błąd odczytu pomiaru paliwa

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Awatar użytkownika
sylvio27
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

błąd odczytu pomiaru paliwa

Post autor: sylvio27 »

Witam koledzy...mam kolejną niespodzianke po opanowaniu problemu z kierunkowskazu ,mam cos namieszane z pomiarem paliwa otórz wyjeżdzając od mechanika komputer pokazał mi 70 km rezerwy ale kontrolka rezerwy się nie świeciła pojechałem na stacje zatankowałem za 50 zł komputer pokazał 150km dystansu ...przejachałem ok 50 km komputer nie zmiejszył dystansu i wskazówka od poziomu paliwa nie drgnęła stoi w miejscu ,nadmienię tylko ,ze mechanik przy okazji wymienił mi filtr paliwa i pokasował błędy związane z żarówką i jeszcze kilka innych oraz zmnienił jezyk w menu z francuskiego na angielski......koledzy miał ktoś może podobe objawy ,czy to może jest wina mechanika ,że cos namieszał czy też może przestawił cos w kompie ??????
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

I tak bez skanowanie się nie obędzie, więc to raczej gdybanie.
stach
Użytkownik
Auto:: 5T 1,6 CRKB 2016
Imię:: Staniaław
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: stach »

wszystko masz ok działa prawidłowo
wyjechałeś od mechanika więc chwilowe spalanie miałeś wysokie i na tej podstawie komp obliczył ci dystans krótka jazda do stacji paliw tam tankowanie i dalej chwilowe spalanie wysokie więc i dystans krótki pomimo zatankowania potem przejechałeś te km i spalanie chwilowe spadło i na podstawie niższego spalania i ilości paliwa komp obliczył że masz taki sam dystans (przykład masz 10l paliwa i spalanie 10/100 to masz do przejechania 100 km przejechałeś już połowę czyli 50 km i spalanie spadło do 5/100 więc masz tylko 5l paliwa ale według bieżącego spalania te 5l ma ci starczyć na 100 km)
Awatar użytkownika
sylvio27
Początkujący

Kolego Stach chyba zle mnie zrozumiałeś....powiedzmy ,że zatankowałem pewną ilość paliwa komputer pokazał mi że dystans do przebycia wynosi 250km przejechałem ok 100 km a komputer nadal pokazuje że mam do przejechania 250 km.....wskazówka na liczniku też ani drgnęła to chyba nie jest wszystko ok.Jeżeli chodzi o podpowiedz Thomasa co to znaczy skanowanie???
stach
Użytkownik
Auto:: 5T 1,6 CRKB 2016
Imię:: Staniaław
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: stach »

ja będę się upierał przy swoim
odpaliłeś zimne auto u mechanika przejechałeś kawałek do stacji paliw cały czas na zimnym silniku czyli spalanie powiedzmy 12l/100km wiec dystans po zatankowaniu obliczony wg tego spalania 250 km ale jeździłeś dalej na silniku już rozgrzanym powiedzmy te 100 km i spalanie spadło powiedzmy do 7l/100 km więc komputer wyliczył że masz do przejechania dalej te 250 km pomimo przejechania 100 km
zrób tak ustaw wyświetlacz na dystans don przejechania odpal rano auto przejedź 500 m zobacz dystans i obserwuj jak pomimo że nie dolewasz paliwa dystans będzie się zwiększał w miarę pokonywanego dystansu i rozgrzewania silnika
edit
a jeśli dalej nie jest to dla ciebie jasne poczytaj temat "ile wam pali auto"
cytat z tego tematu
Moim Touranem też tyle zrobię na jednym baku :) .
Poźniej wrzucę zdjęcia... Ostatnio zatankowałem pod korek, weszło równo 70l.... Zasięg na baku 1460km i po 500 dalej oscyluje w tych granicach.
Wskazówka paliwa spadła z maksa dopiero po 360km...
Awatar użytkownika
sylvio27
Początkujący

ale dzisiaj zatankowałem już na rozgrzanym silniku (średnie spalanie7.9)....... i przejechałem 30 km w mieście dynamiczną jazdą i nadal bez zmian wartość nie spada.....rozumiem towją teorie i tok rozumowania ....ale pierwszy raz spotkałem się z taką sytuacją od kiedy mam tourana zawsze przy dynamicznej jeździe wartość spadał bardzo szybko....
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Skanowanie oznacza podpięcie komputera z programem diagnostycznym i odczyt ew błędów.
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

sylvio27, może pływak w baku się zawiesza. Mi się zawiesił po wymianie pompy, paliwa miałem z 10l, a pokazał zasięg 20km, po 10km spadło na zero, zrobiłem z 60km, zatankowałem do pełna i się "odwiesił", tzn. wskazuje prawidłowo.
Awatar użytkownika
sylvio27
Początkujący

Dzisiaj trochę pojeździłem ......z obserwacji wynika ,że bardzo powoli spadają jednostki kilometrów..... bo teraz pokazuje jakieś 150 km do przejechanie wskaźnik pokazuje 1/4 cały czas wcześniej te "10" spadały zdecydowanie szybciej ....czy to tez objawy zawieszonego pływaka ???
Awatar użytkownika
admin
Władca postów
Imię:: Maciek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 122 razy
Kontakt:

Post autor: admin »

Ciężko powiedzieć, zatankuj do pełna, wyjeździj bak i napisz ile zrobiłeś km na nim.
ODPOWIEDZ