Hałasujacy rozrzad po wymianie
- pmgreen
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9tdi BKC 2004r
- Imię:: PM
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Hałasujacy rozrzad po wymianie
Jestem po wymianie rozrzadu, silnik chodzi OK ale bardzo halasuje gdzies przy rozrzadzie
tak jakby łozysko napinacza , rolki lub pompy bylo uwalone.
Co moze byc przyczyna halasowania, dodam ze pasek nie jest za mocno napiety, bo sciagalem obudowe i sprawdzalem, jest według znaków ok?
tak jakby łozysko napinacza , rolki lub pompy bylo uwalone.
Co moze byc przyczyna halasowania, dodam ze pasek nie jest za mocno napiety, bo sciagalem obudowe i sprawdzalem, jest według znaków ok?
- Matys
- Przeglądacz
- Auto:: 1T3 1.6 TDI, DSG 2011
- Imię:: Adam
- Podziękował: 12 razy
Czy przed wymiana miales ten halas rowniez? Czy to jest dzwonienie metaliczne czy buczenie? Jezeli tego halasu nie bylo, pasek nie jest za mocno naciagniety to sprawdz czy obudowy sa odpowiedio zalozone, czy sa idealnie na swoich miejscach, czasem pasek lub jakas rolka obciera i i pojawia sie dzwiek... czy rolki wymieniales i sa nowe ? Trzeba na spokojnie posprawdzac zeby sie nie przerodzilo w jakis powazniejszy problem...
Teraz jest - VW Touran 1.6 tdi, 105 KM, DSG (1T3)
Był VW Touran 1.9 tdi, 105 KM, DSG (1T1)
Był VW Touran 1.9 tdi, 105 KM, DSG (1T1)
- pmgreen
- Początkujący
Przed wymiana nie halasowalo.
Nie jest to raczej dzwonienie metaliczne jest to raczej takie "uuu uuuu uuu".
Na pasku nie ma sladów zeby gdzies tarl.
Komplet caly rozrzadu byl nowy CONTITECHA.
Autem przejechalem sie tylko kawalek i stoi na kanale nie mam zamiaru jezdzic do ustalenia i wyeliminowania buczenia, wiec czeka mnie odnowa robota.
Nie jest to raczej dzwonienie metaliczne jest to raczej takie "uuu uuuu uuu".
Na pasku nie ma sladów zeby gdzies tarl.
Komplet caly rozrzadu byl nowy CONTITECHA.
Autem przejechalem sie tylko kawalek i stoi na kanale nie mam zamiaru jezdzic do ustalenia i wyeliminowania buczenia, wiec czeka mnie odnowa robota.
- Matys
- Przeglądacz
- Auto:: 1T3 1.6 TDI, DSG 2011
- Imię:: Adam
- Podziękował: 12 razy
Zdejmij obudowy plastikowe i obejrzyj czy tam nie ma sladow, nie musi trzec pasek moze to byc rant rolki, zobacz kolo na wale glownym czy tam nie ma sladow. jezeli masz nowe rolki i napinacz to watpiliwe jest zeby to one byly na "dzien dobry" uwalone. Sprawdz w ktorym mniej wiecej miejscu jest ten dzwiek i tam szukaj... Zdejmij pasek klinowy i uruchom auto, bedziesz wiedzial czy to przypadkiem nie on....
powodzenia
Ostatnio zmieniony ndz paź 13, 2013 21:45 przez Matys, łącznie zmieniany 2 razy.
-
pawel07777
- Użytkownik
- Auto:: Touran 2.0 2011
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
- pmgreen
- Początkujący
Wymienalem wszystko, pasek napinacz rolke i pompe.
Dzisaj sie dopatrzylem ze jest troche wygieta srodkowa oslona i mogl pasek o nia trzec ale po odgiecu
nic sie nie zmienilo dalej cos halasuje.
I jeszcze rolka prowadzaca jest dziwnie brudna tak jak by brud na niej byl uklejony.
A i jeszcze jedno napinacz na ciepłym silniku jest troche mocniej napiety wedlog znaków na napinaczu niz na zimnym silniku.
Jutro cos popatrze i musze sie jescze przyjzec dobrze paskowi alternatora bo tez go zmienialem a stary byl inny (krotszy 1cm, stary gates 6pk1043 nowy 6pk1053)
Dzisaj sie dopatrzylem ze jest troche wygieta srodkowa oslona i mogl pasek o nia trzec ale po odgiecu
nic sie nie zmienilo dalej cos halasuje.
I jeszcze rolka prowadzaca jest dziwnie brudna tak jak by brud na niej byl uklejony.
A i jeszcze jedno napinacz na ciepłym silniku jest troche mocniej napiety wedlog znaków na napinaczu niz na zimnym silniku.
Jutro cos popatrze i musze sie jescze przyjzec dobrze paskowi alternatora bo tez go zmienialem a stary byl inny (krotszy 1cm, stary gates 6pk1043 nowy 6pk1053)
- pmgreen
- Początkujący
Dzisiaj troche pogrzebalem i na 100% nie jest to wina paska alternatora ani obudowy paska rozrzadu.
Zastanawia mnie brudna "uklejona" jakims syfem rolka prowadzaca, po umyciu i paru minutach pracy silnika znowu zaczal sie zbierac syf na niej.
Jutro chyba wsadze spowrotem stare graty z rozrzadu oprocz pompy i zobacze co wtedy bedzie sie dzialo.Nie mam innego pomyslu.
Zastanawia mnie brudna "uklejona" jakims syfem rolka prowadzaca, po umyciu i paru minutach pracy silnika znowu zaczal sie zbierac syf na niej.
Jutro chyba wsadze spowrotem stare graty z rozrzadu oprocz pompy i zobacze co wtedy bedzie sie dzialo.Nie mam innego pomyslu.
Ostatnio zmieniony pn paź 14, 2013 23:14 przez pmgreen, łącznie zmieniany 1 raz.
- pmgreen
- Początkujący
Pasek niby nie jest napiety za mocno ale po rozgrzaniu silnika byl mocniej.
Tak ma byc? Czy to normalne?
[ Dodano: Czw Paź 24, 2013 11:40 ]
Rozrzad cd...
Wymienilem juz cały zestaw na inny i nadal halasuje, moze troche mniej ale jest nadal takie samo tylko cichsze niejednostajnie "uuuuu uuuuu uuuu".
Zostały jeszcze tylko kola zebate na wale i walku do weryfikacji. ale na pierwszy rzut oka nie wygladaja na zuzyte.
Chyba narazie tak bede jezdzil i zagladal czy cos sie dzieje, znajomy w swoim AVQ ma podobne huczenie aczkolwiek bardzo bardzo ciche.
Tak ma byc? Czy to normalne?
[ Dodano: Czw Paź 24, 2013 11:40 ]
Rozrzad cd...
Wymienilem juz cały zestaw na inny i nadal halasuje, moze troche mniej ale jest nadal takie samo tylko cichsze niejednostajnie "uuuuu uuuuu uuuu".
Zostały jeszcze tylko kola zebate na wale i walku do weryfikacji. ale na pierwszy rzut oka nie wygladaja na zuzyte.
Chyba narazie tak bede jezdzil i zagladal czy cos sie dzieje, znajomy w swoim AVQ ma podobne huczenie aczkolwiek bardzo bardzo ciche.
-
intruz
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Re: Hałasujacy rozrzad po wymianie
a czy przy wymianie rozrzadu wymieniac tez tasme alternatora i plyn chlodzacy,jesli tak to ile tego plynu mam kupic?ile wchodzi do ukladu,mam silnik 1.9 AVQ