"Chowający się" płyn chłodzący

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
cinczyk
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

"Chowający się" płyn chłodzący

Post autor: cinczyk »

Witam. Dzisiaj mojego Tourana dopadł kolejny ciekawy problem, mianowicie po przejechaniu ponad 100km na włączonym nawiewie na szybę aby nie parowała zapalił sie komunikat, abym sprawdził poziom płynu chłodzącego. Po zatrzymaniu się okazało się, że w zbiorniku nie ma płynu. Natomiast temperatura silnika trzymała się 90 stopni i z tym nie ma problemu. Po telikatnym odkręceniu korka zbiornika na płyn g12 płyn wrócił do poziomu sprzed wyjazdu czyli do górnej granicy MAX. dodam tylko, że tak jak pisalem w innym temacie w samochodzie jest problem z ogrzewaniem na niskich obrotach...płynu g12 nie ubywa, jedynie w czasie jazdy gdzies się "chowa"... czy ktokolwiek miał podobny problem w swoim Touranie. Aha, i najważniejsze: W czwartek samochód wrócił z diagnostyki z ASO i tam "fachowcy" twierdzą, że wszystko w samochodzie działa w jak najlepszym porządku.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Imię:: Tomek
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Post autor: Tomas »

Zacząłbym od wymiany korka na nowy.
marekp
Początkujący
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: marekp »

Niczego nie kupuj, dolej płynu. Był kiedyś taki temat, Niemcy rozwiązali to naklejką na zbiorniczek, która zwyczajnie zmieniała miejsce min-max. Możesz ew. podjechać do ASO i zapytać czy Twoje auto łapie się pod TPI z naklejką na zbiorniczek.
cinczyk
Początkujący

Re: "Chowający się" płyn chłodzący

Dolałem płynu, i niespodziewanie w trackie jazdy "zagubiony" płyn powrócił do zbiorniczka i było go ąz tyle, że wywaliło go na zewnątrz... zastanawiam się czy nie jest to sprawka np uszczelki pod głowicą lub samej głowicy...:/ obecnie korek mam pożyczony od kumpla i probme się powtarza... problem z ogrzewaniem również....
Awatar użytkownika
Stefano
Początkujący

Post autor: Stefano »

Uszczelka! Zwalaj głowice i to czym prędzej, aby nie trzeba było strugać i prostować samej głowicy.
Dogrzewacze i ogrzewania postojowe; Webasto, Eberspacher. TEL 601052155
Awatar użytkownika
ado
Początkujący
Auto:: 1,9 BKC
Imię:: Arek
Podziękował: 1 raz

Post autor: ado »

Jeżeli to sprawa uszczelki pod głowicą to czasem by nie kopcił na biało?
cinczyk
Początkujący

akurat mój nie kopci, nie ma "kaszy" na bagnecie ani żadnych widocznych śladów oleju w płynie chłodzącym.
Damian15
Specjalista
Auto:: Touran '03 AZV
Imię:: Damian
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowań: 24 razy

Post autor: Damian15 »

Nie pożyczaj korków tylko zajedź do AutoLandu i kup nowy korek w podróbie kosztuje ok 18 złotych i dolej płynu u mnie 7 tys km spokój a tak średnio w zależności od jazdy co 500 km komunikat wyświetlało na kompie...
Awatar użytkownika
kowet
Zaawansowany
Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: kowet »

Damian15 pisze:Nie pożyczaj korków tylko zajedź do AutoLandu i kup nowy korek w podróbie kosztuje ok 18 złotych i dolej płynu u mnie 7 tys km spokój a tak średnio w zależności od jazdy co 500 km komunikat wyświetlało na kompie...
A czy miałeś jakieś ślady płynu na zbiorniku przed wymianą korka?
Już nie Touran :( ale Sharan...
cinczyk
Początkujący

żadnych śladów płynu, żadnych widocznych wycieków, nic w tym stylu...
Awatar użytkownika
kowet
Zaawansowany
Auto:: Touran 2,0 TDI DSG
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Kontakt:

Post autor: kowet »

to co się działo z tym korkiem, dlaczego był uszkodzony...
Już nie Touran :( ale Sharan...
cinczyk
Początkujący

nie był uszkodzony poprostu zamieniłem go metodą prób i błędów... zaczynam zastanawiać się, czy całym winowajcą nie może być niesprawna lub źle działająca nagrzewnica?
Awatar użytkownika
dziadol
Początkujący
Auto:: Golf V 1.9 TDI BKC
Imię:: Daras
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Post autor: dziadol »

Wiszisz, u mnie w Gofrownicy V (serca te same) miałem podobnie jak Ty...Wciagał mi gdzieś tam płyn...Po odkręceniu korka powrcał do stanu ponad max....Problem narastał coraz częściej i w końcu najpierw zaczalem od najtańszych napraw. Napierw kupiłem korek w ASO...Po kupnie new korka problem zniknął...Naprawde ku mojemu ździwieniu nic się nie działo...Diagnozy były usczelka...Lecz auto ani nie kopciło na jakikolwiek kolor, w oleju brak płynu, w płynie nie było oleju ani zapachu spalin w zbiorniczku (robiłem test co2 negatywny), temperatura 90 stopni, grzało ok...Więc mówie sobie jest OK....Ale pojawił się nowy problem....Jak autem jechałem powyżej 140 km/h lub bardzo dynamicznie śmigałem autem wywalało płyn w okolicach zbiorniczka...Pomyślałem, kurka wywala płyn przez zbiorniczek, czyli naprawde uszczelka...Lecz z kolegą osuszyliśmy miejsca mokre i zrobiliśmy test na dynamiczną jazde...Okazał się jeszcze dodatkowo uszkodzony wężyk który jest podłączony na samym dole zbiorniczka...Kupno w ASO nowego i wymiana rozwiązała problem...Płyn nie wciąga oraz moge ''butować" Gofrownicy i nic się nie dzieje...Płynu nie wciga ani nie wywala... Więc wymiana korka pomogła na wyrównanie ciśnienia w płynie chłodniczym, natomiast wężyk rozszczelniał sie jak było wyższe ciśnienie przy bardziej dynamicznej jeżdzie i wywalal płyn..Uszkodzenie było pod zbiorniczkiem i wyglądało to jak płyn by wywalało przez zbiorniczek.

Pozdro...
Człowiek jest wielki,nie przez to co ma,nie przez to kim jest,
nie przez to co posiada, lecz przez to, czym dzieli się z innymi.

Jan Paweł II
cinczyk
Początkujący

wygląda bardzo podobnie z tym, że u ciebie ogrzewanie działało natomiast w moim Touranie nie wieje ciepłe powietrze nawet przy długiej jeździe... i ten problem mnie nurtuje najbardziej.
Awatar użytkownika
Tomas
Władca postów
Auto:: Octavia II FL 1.6 CAY 10
Podziękował: 438 razy
Otrzymał podziękowań: 127 razy

Re: Odp: "Chowający się" płyn chłodzący

Post autor: Tomas »

A to temat na inny wątek. Jeżeli leci Ci tylko zimne to możesz mieć walniete silniczki V159 i158. Miałem ten problem i wczoraj naprawilem

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2
ODPOWIEDZ