, drutowe" na chromowe. Przeróbka trwała nie całą godzinę.

{03.01.2014} Zamontowane subwofera
W końcu aura zaczęła sprzyjać i dokończyłem przeszczep wzmacniacza i skrzyni basowej z Pomarańczy.

{01-02.03.2014} Malowanie zacisków hamulców
Zmieniając "obuwie" na letnie postanowiłem przy okazji pomalować zaciski hamulców na czerwony kolor. Po oczyszczeniu płynem do felg i odtłuszczeniu naniosłem pędzelkiem dwie warstwy czerwonego Hammerita. Wyszło to tak: